Kombet e Bashkuara: Ceremonia përkujtimore e Holokaustit “75 vjet pas Aushvicit – Holokausti Edukimi dhe Kujtimi për Drejtësinë Globale” - Bota Sot
Kombet e Bashkuara: Ceremonia përkujtimore e Holokaustit “75 vjet pas Aushvicit – Holokausti Edukimi dhe Kujtimi për Drejtësinë Globale”

Amerika

Kombet e Bashkuara: Ceremonia përkujtimore e Holokaustit “75 vjet pas Aushvicit – Holokausti Edukimi dhe Kujtimi për Drejtësinë Globale”

Nga: Beqir SINA - New York Më: 27 janar 2020 Në ora: 23:30
Pamje nga vendi i ngjarjes

“Shoqëritë. duhet të bashkohen kundër krizës globale të urrejtjes antisemitike- bota duhet të "ri - njohë për të parandaluar çdo përsëritje të atyre krimeve” tha Guterres

UN : Duke përkujtuar 75 vjetorin e çlirimit të kampit të vdekjes Aushvic-Birkenau, dhe gjashtë milion hebrenj, të tjerë të vrarë me urdhër të nazistëve gjatë Holokaustit, Sekretari i Përgjithshëm i KB António Guterres tha sot( e Hënë 27 Janar 2020) në një ceremoni të mbajtur në Asamblenë e Përgjithëshme të Kombeve të Bashkuara në New York se “bota duhet të "ri - njohë për të parandaluar çdo përsëritje të atyre krimeve ".

Ceremonia Memoriale e Holokaustit : "75 vjet pas Aushvicit – Holokausti Edukimi dhe Kujtimi për Drejtësinë Globale" u mbajt me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit 27 Janarit në Kujtim të Viktimave të Holokaustit.

2020 shënon 75 vjetorin e çlirimit të kampit të çfarrosjes Aushvicit, në përfundimin e Luftës së Dytë Botërore dhe përfundimin e Holokaustit.

Pjesëmarrës në këtë ceremoni ishin Sekretari i Përgjithshëm i KB António Guterres, si dhe përfaqësuesit diplomatic nga vende të ndryshme të botës : Danny Danon, Përfaqësuesi i Përhershëm i Izraelit në Kombet e Bashkuara; Vassily Nebenzia, Përfaqësuese e Përhershme e Federatës Ruse në Kombet e Bashkuara; Christoph Heusgen, Përfaqësues i Përhershëm i Gjermanisë në Kombet e Bashkuara; dhe Cherith Norman-Chalet, Ushtruese e detyrës së Përfaqësuesit të Përhershëm të Shteteve të Bashkuara në Kombet e Bashkuara.

Rabini Arthur Schneier Rabini i Lartë në Sinagogën e Parkut Lindor, recitojë Kaddish dhe Kantor Shulem Lemmer lutjet përkujtimore, Z. Itzhak Perlman luajti në violinçelë një kontribut muzikor në ceremoninë përkujtimore të Holokaustit të mbajtur sot në Asamblenë e Përgjithëshme të Kombeve të Bashkuara "75 vjet pas Aushvic - Holokausti Edukimi dhe Kujtimi për Drejtësinë Globale" me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Përkujtimit në Kujtim të Viktimave të Holokaustit,

Folësit e nderit përfshinë Sekretarin e Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara António Guterres, Presidentin e seancës së Shtatëdhjetë e katërt të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, Përfaqësuesit e Përhershëm të Gjermanisë, Izraelit, Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara në Kombet e Bashkuara, dhe Z. Dan Pavel Doghi, Shefi i CPRSI, Këshilltar i Lartë për Çështjet e Romëve dhe Sinti, OSBE / ODIHR. Të mbijetuarit e Holokaustit Z. Shraga Milstein dhe Znj. Irene Shashar të cilët ndanë dëshmitë e tyre. Gjykatësi Theodor Meron, i cili shërbeu si President i Mekanizmit Ndërkombëtar të Mbetjeve të Kombeve të Bashkuara për Gjykatat Kriminale, mbajti fjalimin kryesor.

Duke përkujtuar 75 vjetorin e çlirimit të kampit të vdekjes Aushvic-Birkenau, dhe gjashtë milion hebrenj dhe të tjerë të vrarë me urdhër të nazistëve gjatë Holokaustit, Sekretari i Përgjithshëm i KB António Guterres tha në këtë ceremoni në New York, të hënën se bota duhet të "ri -njohë për të parandaluar çdo përsëritje të atyre krimeve ".

"Solidariteti ynë përballë urrejtjes është i nevojshëm sot më shumë se kurrë, pasi ne shohim një ringjallje thellësisht shqetësuese në sulmet antisemitike në të gjithë botën, dhe, pothuajse e pabesueshme, që edhe përreth nesh këtu në New York", tha ai të hënën, në Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit.

Ndërkohë, në fjalën e tij duke vërejtur një prirje në rritje të krimeve antisemitike të urrejtjes në të gjithë Shtetet e Bashkuara, ai kujtoi se më pak se një muaj më parë, një sulm me thikë plagosi pesë veta në një fest Hannukah në Monsey, dhe la katër të vdekur në një supermarket kosher në New Jersey, disa javë para saj.

Dhe ai tha se "situata për hebrenjtë në Evropë, me shfaqjet antisemitike nuk është më e mire, por as, më e keqe".

Duke përmendur incidente të njëjta ai kujtojë ato në Mbretërinë e Bashkuar, Gjermani dhe Itali, ai gjithashtu vuri në dukje se 2018 pati një kërcim për 74 përqind në sulme antisemitike në Francë.

“Ekziston një krizë globale e urrejtjes antisemitike; një rrjedhë e vazhdueshme sulmesh që synojnë hebrenjtë, institucionet dhe pronat e tyre ", u shpreh shefi i KB Guterres.

Për më tepër, ai pohoi se ngritja antisemitike ishte e lidhur me "një rritje jashtëzakonisht shqetësuese" të ksenofobisë, homofobisë, diskriminimit dhe urrejtjes në shumë pjesë të botës, duke synuar njerëzit bazuar në racë, etni, kombësi, fe, orientim seksual, paaftësi dhe imigrim .

"Normalizimi i urrejtjes"

Z. Guterres, e quajti atë "detyra jonë" të vazhdojmë të kërkojmë, "të mësojmë dhe të mësojmë mësimet e Holokaustit, në mënyrë që të mos përsëritet kurrë".

"Mësimi më i rëndësishëm është se Holokausti ... ishte kulminacioni i mijëvjeçarëve të urrejtjes, nga Perandoria Romake deri në pogromat e Mesjetës", vazhdoi ai. "Vendi im, Portugalia, kreu një veprim të egër dhe marrëzi të plotë, duke dëbuar popullsinë e tij hebraike në fund të shekullit të pesëmbëdhjetë".

Dhe ai shtoi se dekada përpara se të viminm te pushtimi i Hitlerit, Judenjtë e Evropës Lindore u dërguan në ishullin afrikan të Madagaskarit.

Duke rrëfyer vizitën e tij në Jad Vashem dy vjet më parë, shefi i KB, Guturres u trondit duke vëzhguar "aftësinë e antisemitizmit për të rikrijuar veten e tij dhe të rishfaqet gjatë mijëvjeçarëve".

“Ajo merr forma të reja; ajo mund të përhapet me teknika të reja; por është e njëjta urrejtje e vjetër ", tha ai.

Ai theksoi se miliona njerëz ishin deshifruar për krime kundër njerëzimit që ndodhin rreth tyre, duke paralajmëruar, "ne kurrë nuk mund ta ulim vigjilencën tonë".

Holokausti ishte "një operacion kompleks që rridhte nga paragjykimet e mbajtura prej kohësh" me korrupsionin shoqëror që shkoi, nga gjuha në arsim dhe ligjërimi politik, shpjegoi shefi i KB Antonio Guterres.

Ai u bëri thirrje të gjithëve që të shqyrtojnë paragjykimet e tyre, "të ruheni nga keqpërdorimi i teknologjisë sonë dhe të jenë vigjilent për çdo shenjë që urrejtja po normalizohet".

Luftimi i paragjykimeve

Kur ndonjë grup njerëzish përcaktohet si problem, z. Guterres tha, "bëhet më e lehtë të kryhen abuzime të të drejtave të njeriut dhe të normalizojnë diskriminimin ndaj tyre".

Luftimi i paragjykimeve kërkon udhëheqje që nxit kohezionin shoqëror dhe adreson shkaqet thelbësore të urrejtjes.

Një objektiv kryesor i Agjendës 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm është promovimi i të drejtave të njeriut dhe adresimi i diskriminimit dhe urrejtjes.

"Dekada e Veprimit që fillova javën e kaluar ka për qëllim të forcojë mbështetjen për vendet në mbarë botën për të ndërtuar shoqëri gjithëpërfshirëse, të ndryshme, me respekt që sigurojnë jetë me dinjitet dhe mundësi për të gjithë", përfundoi Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres.

Kujtesë: "Promovoni paqen"

Nga ana e tij, Tijjani Muhammad-Bande, Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme e quajti Holokaustin "genocidin më të tmerrshëm në historinë njerëzore".

Duke përmendur llogaritë tronditëse të të mbijetuarve, ai theksoi nevojën për të bërë më shumë për të siguruar një "bashkësi globale gjithëpërfshirëse, paqësore dhe harmonike që inkurajon unitetin në diversitet".

"Ata duhet të na kujtojnë nevojën e vazhdueshme për të qenë vigjilentë duke promovuar kolektivisht përpjekjet që dekurajojnë parulla dhe fjalime të urrejtjes, duke përfshirë vese të tjera të patolerueshme që nxisin diskriminimin, ksenofobinë dhe paragjykimet e tjera", tha z. Muhammad-Bande.

Duke theksuar se rinia e sotme do të jetë udhëheqësia e së nesërmes, ai theksoi nevojën për të edukuar të rinjtë në lidhje me këtë dhe të gjitha krimet e rrëmujshme për të mbrojtur se "mizoritë e Holokaustit të mos përsëriten".

"Ne duhet të kujtojmë gjithmonë viktimat e Holokaustit dhe të sigurohemi që përvojat e tyre të shërbejnë si një kujtesë e vazhdueshme” tha nga ana e tij, Tijjani Muhammad-Bande, Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Në kuadrin e aktiviteteve që u zhvilluan në këtë ceremony në Kombet e Bashkuara : Ceremonia përkujtimore e Holokaustit "75 vjet pas Aushvicit – Holokausti Edukimi dhe Kujtimi për Drejtësinë Globale", mori pjesë edhe ish kongresisti Joseph J. DioGuardi, Presidenti i Ligës Qytetare Shqiptare Amerikane, Shirlly Cloyes – DioGuardi – Këshilltare e Çështjeve Ballkanike, dhe anëtar të Bordit.

Faton Bislimi shkruajti në llogarinë e tij në Facebook, se sot në Selinë e Kombeve të Bashkuara në New York, ndërsa, shënohet Dita Ndërkombëtare e Përkujtimit të Holokaustit, unë ndihem jashtëzakonisht i nderuar që libri im i rradhës, në versionin origjinal në anglishtë, botuar në edicion ndërkombëtar këtu në SHBA,u përurua në kuadër të kësaj ngjarjeje historike në KB.: “ Rrëfimi unik për shpëtimin e hebrejëve nga shqiptarët gjatë Holokaustit, I cili është mësimi më i mire dhe më domethënës që një popull fisnik, bujar, e paqedashës si shqiptarët, i ka dhënë botës”.

Nga Universiteti i Harvardit pardje, ne seline e KB-se sot!

Faton Bislimi shkruan : “Sot ne Sallen e Asamblese se Pergjitheshme te KB-se ne New York, ne seancen kryesore te shenimit te Dites Nderkombetare te Perkujtimit per Holokaustin, eshte jo vetem nder, por edhe privilegj i vecante qe po prezantojme edhe librim tim mbi rrefimin heroik dhe vetsakrifikues te popullit tone per shpetimin e hebrejeve gjate Holokaustit. Mirenjohje e pafund znj. Shirley Cloyes DioGuardi, Kongresistit DioGuardi dhe z. Agim Alickaj per perkrahjen e tyre dhe kontributin madhor qe kane dhene per pergatitjen e ketij libri, se bashku edhe me z. Leke Rerziniqi, si dhe z. Joseph Bergre (New York Times) dhe znj. Sharon Smulleen (Berkshire Times)! Kenaqesi qe kete nder po e ndaj me miq te mire nga Gjilani!

Publikimi i ketij rrefimi, qe ne librim tim spikate rolin e shqiptareve te Kosoves, dhe promovimi i vlerave tona kombetare pikerisht ne 75 vjetorin e Holokaustit, mu ne seline e KB-se ku vendi yne duhet dhe do te ze vendin meritor se shpejti, per mu eshte angazhimi me njerezor dhe me i cmueshmi ne punen akademike te deritanishme!

Te punosh per atdheun nuk eshte vetem pune, eshte krenari! E kur punon me krenari e vullnet te hekurt, nuk ka sesi te mungoje suksesi!

Per Kosoven tone, per atdheun tone, per kombin tone--sot, neser, dhe gjithemone--ne sherbim, shkruan në Facebook, professor Faton Bislimi.

Image
Image
Image
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat