Gjermanët përballen me humbje masive të prosperitetit

Evropë

Gjermanët përballen me humbje masive të prosperitetit

Sherif Ramabaja Nga Sherif Ramabaja Më 6 mars 2021 Në ora: 10:21
Foto ilustruese

Shumë gjermanë pyesin veten se si ndikojnë kufizimet e koronës në prosperitetin tonë. Për ekonomistin e lartë Hubertus Bardt, një gjë është e qartë: efektet specifike në vendngjarje janë tashmë të parashikueshme - dhe të pakëndshme.

Kushdo që flet me Hubertus Bardt, ekonomist dhe drejtor menaxhues i Institutit të Ekonomisë Gjermane (IW) në Këln këto ditë, përjeton një njeri të konfliktuar. Nga njëra anë, Bardt nuk dëshiron të lërë dyshime, ai e sheh nevojën për të luftuar me vendosmëri virusin corona .

Nga ana tjetër, ai gjithashtu sheh se çfarë dëmi ekonomik po shkakton strategjia e mëparshme në pjesë të ekonomisë. "Prishja e prosperitetit", thotë Bardt në një intervistë me partnerin e Focus Markt und Mittelstand, "tashmë ka ndodhur".

Parashikimet nga studiuesit e ekonomisë dhe qeveria federale sugjerojnë se mund të ketë një rimëkëmbje të shpejtë ekonomike në gjysmën e dytë të vitit dhe aktualisht është gjithashtu rasti që bllokimi i dytë nga korona që nga nëntori ka shkaktuar më pak dëme ekonomike, sesa i pari para dymbëdhjetë Muajve.

Por ka zona të tëra të ekonomisë nga të cilat pak do të mbetet siç ishte më parë, pas përfundimit të bllokimit.

Kjo është veçanërisht e dukshme në këto pesë pika:

500,000 më shumë të papunë deri në fund të vitit

"Ne do të kemi rreth 500,000 më shumë të papunë në 2021 sesa në 2019," parashikon Bardt. Gjithashtu sepse në disa industri efekti i lejimit të punës me orar të shkurtuar, i cili aktualisht parandalon shumë pushime nga puna, do të zhbëhet gjatë vitit.

"Puna me orar të shkurtuar supozohet të ndihmojë nga një humnerë, ku ka një tokë të fortë në anën tjetër," thotë Bardt. "Nëse kjo nuk është më e dobishme, intervenimet nuk do të ndihmojë më." Mbi të gjitha, kjo do të ndikojë tek paperspektiva e njerëzve të cilëve në tregun e punës nuk ishin më mrë as para Koronës. Sepse gastronomia, pjesët e tregtisë dhe artizanatit: ka shumë kompani që gjithashtu ofrojnë punë për njerëz më pak të kualifikuar dhe që mund të zhduken në të ardhmen.

Në disa drejtime të industrisë nuk do të ketë kthim në normalitet

Shumë shërbime personale, të tilla si parukeritë, të cilat patën rënie gjatë dimrit, do të fillojnë përsëri shumë shpejt. Kërkesa për këtë shërbim nuk është ulur, siç mund ta shihni këto ditë. "Por bizneset e tjera, të tilla si klubet ose kompanitë e ndryshme, po përballen me shkurtime të thella", thotë Bardt.

“Edhe nëse ato lejohen të rihapen në një moment, njerëzit mund të jenë më të kujdesshëm në fillim. Unë nuk dua t'i them asnjë industrie se është e pashpresë. Por sigurisht që është kështu: Para se t'i tregoni një dege  të industrisë që mund të rihapeni sepse për pesë vjet ne do t'ju mbajmë në këmbë, më mirë të bëni një prerje të qartë. Ju nuk mund t’i mbani kompanitë në gatishmëri përgjithmonë ”.

Kompanitë po investojnë në mbijetesë, jo në të ardhmen e tyre

Ndoshta rreziku më i nënvlerësuar ekonomik për momentin: inovacioni që lind në krizë. Sepse edhe kompanitë që mbijetojnë do të kenë nevojë për shumë burime për të siguruar këtë mbijetesë. Paratë janë ato që më pas mungojnë për investime në të ardhmen. "Ne kemi parë që investimet kanë rënë masivisht në përgjithësi", thotë Bardt.

Ai përmend aviacionin si shembull. Kthimi i tyre në një normalitet të vjetër është një nga më të pasigurtit. “Kështu që ata do të porosisin më pak aeroplanë të rinj në planin afatgjatë. Për prodhuesit e avionëve, kjo do të thotë që porositë po dobësohen. Inovacionet dhe investimet bëhen më të vështira, ”thotë Bardt. Një efekt që prek veçanërisht kompanitë e mesme. "Kjo mbështetet nga fakti që, në rast dyshimi, burimet kapitale janë më të ulta dhe se industritë që preken aktualisht janë të strukturuara në një mënyrë më të detajuar," thotë Bardt.

Qendrat e vdekura të qyteteve

Përveç organizatorëve të gastronomisë, shitja me pakicë e palëvizshme aktualisht po vuan veçanërisht. "Pas Koronës, qytetet në brendësi nuk do të duken më si më parë," thotë Bardt. Ai kështu aprovon ata Lord të Kryebashkiakëve, veçanërisht nga Baden-Wurttemberg, të cilët aktualisht po sulmojnë me skenarë të ngjashëm paralajmërues  Kancelarinë dhe Ministrinë Federale të Ekonomisë.

“Ne të gjithë kemi mësuar kolektivisht se sa e përshtatshme është tregtia në internet. Pjesa më e madhe do të qëndrojë ”, thotë Bardt. “Gjithashtu sepse nuk ka aq shumë nevoja të klientëve sa në industritë e tjera të prekura. Ne nuk do ta blejmë këmishën herën e dytë në një dyqan të modës, por nga një shitës me pakicë në internet ".

Ekziston një "thyerje" e vërtetë në tregëti.

Tashmë ka një ndërprerje të prosperitetit

Pesë përqind e prodhimit ekonomik ishte humbur vetëm gjatë vitit të kaluar. "Është sikur të marrësh pagën tënde të plotë të nëntorit, por vetëm gjysmën e pagës së dhjetorit", thotë Bardt. Sa e madhe është dëmi në të vërtetë: Është si një përmbytje. Ju dëmet vetëm e shihni atëherë kur uji është tërhequr.

Ekonomisti tani i bën përgjegjës pjesëtarët e fushatës së ardhshme zgjedhore federale: "Diskutimi duhet të bëhet rreth perspektivave të rritjes ekonomike që mund të krijohet. Ne nuk do të kompensojmë tkurrjen e vitit të kaluar deri në zgjedhje. Prandaj, duhet të gjenden zgjidhje në fushatën zgjedhore: Si mund të marrim fonde për detyrat e mëdha të së ardhmes? Si ta krijojmë kornizën për investime? Nëse dua të dekarbonizoj ekonominë, për shembull, kam nevojë për kompani që duan të investojnë këtu në Gjermani ".

Dhe si qëndron puna me ato industri që aktualisht po përfitojnë? Tregtia përmes internetit, prodhimet farmaceutike, mobiljet? Shefi i IW kërkon realizëm. “Këto janë ato që tash për tash përfitojnë. Nuk është njejtë sikur ato që po thyhen. Përfundimi është se do të mbetet një minus i madh ekonomik ".

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat