COVID-19 "COBREXIT-19/20"

Gjermania

COVID-19 "COBREXIT-19/20"

Nga: Sabahate Byci  Më: 15 mars 2021 Në ora: 13:54
Sabahate Byci 

Kur mbi t‘keqen, mbinë e mira!

Sipas zakonit tonë Shqiptarë, së paku për aq sa e dij unë në të kaluaren kur vdiste ndokush, ndër të tjerash si shprehje ngushllimi përdorej edhe termi; 

„Ishalla ju ka lënë këmbën e mbarë“

Me ç‘rast atë kohë fort mirë me kujtohet kur isha vajzë e re që e pata pyetur Gjyshen nga ana e Nënës sime, ashtu e pata fatin të kem vetem një gjyshe edhe ate vetem nga ana e Nënës, sepse nga ana e Babajt Gjyshja kishte vdekur e re qyshëkur Babai im ishte Fëmij, pra e pata pyetur Nënën e Dajes - një pytje me Dialekt Gjakovarë

-NonaDajes pse përdoret kjo shprehje  „Ishalla ju ka lonë komen e marë“ ?! Kur dihet se personi në fjalë kishte vdekur? 

Si është e mundur që i vdekuri të „len këmb të mbarë“ kur ka vdekur ose kur vdes? Si t‘kuptohet kjo NonaDajes ?!? 

Gjyshja në atë kohë me pati thënë;

-„Mbesa e ime, pytjen e shtrrove me vend por sipas zakonit, Familjes së përsonit të vdekur i dëshirohet me ktë shprehje MBARËSI dhe Fat i mëtutjeshëm në ktë Jetë, pra pas shkuarjes së të dashurit apo te dashures së tyre në Botën tjeter - në Botën e Amshimit“

Niq - ose shihperktë, tani po me flen në hatër domethënja e atëhershme dhe kuptimi që kishte pasur ajo shprehje e kohërave të shkuara atëher, shprehje e cila ndoshta tani edhe nuk praktikohet më, por po më bën të kuptoj dhe poashtu po vërtetohem, e kjo vetem sipas mendimit dhe qëndrrimit tim, se edhe tani vdekjet, e posaqërisht vdekjet e fundit të shkaktuara nga PANDEMIA COCID-19 përkundër tragjedisë shkatrruese të njerzimit në 

të gjithë Botën, na lan këmb të mbarë kur e marrim parasyshë dhe në konsideratë;

QETSINË DHE LËVIZJET E KONTRROLLUARA TË POPULLSISË BOTËRORE, NDËRPREJRJA OSE ZVOGLIMI MASIV I IKJEVE DREJTË HYRJE-DALJEVE NË VENDET E CAKTUARA GJEOGRAFIKE, SIPAS NEVOJAVE DHE DËSHIRAVE INDUVIDUALE E MBI TË GJITHA „KËMB E MBARË“ ME RASTIN E LARGIMIT OSE ORGANIZIMIT TË QETË TË LARGIMIT TË BRITANISË SË MADHE PËRKATSISHT TË MBRETRISË SË BASHKUAR PAS 47 VITEVE NGA BASHKIMI EUROPIAN.

A nuk është kjo;

„ Mbetje mbarë e këmbëve“ e miljona njerëzve të vdekur në të gjithë Botën nga COVID-19?!? 

Për Jetën tonë të metutjeshme, për të Ardhmen dhe zhvillimin e njerzimit ne VAZHDIM?!? 

Unë them PO. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat