Rrjeti i mërgimtarëve në botë në mbrojtje të sovranitetit dhe integriteti territorial të Kosovës - Bota Sot
Rrjeti i mërgimtarëve në botë në mbrojtje të sovranitetit dhe integriteti territorial të Kosovës

Diaspora

Rrjeti i mërgimtarëve në botë në mbrojtje të sovranitetit dhe integriteti territorial të Kosovës

Nga: ELMIR SIQECA Më: 22 qershor 2020 Në ora: 21:26
Foto ilustrim

Neve rrjeti i mergimtarve Shqiptar në botë në pragë të bisedimeve- dialogut mes Kosovës dhe Serbisë mbi nenshkrimin e një marrveshje paqësore mes Kosovës dhe Serbisë që do të mbahët më
27. Qershor. 2020 në Washington DC më ndermjetësimin e emisarit të Presidentit të
SHBA , Donald Trump, shprehim shqetësimet tona me të drejtë për fatin e Sovranitetit dhe Integritetit teritorial të Republikes së Kosovës.

Ju përkujtojmë së aty ku janë prezent faktet, fjalët janë të tepërta dhe të panevojshme.
Faktet historike flasinë si vijonë më poshtë:

MVETËSIA E KOSOVËS SIPAS KUSHTETUTËS SË ISH JUGOSLLAVISË E VITIT 1974
Kosova sipas kësaj kushtetute të votuar nga ish republikat tjera të federatës Jugosllave e në këtë rast edhe të Rep. së Srbisë të vitit 1974 ,Kosova kishte këtë pozitë kushtetuese Juridike:
3.1 Kosova ishte pjesë përbërse e Federatës së ish Jugosllavisë ( nenet 1 e 2 të kësaj Kushtetute);
3.2. Kosova kishte të garantuar teritorin dhe kufijtë e vetë, të cilët nuk mund të ndryshoheshin pa patur pëlqimin e popullit të Kosovës ( neni 5);
3.20. Kosova kishte pozitë të barabartë më ish Republikat tjera në çështjën e ndryshumit të kushtetuesës së ish Jugosllavisë ( nenet 398,399 dhe nenit 402 , paragrafi 2).

KOSOVA KURR NUK ISHTE PJESË E SERBISË.

Se Kosova kurr nuk ishte pjesë e Serbisë flasin edhe faktet historike e juridike , prej të cilave në këtë rast veçojmë:
E para, Kosova nuk ishte kurr në përbërjen e shtetit sovran dhe të pavarur të Serbisë me subjektivitetin juridiko- nderkombetar të pranuar në Kongresin e Berlinit ( 1878);
E dyta, Kosova nuk ishte në përbërjen e Serbisë të Kuvendit të Dytë të AVNOJIT (1943);
E treta, Kosova nuk ishte në përbËRJE të Serbisë as gjatë konstituimit të saj si një njësi federale në Këshillin Antifashist të çlirimit popullor (1945).
E pesta, Kosova nuk ishte kurr nën sovranitetin e Srebisë, veqëse në përbërje të Federatës Jugosllave 1945 më çrastë klauzula. Juridike rebus sic stantibus me logjikën e vetë sidomos imponon edhe në jetën politike , ndryshime të mëdha strukturale.
Kur të gjitha këtyre fakteve ju shtojmë atë se aneksimi i Kosovës nga ana e Serbisë Federale u bë pa vullnetin e popullit dhe nën rrethimin ushtarak , atëhere nuk e kemi veshtirë
të KONKLUDOJMË SË KOSOVA NUK ISHTE KURR PJESË E SËRBISË.
Dhe po t’i shtojmë gjithë kësaj edhe faktin tjetër së Kosova më aktet e veta kushtetuese burimore shpalli Sovranitetin teritorial dhe pavarësinë e vetë me kufijt egëzistues me luftën e UÇK dhe ndihmën e SHBA dhe aletave të saj Europian si një realitet që ekzistonë dhe vazhdon të jetojë , bëhet krejtë e pa kuptimtë qështja e shkencës Sërbe që kemi të bejmë me “ akt sesionist” .
Çështja e Republikës së Kosovës nuk mund të
ngarkohet nga ana konstitucionale me aspekte kufitare, që paraqetë një faktor lehtësues në procesin e realizimit të shtetësisë , meqë Kosova edhe në çenjën e vetë ishte pjesë përbërse e ish Federatës Jugosllave kishte kufijtë e vetë të caktuar dhe të garantuar më Kushtetuten e ish Jugosllavisë të vitit 1974.

EXELENC,

Nëse vërtetë dëshironi një Kosovë nën ombrellën e Juaj të BE, neve rrjeti mërgimëtarve Shqiptar në botë kërkojmë:

1. Që Sovraniteti dhe Integriteti teritorial i Republikës së Kosovës të mos cenohët në as një menyrë dhe për as një çmim,në shkëmbim
të interesave individuale të individve të caktuar dhe as të interesave të Serbisë.

2. Nëse vërtetë dëshironi Kosovën nën ombrellën e BE-se, luteni që ta ndihmoni jo vetëm me mjete finaciare, por më tëpër në bërjën e SHTETIT LIGJOR për të cilën Kosova ka nevojë si për ajrin, ujin dhe bukën.

“ Bashkimi Europianë nuk mund të jetësohet me popuj të robëruar , të ndar dhe me teritore të coptuara në dëm të popujve të vegjël e në dobi të popujve të mëdhenjë”, prandaj është më se urgjente bashkveprimi dhe koordinimi i BE me SHBA në ndihmesën e bisedimeve mes R Kosovës dhe Sërbisë për gjetjēn e një zgjidhëje afatëgjatë e të pranueshme për të dya palët ,natyrisht me njohje rreciproke
e cila do ti ndihmoj edhe paqës e sigurisë në rajon.

Me shpresë se kjo kërkesë e Jona do tē shqyrtohet për të u realizuar në favorë të shqetësimeve serioze qē janë prezente ke populli i R Kosovës dhe mërgimtarve Shqiptar në Botë ,
Ju përshëndesim miqësisht,
Me rrespektin më të lartë,

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat