Publikimi i parë i studimit shkencor në SHBA me 21 raste të infeksionit me Coronavirus - Bota Sot
Publikimi i parë i studimit shkencor në SHBA me 21 raste të infeksionit me Coronavirus

Amerika

Publikimi i parë i studimit shkencor në SHBA me 21 raste të infeksionit me Coronavirus

Më: 25 mars 2020 Në ora: 15:41
Foto Ilustrim

Një klinikë amerikane në Washington ka publikuar studimin e parë në SHBA me 21 pacientë të sëmurë kritik me coronavirusin COVID-19

Sindroma e rëndë akute respiratore- coronavirus 2 (SARS-CoV-2) dhe sëmundja që ajo shkakton, sëmundja coronavirus 2019 (COVID-19), është një gjendje emergjente shëndetësore.

Kjo sëmundje është përhapur tani në tërë botën dhe tashmë OBSH e ka shpallur pandemi.

Spitali Evergreen në Kirkland, Washington, ka publikuar, në gazetën prestigjioze JAMA ( të Shoqatës së Mjekëve Amerikanë) para pak ditësh (më dt 19.03.2020), studimin e parë të rasteve të pacientëve me sëmundje COVID-19 në Shtetet e Bashkuara te Amerikës.

Autorët në këtë studim përshkruajnë prezantimin klinik, karakteristikat dhe rezultatet e pacientëve te të cilët u diagnostikua infeksioni me SARS-CoV-2, gjithsej 21 pacientë.

Ata ishin të moshës mesatare 70 (43-92 vjeç), 52% e të cilëve ishin meshkuj. Të gjithë u treguan të infektuar me SARS-CoV-2. Nga ata, 18 pacientë, gjithashtu kishin sëmundje përcjellëse, më së shpeshti me insuficiencë kongjestive të zemrës dhe sëmundje kronike të veshkave.

Simptomat para – dhe gjatë pranimit

Në studimin e tyre, mjekët përshkruanin se simptomat e para që treguan pacientët me infeksion me SARS-CoV-2 përfshinin frymëzënie (76%), temperaturë me ethe (52%) dhe kollë (48%).

Këto simptoma filluan mesatarisht 3, 5 ditë para se pacientët të pranohen në spital, ku 17 prej tyre (81%) u transferuan në njësinë e kujdesit intensiv pas më pak se 24 orësh.

Një radiografi abnormale e kraharorit është vërejtur në 20 pacientë (95%) me rastin e pranimit në klinikë. Analizat laboratorike gjatë pranimit treguan numër mesatar të leukociteve 9,365/μL.

14 pacientë (67%) kishin një numër absolut të limfociteve më pak se 1.000 qeliza /μL. Në 8 pacientë (38%) testet e funksionit të mëlçisë ishin patologjike.

Dekursi i mëtutjeshëm i sëmundjes

Në rrjedhën e mëtutjeshme të sëmundjes, 15 pacientë (71%) duhej të ventiloheshin mekanikisht dhe zhvilluan të ashtuquajturën sindromë akute distrese të frymëmarrjes (ARDS). Brenda 72 orësh, 8 prej tyre kishin ARDS të rëndë.

Megjithëse nuk kishte shenja të shokut në shumicën e pacientëve te 14 pacientë (67%) gjatë fazës së sëmundjes u përdorën vazopresorët. Kardiomiopatia u zhvillua në 7 pacientë (33%). Vdekshmëria ishte 67% dhe 24% e pacientëve mbetën të sëmurë kritikisht.

9.5% të pacientëve gjendja e tyre mundësoi lirimin nga njësia e kujdesit intensiv.

Koment

Përshkrimi i studimit të publikuar tregon se shumë prej pacientëve të përfshirë zhvilluan sindromën akute të shqetësimit (distresit) të frymëmarrjes (ARDS) gjatë infeksionit me SARS-CoV-2 dhe ishin në rrezik të lartë të vdekjes.

Këto të dhëna janë të ngjashme me të dhënat e publikuara nga Kina:

Është e paqartë nëse shkalla e lartë e kardiomiopatisë e vërejtur në këtë seri rastesh është një ndërlikim i drejtpërdrejtë kardiak i infeksionit SARS-CoV-2.

Autorët janë të vetëdijshëm për numrin e vogël të rasteve në këtë studim andaj rekomandojnë që për të verifikuar më mirë këtë vëzhgim (kardiomiopatinë), kërkime të mëtejshme janë të nevojshme.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat