​Danimarka vendos taksën e karbonit

Evropë

​Danimarka vendos taksën e karbonit

Më: 24 qershor 2022 Në ora: 19:15
​Danimarka

Parlamenti danez miratoi sot një taksë të re të karbonit, më e larta në Evropë, që do të paguhet nga kompanitë në sistemin evropian të tregtimit të emetimeve dhe ato jashtë tij, njoftoi qeveria.

Qeveria e sheh taksën e re si çelësin për arritjen e objektivit ambicioz për reduktimin e gazeve serrë deri në vitin 2030 me 70 për qind nga nivelet e vitit 1990.

"Ky është deri tani kontributi më i madh i vetëm në reduktimin e emetimeve deri më tani deri në vitin 2030," tha në një deklaratë ministri i taksave Jeppe Bruus.

Deri në fund të dekadës, kompanitë në sistemin evropian të licencimit do të paguajnë 1.125 korona daneze (150 euro) për një ton dyoksid karboni të emetuar. Shuma do të përbëhet nga 375 korona taksë dhe kostoja e parashikuar e një leje për të emetuar një ton dyoksid karboni në vitin 2030 prej 750 korona (100 euro).

Kompanitë që përdorin minerale në prodhim, si prodhuesi i çimentos Aalborg Portland, ndotësi më i madh midis kompanive në Danimarkë, do të paguajnë një taksë prej vetëm 125 koronash (16,18 euro) mbi çmimin e lejes për të parandaluar daljen e prodhimit jashtë vendit, tha qeveria.

Kompanitë jashtë sistemit të tregtisë së licencimit do të paguajnë një taksë prej 750 koronash.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat