Këmbime kulturore Kosovë Gjermani - Bota Sot
Këmbime kulturore Kosovë Gjermani

Diaspora

E martë, 30 gusht 2016

Këmbime kulturore Kosovë Gjermani

Më: 29 shtator 2012 Në ora: 13:14

Një marrëveshje e ngjashme e cila mundëson këmbimin kosovaro-gjerman në shumë fusha ka ekzituar vetëm në vitin 1969, ndërmjet ish-RSFJ-së dhe Gjermanisë.

Marrëveshja ndërkulturore ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Republikës Federale të Gjermanisë është një kornizë e bashkëpunimit dhe të shkëmbimit ndërkulturor ndërmjet të të dyja shteteve. Milena Wendering, zëdhënëse për politikë dhe kulturë në ambasadën gjermane në Prishtinë thotë për Deutche Welle-n, se: „E veçanta e kësaj marrëveshjeje është se kjo është vazhdimësi e marrëveshjes ndërmjet ish Republikës Socialiste Federaitve të Jugosllavisë dhe Gjermanisë në vitin 1969. Nëpërmjet kësaj marrëveshjeje është vënë baza e një shkëmbimi ndërkulturor“.

Një marrëveshje e ngjashme para 40 vitesh

Sipas zonjës Wendering, brenda kornizës së kësaj marrëveshjeje përfshihen shumë fusha, që nga shkëmbimi i kulturës klasike ndërmjet Kosovës dhe Gjermanisë, shkëmbimi në fushën e arsimit, artit, litaraturës, gjuhëve, në sport, media, në ruajtjen e monumenteve kulturore si dhe ne fushën e arkeologjisë. Ndërsa, kjo është vetëm një më shumë, në vazhdën e marrevëshjeve të shumta Kosovë-Gjermani, thotë për Dojçe Vele-n Artan Behrami, keshilltar në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Kosovës: „Kjo marrëveshje vjen në vazhdën e marrëveshjeve të shumta që kemi nënshkruar me autoritetet gjermane në shumë fusha. Ndërsa, ndër prioritetet e Ministrisë së Punëve të Jashtme është nënshkrimi i sa më shumë marrëveshjeve bilaterale me Gjermaninë, në mënyrë që të thellojmë sa më shumë këtë bashkëpunimin me Gjermaninë, të cilin e shohim si partner strategjik”.
Ambasada Gjermane ka një bashkëpunim të mirë me institucionet e Kosovës, sidomos me Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve thotë z.Wendering, sipas së cilës: “Kjo marrëveshje ndërkulturore krijon bazë për bashkëpunim të suksesshëm në të ardhmen”.

Republika e Gjermanisë ka ndihmuar Kosovën në tejkalimin e sfidave

Republika Federale e Gjermanisë ka qenë shumë aktive në promovimin e Republikës së Kosovës në botë i dhe i investimeve gjermane në Kosovë. „Prandaj, qeveria e Kosovës dhe populli i Kosovës janë mirënjohës ndaj popullit gjerman, qeverisë gjermane për ndihmën e jashtëzakonshme që ka dhënë gjatë 20-30 viteve e sidomos gjatë procesit të pavarësimit të Kosvës dhe të shtetndërtimit“, thotë z.Behrami.
Marrëveshja për bashkëpunim ndërkulturor e nënshkruar nga ambasadori i Gjermanisë në Kosovë dr.Ernst Reichel dhe ministri i punëve të jashtme të Kosovës Enver Hoxhaj, e cila vlerësohet si kornizë e mirë bashkëpunimi ndërkulturor ndërmjet të dyja shteteve, është marrëveshja e parë që ka nënshkruar Kosova pas heqjes se mbikëqyrjes ndërkombëtare të pavarësisë duke zëvendësuar marrëveshjen e vitit 1969 ndërmjet Gjermanisë dhe ish-RSFJ-së. DW

Komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Kush ka të drejtë dhe çfarë duhet të bëj Qeveria me demarkacionin me Malin e Zi?

  Kuvendi duhet ta votojë marrëveshjen për demarkacion me Malin e Zi

  Qeveria duhet ta rishikoj marrëveshjen

  Opozita ka të drejtë që po kundërshton demarkacionin

  Qeveria ka të drejtë për demarkacionin

  Nuk duhet të votohet marrveshja, sepse me demarkacion Kosova humbë tokë

  Shiko rezultatet
test