Klasa e njëanshme politike në Kosovë - Bota Sot
Klasa e njëanshme politike në Kosovë

Opinione

E diel, 27 maj 2018

Klasa e njëanshme politike në Kosovë

Nga: Ali Hertica Më: 19 gusht 2017 Në ora: 12:57
Ali Hertica

Në nivel kombëtar, në mesin e anëtarëve politik, që shihet në një tjetër formë të një paragjykim për jo korrektësi dhe kulturë politike. Deputetët janë tani shpesh të rekrutuar nga një grup i kufizuar të profesionistëve politikë dhe administrativë. Shumë nga deputetët e sotëm janë bërë politikisht aktiv gjatë studimeve universitare dhe pas asistimeve të diplomimit personal në një anëtar të Parlamentit, duke kushtëzuar studentët për vota, në asistent politik për një ministër apo deputet parlamenti, ku të gjithë punonjësit në grup në një parti, apo politika nga një departament i caktuar, shpesh në kombinim me një anëtar të një komune apo rajoni të shtetit. Pastaj, ai shkon në sektorin publik për të punuar në një ministri, një organizatë lobuese apo një konsulencë në fushën e punëve publike dhe komunikimit sipas planit dhe strategjisë së partisë. Pas disa vitesh, atëherë kjo rrjedh brenda partisë nga e çon në shtëpi, nëse nuk i përmbush urdhrat që ia cakton subjekti, i cili e ka rekrutuar për ta shpërblyer subjektin nga vjen. Shkollimi për një deputet, të cilët kanë fituar përvojë të gjerë në shoqëri jashtë botës së politikës dhe qeverisë që ai-ajo të jetë një deputete –i cili e mbron krimin dhe subjektin. Kështu që mund të çojë në një klasë të njëanshëme politike të profesionistëve të trajnuar të cilët varen për karrierën e tyre nga partia dhe subjekti politik që kanë pak lidhje me sektorët e tjerë të shoqërisë ku fare nuk  kontribuojnë për shoqërinë.

Kursi aktual politik dhe subjekti nuk e ndihmon për ta bërë atë më tërheqës për përmbushjen e funksioneve politike që ju kan caktuar . Në këtë populizmi cili është parësor në shoqërin Kosovare ku Parlamenti ka gjithnjë e më pakë dispozitat ekzistuese për funksione politike të deputetëve të cilët thuajse vetem, janë si objekt dhe pa marrë asnjë vendim racional. Mekanizmat tepricë të bartësve të subjekteve politike janë të pa fuqishëm ku politikanët po kalojnë pothuajse plotësisht në një punëtorët e thjeshtë, duke ia humbur vetës vlerën me fjalor dhe sjellëje të pa pjekuar politike dhe  përkrahes të krimit. Të gjitha këto sjellje, janë një kornizë negative, nga politikanët për më tepër, për ata që bëjnë detyrën e përmbushjes politike për një aventurë të pasigurt dhe pa dhënë  përgjëgjësi askujt. Kush që është një alarmim i rrezikut për shoqërin dhe votusit të cilit ju kanë dhën bekimit. Për më tepër, këto masa e injorojnë rolin e veçantë të politikanëve në sistemit tonë shtetëror Pozitat politike nuk janë të zakonshëm 'punë' dhe këshilltarë ku deputetë nuk janë punëtorë të zakonshëm, por kanë një rol dhe rëndësi të vecantë në shoqërinë tonë, sepse qytatari pret nga ata më shumë cështje madhore sic është nocioni Shtet.

Prandaj, politikanët nuk kanë asnjë largim nga puna edhe pse nuk janë ata të cilët thuajse fare nuk punojnë për cka janë të përcaktuar. Përkundrazi, vetë-pastrimi i demokracisë është i rëndësishëm që ata vullnetarisht ose të detyruar të dorëhiqen kur gjërat kanë shkuar në dëm të publikut - jo domosdoshmërisht për shkak se ata vetë mbajnë fajin personal, por për shkak se ata mbajnë përgjegjësinë përfundimtare për sistem. Kjo është një përgjegjësi kryesor dhe një barrë e rëndë, siç thuhet, një faktor i konsiderueshëm i rrezikut. Papunësia dhe skemat e një tërheqje të nderuar dhe të bëjë më të lehtë për politikanët të marrin përgjegjësi dhe të japë dorëheqjen. Si mund të sigurohemi që mjaft njerëz të aftë mbeten të gatshëm për të marrë këtë detyrë të vështirë, por të rëndësishme mbi shpatullat e tyre, dhe si mund të sigurohemi që ne nuk do të shkojmë së bashku me korniza negative të profiterëve politikë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test