Vijojnë punimet për ndërtimin e Impiantit për trajtimin e ujërave të ndotura të Gjakovës

Gjakova

Vijojnë punimet për ndërtimin e Impiantit për trajtimin e ujërave të ndotura të Gjakovës

Më: 20 tetor 2020 Në ora: 16:15
foto ilustrim

Zyrtarë të Kompanisë Rajonale të Ujësjellësit “Gjakova” sot kanë inspektuar punimet e Impiantit të Ujërave të Ndotura në Komunën e Gjakovës, projekt ky i cili siguron mbrojtje nga ujërat e zeza për banorët e kësaj ane.

Zëdhënësja e KRU “Gjakova”, Dafina Syla tha se përmes këtij projekti qytetarët e Gjakovës nuk do kenë më telashe me ujërat e zeza dhe se do sigurohet mjedis më i shëndetshëm.

Syla tha se kostoja e këtij projekti që ka nisur në vitin 2016 është 16.8 milionë euro, kurse finalizimi i Impiantit të Ujërave të Ndotura pritet të bëhet në mars të vitit të ardhshëm.

“Impianti i trajtimit të ujërave të ndotura në komunën e Gjakovës është projekt shumë i rëndësishëm për qytetarët e kësaj komune, ku përmes teknologjive bashkëkohore ujërat e ndotura përpunohen duke u derdhur si ujëra të pastra. Me finalizimin e këtij projekti qytetarët e Gjakovës do kenë shëndet dhe një mjedis më të pastër. Ky projekt po realizohet me bashkëfinancim të qeverisë zvicerane, gjermane dhe komunës se Gjakovës. Vlera totale e projektit është 16.8 milionë euro. Punimet e këtij impianti kanë filluar në shkurt të vitit 2016, kurse pritet të përfundojnë në mars të vitit 2021”, tha Syla.

Koordinatori i këtij projekti, Arben Pruthi, u shpreh se objekti nëpër të cilat do të bëhet pastrimi i ujit është në ndërtim e sipër.

Ai tha se deri tek pastrimi i ujit kalohet nëpër disa faza.

“Impianti ynë i trajtimit të ujërave të ndotura i ka disa procese. Zakonisht këto impiante shkojnë me faza. E para është ajo e trajtimit fizik të ujërave, kurse në fazën e dytë është trajtimi biologjik i ujërave. Fazë e fundit është ajo e trajtimit apo dezinfektimit të ujit e cila ndodh pasi të bëhen dy fazat e para. Në trajtimin fizik të ujërave është duke u bërë një objekt i cili i ndan mbeturinat e ngurta nga uji, ndahen mbeturinat e forta deri në 5 centimetra, pastaj ndahen mbeturinat më të imëta deri në 5 milimetra dhe në fund uji shkon në një stabiliment që bënë ndarjen edhe të rërës dhe të yndyrave”, tha ai.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat