Si u identifikua flamuri i Kongresit të Lushnjës? - Bota Sot
Si u identifikua flamuri i Kongresit të Lushnjës?

Historia

Si u identifikua flamuri i Kongresit të Lushnjës?

Nga: Gëzim Llojdia Më: 20 janar 2020 Në ora: 15:26
Flamuri kombëtar

1.

Dr .Arjola Prifti, aktualisht mban titullin Doktor i Shkencave në Trashëgimi Kulturore nga Universiteti Shtetëror i Tiranës (Shqipëri). Në vitin 2007, ajo u diplomua në Shkencën e Trashëgimisë Historike dhe Artistike në Universitetin e Perugia (Itali), në vitin 2009 merr një Master Shkencor në Historinë e Artit në Universitetin e Perugia (Itali) dhe në 2010 një Master në të Parë Livel në Operatorin për Ruajtjen e Trashëgimisë Kulturore Arkeologjike dhe Arkitektonike-Instrumente dhe Metodologji për Ruajtjen dhe Valorizimin e Trashëgimisë Kulturore në Universitetin e Urbino (Itali). Ajo është autore e disa artikujve që ka për të dhënë me muaggiminë kulturore, muzeologjinë dhe historinë e artit. Bazuar në fushat kryesore të interesit mbi të tregojnë vazhdoi studimet, ajo mori pjesë dhe mbajti fjalime në disa Konferenca dhe Simpoziume Kombëtare dhe Ndërkombëtare. Ajo është duke u drejtuar me artikuj në lidhje me muaggimë kulturore, muzeologjinë dhe histori arti të botuara në gazetat e përditësuar shqiptare.

2.

Dr.A. Me dt. 25 nëntor 2011 u identifikua në Fondin Etnografik të Qendrës së Studimeve Albanologjike flamuri i Kongresit të Lushnjes.Flamuri është realizuar në një pëlhurë mëndafshi, apo taftaje, (mëndafsh paragjykime artificiale ksantoceluloze), por që akoma nuk është analizuar. Ai është i kuq dhe ka në qendër shqiponjën me dy krerë, e stilizuar në formën e shqiponjës së zakonshme në përdorim dhe e shfrytëzon si ide mua atë të flamurit të pavarësisë, kur akoma nuk është zyrtarisht zyrtarizuar forma e shqiponjës në flamurin kombëtar. Shqiponja është realizuar në një pëlhurë të mëndafshëm që është qepur mbi pëlhurën e kuqe. Në njërën shtesë të flamurit ka tre unaza metalike, që shërbenin për ta ofroni flamurin në shkop. Dimensionet e flamurit e disponueshme : Gjatësia 121 cm.Gjerësia 70 cm.Flamuri, në njërën tjetër, mbi shqiponjë, është vulosur me një vulë ku lexohet të dhëna 20.01.1920 dhe përmbanë të dhëna: LUSHNJE.Vula tregon zyrtarizimin e flamurit pikërisht një ditë para fillimit të dënimeve të Kongresit. Ishte e martë. Nuk mund ta presim qe flamuri te kete pikerisht vulen e Kongresit, prandaj kongresi akoma nuk jepet dhe nuk kishe marre akoma si nje vendim si edhe per miratimin e vules.

3.

Kush e vetiti flamurin e kësaj kongresi? Dr.A.Prifti sqarim: Duke ju referuar 2011. Akoma nuk e dimë se kush e ideoi përdorimin e kësaj flamuri dhe kush e vulosi. Ky kërkim i emratit të Qeverisë Organizatori i Mbledhjes Kombëtare, që ka patriotët Eshref Frashëri, Sheh Ibrahim Karbunara, (drejtuesi i komisonit), Ferid Bej Vokopola dhe Nebi Sefa. Kjo mundësi në Izet Shehu, Trajtesë për Kongresin Kombëtar të Lushnjes, 22 Janar 2011. Sipas Valentina Dukës, në Histori e Shqipërisë 1912-2000, Tiranë 2007, faqe 111, ofronen emrat e disa patriotëve të kësaj që u krijoni për thirrjen e Kongresit të Lushnjes, si Aqif Pashë Bi ҫaku, Iljaz Bej Vrioni, Ahmet Zogu, Abdi Toptani, Ali Bej Këlcyra, etj. Pikërisht kjo na shtyn qe te hedhim mendimin për studime në mëtejshme dhe detajuara për të komplotuar skedën historike për të bërë flamuri.Do të dëshirosh të përdorim disa raste flamujve të tjera, që lidhen me Kongresin e Lushnjes. Në Muzeun Historik Kombëtar është ekspozuar një flamur, i vogël për nga dimensionet, unë mund të jetë si flamur tavoline vazhdon të ndëshkojë të kongresit. A ka fytyrë flamuj për të parë të kongresi dhe a keni identifikuar? Dr.A.Prfiti i referohen faktit të vizitës 2011."Vetë Muzeu i Kongresit të Lushnjes ruan në arkivin e vet dy flamuj, më shumë për të kërkuar, të dëshironi të më vizitoni bojë, e me dhuroni të lirë," 21.I.1920, Mbl.kob.Lushnje "dhe tek tjetërri: "21.I.1920". Ky autor është shkrimtar, më keq, e keq dhe me gabime ortografike, për të qenë në dyshosh se mund të zyrtarizohet zyrtarisht. Por ka edhe dy fakte për më shumë kompromentuese për origjinalitetin e gomave dhe kujdesit për këtë shërbim. E para. Forma e shqiponjës nuk është ajo e zotëron, por më shumë e vonshme. E dyta. Në shiritin e bardhe ku kalonte litari është stampuar me bojë të zezë TORINO. Ka edhe disa germa të tjera. Pra shërbimet flamuj të mëvonshëm nga kjo aktualeje, të stampuar në Itali.Kjo flamuri është ruhet në fondin etnografik të QSA është një flamur zyrtarizohet me vulë.Nga ana tjetër ai do të kërkojë vijë nga Biblioteka dhe Muzeu Kombëtar, si mund të keni edhe flamuj të shumë historike, grumbulluar në cilësi të kritereve muzeale. Ai është plotësisht i përzgjedhur dhe i pëlqen etnografik në vitin 1946, kur objektet e Muzeut Kombëtar iu dorëzuan Institutit të Shkencave. Në vitin 1957, unë mund të gjeni Universitetin e Tiranës, gjithashtu krijoni Institutin e Historisë-Kroacisë, i Dërgoni në strukturat e veta gjithashtu i pëlqeni etnografik dhe si pjesë e shpërblimit të fondacionit, edhe flamurin në fjalë. Me ndryshimet organizative, sot flamuri ruhet në Qendrën e Studimeve Albanologjike, në fondin etnografik të saj.

Si pikë e mirë për ruajtjen e gjendjes? Flamuri nuk ruhej në gjendje të mirë. Ai ka treguartime dhe grisje, të Kërkuara nga dekompozimi i pëlhurës. Di ç ka edhe mungon. Është kështu delikat. Qyteti për të dhënëgohet si një simbol i një veprimtarisë shumë më shumë e historisë së Shqipërisë. Pas informacionit ai është restauruar dhe Frederik Stamati.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat