Ekonomia shqiptare vijon rritjen - Bota Sot
Ekonomia shqiptare vijon rritjen

Ekonomi

E premte, 26 gusht 2016

Ekonomia shqiptare vijon rritjen

Më: 14 tetor 2012 Në ora: 16:56

Tremujori i dytë i vitit ka rezultuar me një rritje pozitive të ekonomisë në vend. Instituti i Statistikave ka publikuar shifrat e tremujorit të dytë të vitit ku vërehet kthesa në pozitiv e ecurisë së sektorëve të ndryshëm të ekonomisë. Në periudhën prill-qershor ekonomia ka shënuar një ecuri shumë më të lartë se njw vit mw parw dhe se tremujori i mëparshëm. Kështu sipas INSTAT krahasuar me tremujorin e dytë të vitit 2011 rritja ekonomike në prill-qershor rezulton në 2,1%, ndërsa krahasuar me një tremujor më parë rritja rezulton më gati 1%.
Performancën më pozitive në tremujorin e dytë e ka dhënë sektori i post-telekomunikacioneve me 9.9%, i ndjekur nga industria me 6.4%, shërbimet e bujqësia me 5.6% dhe tregtia me 5.1%.
Sektorët si tregtia dhe bujqësia kanë ruajtur rritje pozitive gjatë dy tremujorëve radhazi, ndërsa sektorët që e kanë përmbysur tendencën negative të tremujorit të parë janë industria dhe post-telekomunikacionet. Kthesa e këtyre sektorëve rrit shpresat për një efekt më të përmbajtur të krizës në ekonomi dhe ruajtjen e rritjes pozitive edhe gjatë këtij viti.
Sipas Instat, të vetmit sektorë me rënie në tremujorin e dytë ishin ndërtimi dhe transporti. Ndërtimi regjistroi një tjetër rënie me 18.4%, ndërkohë që sektori i transporteve regjistroi një rënie të konsiderueshme me 7%.
Të dhënat zyrtare statistikore për tremujorin e dytë, që konfirmojnë një rritje të ekonomisë me 2,1% përmbysin kështu parashikimet e FMN dhe të BB. Parashikimet e FMN-së për ekonominë tonë gjatë këtij viti shkojnë vetëm deri në 0,5%, ndërsa ato të BB me 1%. Ndërkohë që qeveria ka parashikuar një rritje të ekonomisë në nivel më të lartë deri në 3% për këtë vit.

Komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Kush ka të drejtë dhe çfarë duhet të bëj Qeveria me demarkacionin me Malin e Zi?

  Kuvendi duhet ta votojë marrëveshjen për demarkacion me Malin e Zi

  Qeveria duhet ta rishikoj marrëveshjen

  Opozita ka të drejtë që po kundërshton demarkacionin

  Qeveria ka të drejtë për demarkacionin

  Nuk duhet të votohet marrveshja, sepse me demarkacion Kosova humbë tokë

  Shiko rezultatet
test