BERZH ndan 1.7 miliard euro për vendet e Ballkanit Perëndimor

Ekonomi

BERZH ndan 1.7 miliard euro për vendet e Ballkanit Perëndimor

Më: 5 maj 2020 Në ora: 22:19
Zsuzsanna Hargitai

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) thotë se ekonomitë e Ballkanit Perëndimor duhet të marrin momentin e bashkëpunimit mes krizës së shkaktuar nga pandemia e koronavirusit për të forcuar integrimin rajonal.

Drejtoresha e BERZH-it për Ballkanin Perëndimor Zsuzsanna Hargitai tha se është shumë e lartë kostoja e vendosjes së koronavirusit nën kontroll dhe se vendet e Ballkanit Perëndimor nuk mund të duronin vetëm barrën e luftës dhe duhet të dinë që nuk janë të vetmuara ndonëse nuk janë anëtare të BE-së ose eurozonës.

Përpara samitit të nesërm virtual BE-Ballkanit Perëndimor, Hargitai tha se BERZH po udhëheq mbështetjen e rajonit dhe, pas një rekordi prej 1.3 miliard eurosh në investime për 2019, planifikon të sigurojë deri në 1.7 miliard euro këtë vit për të lehtësuar efektet e krizës pandemike.

"Kjo krizë tregon se bashkëpunimi është rruga e duhur. Vendet e Ballkanit Perëndimor duhet ta përdorin këtë moment për të sjellë një moment të ri në integrimin rajonal. Një nga pasojat e krizës do të jetë ridizajnimi i zinxhirëve të furnizimit global, i cili mund të jetë një mundësi historike për Ballkanin Perëndimor," tha Hargitai.

Përgjigja e BERZH-it ndaj krizës në Ballkanin Perëndimor tregon se kufizimet e ngurta ishin një shok për ekonominë e rajonit, i cili pritej të përshpejtonte rritjen ekonomike për 2020.

"Në gjashtë ekonomitë e Ballkanit Perëndimor, BERZH është një investitor kryesor institucional. Banka investon mesatarisht më shumë se një miliard euro në rajon. Në vitin 2020, ajo kërkon të përgjigjet ndaj krizës duke siguruar deri në 1.7 miliard euro, "tha BERZH.

Në një raport mbi perspektivat ekonomike rajonale, botuar në prill, BERZH deklaron se masa të jashtëzakonshme shëndetësore kanë goditur ofertën dhe kërkesën e vendit, çrregullimin më të madh në aktivitetin ekonomik global që nga Lufta e Dytë Botërore.

"Masat kufizuese të vendosura për të luftuar koronavirusin mund të kenë një ndikim domethënës afatgjatë ekonomik, politik dhe social," thuhet në raport.

Raporti thotë se Bosnja, Maqedonia Veriore dhe Serbia mund të jenë më të prekurit nga ndërprerjet në zinxhirët e furnizimit global.

Shqipëria dhe Mali i Zi, të cilat më shumë mbështeten në turizëm, do të preken negativisht nga kufizimet e lëvizjes, ndërsa në Kosovë, ashtu sikurse edhe në vendet e tjera të Ballkanit Perëndimor, do të vijë në masë të dukshme rënia e kërkesave të brendshme, përfundon BERZH.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat