A doni shtet model Gjerman apo shtet magjup Çifut?

Analiza

A doni shtet model Gjerman apo shtet magjup Çifut?

Nga: Shpend Salihu Më: 5 tetor 2020 Në ora: 11:06
Shpend Salihu

Gjermania përkundër dy luftërave botërore, që i humbi arriti të mbaj moralin dhe identitetin e kombit të vet, e të arrijë të zhvillohet ekonomikisht në aspekt ushtarak me ndikim të jashtëzakonshëm në tërë hemisferën Europiane, përshirë edhe Ballkanin. Puna, mundi, sakrifica, karakteri i pathyeshëm Gjerman, egoja se duhet të bëhen supefuqi globale, arriti popullin Gjerman ta fuqizojë dhe rindërtojë dhe ta krijojë supefuqi jo vetëm në rrafshin regjional por edhe global. Filozofia dhe doktrinat e Nitçes, Gotes, Ogyst Kont, Friedrichut etj, arritën që artin modern Europian ta rikthejnë në piedestal dhe afirmojnë racën e bardhë indo- Evropiane, si racë superiore në çdo këndëvshtrim. Përkundër padrejtësive që kombit Gjerman iu bën në paktin e Versajës dhe traktatin e Parisit, si dhe zhdëmtimi material që Gjermania u dashtë të ua rimbursojë shteteve, kombi Gjerman arriti të zhvillohet ekonomikisht dhe për momentin të jetë fuqia e 4 globale për kah zhvillimi ekonomik, me mundësi të rritjes së potencës ekonomike, dhe sipas planeve zhvillimore ekonomike, pritet që deri kah fundi i 2030 Gjermania ta arrijë GDP në vendin e parë në nivel global për shumë arsye:

Ndikimi Amerikan po bie në rrafsh global, si dhe Amerika po futet në krizë financiare, dhe shumë shpejt pritet që shumë kompani të fuqishme Amerikane të vien deri tek falimentimi

Ndikimi i kombit Gjerman dhe sentimenti pro- Gjerman po rritet në Ballkan dhe Lindjen e Mesme, përmes investimeve finansiare që shteti Gjerman po i bën. Mos të harrojmë se kompanit e fuqishme Gjermane e shpëtuan Greqin prej falimentimit dhe arritën të blejnë shumë ishuj në Greqi, e nxorrën Spanjën, Sllovakin, Portugalin, Italin etj nga recesioni ekonomik global, dhe ndikimi e potenca si ekonomike ashtu edhe politike Gjermane po rritet anemban globit.

Duke iu falenderuar kancelares Angela Merkel, mbas sa kohe u shtrua çështja e zgjidhjes së problemit Palestinez dhe krijimit të tij, çfarë e rriti ndikimin Gjerman anemban botës Arabe, dhe tanimë shumë shtete Arabe janë të gatshme të bëjnë partneritet afarist dhe biznesor me shtetin Gjerman dhe me kompanit Gjermane.

Meritat e kombit të famshëm dhe shtetit Gjerman, për rinegociimin dhe zgjidhjen përfundimtare të konfliktit Kosovë-Serbi, nënkupton gjetjen e një zgjidhjeje permanente të këtij problemi dhe aderimin e Kosovës dhe Serbisë në strukturat e BE-s, dhe përfundimisht zgjidhjen e konfliktit Kosovë-Serbi.

Shteti Gjerman po bën investime finansiare edhe në Turqi, dhe domosdoshmërisht do reagojë në uljen e tensioneve ndërmjet Turqisë dhe Greqisë.

Pas futjes së vetos suspenzive nga ana e Rusisë dhe Kinës në vitin 1997 që mos të lejohen shtetet Gjermania dhe Japonia të bëhen anëtare të përhershme të KS të OKB-s, Gjermanët e kuptuan se gradualisht së bashku me Francezët dhe një pjesë të konsiderueshme të Evropës perëndimore, duhet të dalin nga Asambleja Gjenerale e OKB-s dhe të fuqizojnë rolin e BE-s, e njëkohësisht të formohet së pari ushtria Evropiane në krye me Gjermanët dhe Francezët e më pas të aderojnë edhe shumë shtete të Europës, ku kjo ushtri pa problem do kishte kredibilitet dhe legjitimitet të reagojë ushtarakisht jo vetëm në korniza të regjionit Evropian, përfshirë edhe Ballkanin por edhe me kërkesën e shteteve të Lindjes së Mesme edhe atje.

Themelimi i Europolit ishte iniciativ Gjermane, çfarë nënkuptonte largimin e ndikimit të Interpolit nga territori Evropian dhe nga tutelazha Amerikane dhe Izraelite, pasiqë dihet që Europol kontrollohet eskluzivisht nga ana e Amerikanëve dhe Izraelitëve.

Themelimi i BERZH ( Bankës Evropiane për rindërtim dhe zhvillim), si dhe mekanizmave të saj siç janë CID, GIZ, etj nënkupton se Evropa nuk duhet më të mvarret nga burokracia e bankës botërore dhe vullneti i Amerikanëve dhe Izraelitëve, siç janë Rotchild, Rokfleler. Sorros, Avramoviç që në mënyr indirekte e kontrollojnë Bankën Botërore, por se Evropa ka potencë dhe solvencë finansiare që të rindërtohet dhe rimëkëmbet përmes investimeve të brendshme pa ndikimin e Bankës Botërore, me çfarë Evropa e fiton autonomin e plotë të kotrollimit finansiar, bankar, ekonomik, tregtar dhe ushtarak në mbarë territorin e vet, normal nën udhëheqjen Gjermane.

Projekti për gazin Europian shumë shpejt po bëhet realitet dhe Gjermania e Evropa nuk do kenë më nevojë për gasin Rus,

Mekanizmat e auditimit të shteteve anëtare të BE-s, nuk do lejojnë më tejkalimin e limiteve buxhetore, për investime kapitale e as për nivel të rritjes së pagave së sektorit publik, nëse solvenca buxhetore e shtetit nuk e arrin mbullimin e kostos së shpenzimeve publike, e kjo është formë e parandalimit të rritjes së borgjeve të shteteve të BE-s, si dhe parandalon anomalit fiskale

Pregaditja e projekteve makro-ekonomike me standarde dhe parametra të BE-s, e parandalon evazioni biznesor e rrit solvencën e përmbushjes së mikro dhe medium bizneseve dhe e largon kamatën rrëshqitëse e cila ndikojë që shumë kompani dhe firma në Ballkan i solli drejt falimentimit finansiar.

Projekti i ardhshëm për krijimin e zonës së Mini Schengen, në Ballkan është një tendenc e liberalizimit të tregut në Ballkan që i parapriu marrëveshja e CEFTA, si dhe më pas Agjenda e Berlinit, për përmirësimin e marrëdhënieve ndërfqinjësore, dhe për qarkullimin e mallrave, njerëzve dhe kapitalit në territorin e Ballkanit, si dhe për bashkëpunimin në sferën e sigurisë, që është hap që do përcjellet nga aderimi i Ballkanit perëndimor në kuadër të BE-s.

Investimet finansiare Gjermane në Kosovë dhe një pjesë të Ballkanit, po ndikojnë në rimëkëmbjen ekonomike të Ballkanit perëndimor, por normal shtetet duhet të i plotësojnë kriteret dhe standardet e BE, e sa i përket asfaltimit të rrugëve ndështetërore që do lidhnin Ballkanin, dhe do mundësonin qarkullimin e mallrave, njerëzve dhe kapitalit, këto asfalte duhet të jenë në parametra me kriteret e ISO, mekanizëm i BE-s.

Shumë shpejt pritet të lëshohet në qarkullim linja hekurudhore Munchen-Athinë siç quhej Acropolis, normal pas zgjidhjes së problemit Kosovë-Serbi.

Andaj përfundimisht nevoja e Kosovës është plotësimi i kërkesave të Gjermanis dhe BE-s, e jo ndikimi Amerikan, Rus ose Izraelit sepse qëllimi primar i Kosovës, është BE e jo Izraeli e as teatri i rrymave anarkiste Izraelit në Kosovë. Zgjidhja mbetet tek ne a dojmë Gjermanin dhe ndihmën e saj apo teatrin e rrymave fëmijërore anarkiste Hebreje në Kosovë dhe Ballkan???

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat