​Dëshmitari i 7-të tregon kur shkoi në shtabin në Kukës dhe si takoi Shalën

Aktuale

​Dëshmitari i 7-të tregon kur shkoi në shtabin në Kukës dhe si takoi Shalën

Më: 30 maj 2023 Në ora: 14:22
Dëshmitari i shtatë i ZPS-së

Dëshmitari i shtatë i ZPS-së kundër Pjetër Shalës gjatë dhënies së dëshmisë të tij para Gjykatës Speciale se në muajin maj të vitit 1999, kishte arritur në shtabin, në Kukës dhe se aty e kishte takuar Pjetër Shalën. Madje sipas dëshmisë së tij, në ditën e dytë të qëndrimin në këtë lokacion, ai edhe kishte luajtur me letra me Shalën.

Derisa dëshmitari me kodin numër 1, po i përgjigjet pyetjeve të Zyrës së Prokurorit të Specializuar, ai përshkruaji se si dukej magazina ku ai kishte qëndruar.

Prokurori: A mund t’ia përshkruash trupit gjykues se si dukej ky vend

Dëshmitari: Shtabi i kanë pas zyrat si të hyjsh tek rampa në anën e majtë kanë qenë zyrat dhe në dhomat çka kanë pas në dytin kat nuk kam qenë. A në fund të fundit atje ka qenë kuzhina në anën tjetër të majtë. Në anën tjetër kanë qenë dhomat ku kam qenë unë i mbyllur. Pasi ma kanë ndërruar vendin në anën e djathtë kam qenë dhoma ku kam qenë unë i mbyllur

Prokurori i specializuar kërkoi të di më shumë informacione se çfarë kishte bërë dëshmitari në ditën e dytë të qëndrimit në këtë magazinë.

E dëshmitari tha se atë ditë kishte qëndruar me Pjetër Shalën, me një polic ushtarak dhe po ashtu një polic tjetër ku në mbrëmje edhe kanë luajtur letra.

Prokurori: Çfarë bëtë ditën e dytë a ju kujtohet

Dëshmitari: Ditën e dytë kemi ndejt me të njëjtit njerëz me Pjetrin janë kanë edhe një i policisë ushtarake dhe një polic tjetër dhe kah mbrëmja kemi luajtur edhe letra.

Prokurori: Dhe atë ditë ditën e dytë a ke qenë në gjendje të lëvizësh lirisht aty brenda shtabit, shembull me dal prej magazinës në oborr, a ke mund të lëvizësh lirshëm atë ditë

Dëshmitari: Ishin kanë duke verifikuar për ne e ne se kemi ditur

Më pas, prokurori i ZPS-së,Minicis pyeti dëshmitarin e shtatë se gjatë qëndrimit të tij a kishte parë persona tjerë krahas atyre që i përmendi.

Dëshmitari deklaroi se kishte parë një person nga Drenica, i cili qëndronte në magazinën e ushqimit, dhe në ditën e tretë kishte parë edhe tre romë.

Dëshmitari: Po i kam parë këta që janë marr me magazinën tjetër të ushqimit ka qenë një i Drenicës... dhe një tjetër qysh ka qenë

Prokurori i specializuar, Filippo De Minicis tutje për magazinën ku kishte qëndruar dëshmitari, dhe duke dhënë detaje dëshmitari i shtatë u shpreh se poshtë magazinës ka qenë një ordinacë e vogël mjekësore dhe zyrat e komandantëve.

Ndërsa, në katin e dytë u shpreh se nuk e di se çka ka pas pasi nuk ka qenë aty.

Për t’i freskuar kujtesën dëshmitarit lidhur me të dhënat shtesë për herën e parë që i ka parë këta persona, ZPS kërkoi që të përdorej deklarata e tij e mëhershme, por që më pas seanca kaloi në sesion privat.

Ndërsa, trupi gjykues qysh në nisje të dhënies së dëshmisë së dëshmitarit të shtatë të ZPS-së kundër Pjetër Shala tregoi se dëshmia e këtij dëshmitari do të jetë kryesisht e mbyllur për publikun.

Derisa, dëshmitari po e jep dëshminë e tij nga salla e gjyqit, Pjetër Shala këtë dëshmi kundër tij po e dëgjon përmes video-lidhjes nga qendra e paraburgimit.

Shala i njohur si komandat “Ujku” po qëndron në Hagë prej marsit të vitit 2021.

Në gjykimin kundër Pjetër Shalës deri tani janë dëgjuar katër dëshmitarë të Zyrës së Prokurorit të Specializuar, identiteti i të cilëve nuk është bërë i ditur për publikun.

Sipas Speciales “Krimet për të cilat akuzohet Shala u kryen përafërsisht midis 17 majit 1999 dhe 5 qershorit 1999 kundër personave që u mbajtën të ndaluar në fabrikën e metalit në Kukës(Shqipëri), që pretendohet se përdorej prej Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës”.

Pjetër Shala u arrestua më 16 mars 2021 nga autoritetet belge dhe u transferua në Hagë më 15 prill të atij viti, n bazë të një kërkese për bashkëpunim në zbatimin e fletarrestit dhe urdhrit për transferim lëshuar nga Dhomat e Specializuara të Kosovës.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat