Vrasjet e ushtarëve shqiparë në armatën jugosllave 1981-1991

Historia

Vrasjet e ushtarëve shqiparë në armatën jugosllave 1981-1991

Nga: Qazim Berisha Më: 5 tetor 2020 Në ora: 17:42
Kopertina e librit

Këtë gazetë arrita ta siguroj një pjesë të vogël të numrave nga miqtë e mi, sepse mua më ishin djegur të gjitha bashkë me shtëpi gjatë luftës së Kosovës. Kisha punuar dy vite me radhë në fejtonin për ushtaret e vrarë shqiptarë që vinin në arkivole nga ish Armata jugoslëave", të gjithë më të njëtën diagnozë të rremë "bënë vetëvrasje".

EDHE NJË PLAGË E MADHE E PAMBYLLUR JONA QË KËRKON DREJTËSI

Po bëhen afro 40 vjet kur filloi cikli i vrasjeve të djemëve tanë në Armatën jugosllave dhe nuk u mbyll për një dekadë (1981-1991). 20-vjet heshtjeje nga udhëheqësia e atëhershme komuniste e Kosovës dhe 20 vjet nga udhëheqja e tanishme e Kosovës, do të thotë 40 vjet nuk u muarr askush me këto vrasje makabre. U kthyen në arkivole hiç më pak se 120 ushtarë shqiptarë me diagnozën të menduar mire të ushtarakëve shovenë jugosllav se këta ushtarë shqiptarë ‘bënë vetëvrasje”. Ishin këta djem shqiptarë të Kosovës që kishin shkuar në shërbim ushtarak të një armate kriminele jugosllave që vriste ushtarët e vetë, vetëm pse ishin shqiptarë. Mendoj se vrasja e ushtarit të pafajshëm dhe vrasja e të burgosurit është mëkati më i madh që numërohet krim i njerëzimit, sepse ata nuk e kanë fuqinë mbrojtëse nga eprorët e tyre gjakëpirës.

Vrasjet e ushtarëve shqiptarë nuk është dashur të heshtën, të paktën tani kur Kosova është shtet. Cila Qeveri jona tash e njëzet vjet është marrë me këtë krim qe është bërë në djemtë tanë. Ata ishin të rinj, pa i mbushur njëzet vjet, pa i ra brisk fytyres, na i kthyen në arkivole me plumba në trup, me diagnozën banale ‘bënë vetëvrasje”. Vrasjet e ushtarëve shqiptarë u bënë në të gjitha Republikat jugosllave: Në Slloveni, Kroaci, Bosnje Hercegovinë, në Serbi, në Mal të Zi në Maqedoni dhe në Krahinën Autonome ne Vojvodinë.

Tani pas Pavarësisë së Kosovës, me disa Republika ish jugosllave kemi marrëdhënie të mira që do të na mundësojnë të hulumtojmë këto vrasje, nga vullneti i tyre i mire. Të gjurmohen edhe inskenimet e Gjyqeve ushtarake për dënimin e ushtarëve shqiptarë për “Vepra nacinaliste dhe terroriste” siç i çuanin ata.

Nga vullneti im i mire pata filluar para luftes fejtonin “Ushtarët e vrarë shqiptarë në Armatën Jugosllave” , në dy gazeta tona që atëbotë dilnin “ Fjala jonë” dhe gazeta tjetër “ Gazeta e re shqiptare” që fillova t’i publikoj edhe pse për mua drita re kuqe rrinte ndezur për publikimin e këtyre rasteve. Në vizitat e Familjeve të ushtarëve të vrarë në të gjitha trevat e Kosovës, në shumtën e rasteve më ka shoqëruar vëllai im professor Selimi Berisha, Dëshmor i Kombit, në 20-vjetorin e rënies u shpall edhe Hero i Kosovës.

Në të gjitha ato familje që i vizituam për të mbledhur rrëfimet e familjarëve të ushtarëve të vrarë, ata kishin një dhembje të madhe të papërshkruar, që shpesh herë shpërthenin lotët duke mos mundur të përmbahem duke i shënuar ato rrëfime..

Për vrasjen e këtyre ushtarëve shqiptarë faji nuk bënë të mbetët jetim. Nuk mund të lirohen nga faji as zyrtarët e sektorit të Mbrojtjes Popullore të Kuvendeve Komunale nga vinin ushtarët, se zarfi i tyre i mbyllur me karakteristikat e ushtarit dhe familjes së tij, shpesh u bënë kob për ta.. Në ato sektore të mbrojtjes mbetën zyrtarë udbash të pashpirt qe dilnin në terren për të mbledhë shënime se ushtari në fjalë i takon një familje nacionaliste dhe në zarfa të mbyllur i dëergonin nëpër kazerma ushtarake jugosllave.

Të gjithë këta ushtarë të vrarë shqiptarë rridhnin nga familjet atdhetare. Me fillimin e Demonstratave të ’81 që ndiqeshin pjesëmarrësit e demonstratave, ashtu po në këtë vit filloi gjuetia e gjahut nga epëroret ushtarak jugosllav për vrasjen e ushtarëve tanë deri në fund të vitit 1991, kur rinia shqiptare nuk iu përgjigjen thirrjes për shërbim ushtarak. Këtu u ndal edhe cikli i vrasjeve të ushtarëve tanë në A(P)J.

Në pjesën tjetër të shkrimit do të jipen emrat120 ushtarëve të vrarë ne armatën jugosllave (1981-1991)

LISTA E USHTARËVE TË VRARË SHQIPTARË NË ARMATËN JUGOSLLAVE

(1981-1991)

1. Besim (Xhemë) Bajraktari, nga Juniku i Deçanit

2. Sami (Ali) Gashi nga Prishtina

3. Asllan (Ukë) Gashi nga Suhareka

4. Halil (Habib) Hajrullahu nga Banulla e Lipjanit

5. Shaban (Sadik) Prushi nga Zylfaj e Gjakovës

6. Qerim (Abdurrahman) Aliu nga Kumanova

7. Nazmi (Avdullah) Muja nga Gradica e Drenasit

8. Latif (Mehmet) Zeqiri nga Kaçanolli i Mitrovicës

9. Rasim (Ramadan) Zeka nga Metergovci i Podujevës

10. Halil (Halim) Binaku nga Gllareva e Drenasit

11. Shefqet (Avdyl) Prekazi nga Prekazi i Drenasit

12. Yzeir (Rrustem) Sadiku nga Rahovica e Preshevës

13. Sami (Shani) Krasniqi nga Buçe e Sharrit

14. Ismet (Muharrem) Bojku nga Deçani

15. Hasan(Telat) Sezairi nga Gostivari

16. Mustafë (Ramadan) Hoxha nga Bellanica e Suharekës

17. Adem (Binak) Osmanaj nga Turbohovci i Istogut

18. Mustafë (Arif) Pantina nga Gllareva e Klines

19. Enver (Selman) Elezi nga Shkupi

20. Murat (Muharrem) Isufi nga Haraçina e Shkupit

21. Naser (Shaqir) Gash inga Kopiliqi i Poshtëm i Skënderajt

22. Agron (Haxhi) Ferizi nga Kodralia e Deçanit

23. Beqir Sahiti nga Stublla e Vitisë

24. Ejup (Fejzë) Sahiti nga Papazi i Ferizajit

25. Mujë (Rexhep)Maqaj nga fshati Bregu i Zi i Lipjanit.

26. Rexhep (Ismet) Blakaj nga Jabllanica e Pejes

27. Enver Hasi nga Poroj i Tetovës

28. Inajet (Fuad) Istrefi nga Veleshta e Strugës

29. Erdogan (Alajdin) Morina nga Prizreni

30. Mustafë (Mumin) Ramadani nga Bozofci i Tetovës

31. Aziz (Sadik) Kelmendi nga Karaçica e Lipjanit në vendbanim në Arbanë të Prizrenit

32. Qani (Muharrem) Shabani nga Rahoveci

33. Ramush Shala nga Rufci i Lipjanit

34. Tafil (Zahir) Hyseni nga Lumbardhi (Velikoreka) i Podujevës

35. Abedin (Selman) Bala nga Korrotica e Drenasit

36. Fadil (Xhafer) Gashi nga Doberdoli i Podujevës

37. Haki (Rexhep) Shatri nga Tomoci i Istogut

38. Fadil (Selim) Berdynaj nga Radavci i Pejës

39. Sami (Daut) Shaban nga Zaskoku i Ferizajit

40. Raif (Adem ) Isufi nga Kotorri i Skënderajit

41. Besim (Hashim) Fazliu nga Prishtina

42. Bedri (Nimon) Bajgora nga Vushtrria

43. Ibrahim (Isuf) Kastrati nga Turjaka e Rahovecit

44. Miftar (Sylë) Tali nga Babaj i Bokës së Gjakovës

45. Naser (Xhafer) Gashi nga Orrobërda e Istogut

46. Naim (Ramadan) Ajgeri

47. Osman (Hajdar) Ismajli nga Gërbavci i Medvegjes

48. Afrim (Muhamet) Lushtaku nga Prekazi i Skënderajit

49. Qamil (Ramadan) Thaçi nga nga Demjani i Gjakoves

50. Enver (Shaban) Ramadani nga Broja e Skënderajit

51. Xhavit (Alush) Berisha nga Prugoci i Prishtinës

52. Isuf Krasniqi nga Gllobar i Drenasit

53. Halim (Shaqir) Lita nga Klina

54. Jetullah (Haxhi) Desku nga nga Siçeva e Klinës

55. Hamit (Jahë) Haxhiu nga Batusha e Gjakovës

56. Enver (Salih) Maksutaj nga Orrebërda e Istogut

57. Xhevdet (Hajredin) Aruçi nga Rezalla e Skenderajit

58. Izet (Sadri) Bushi nga Pusteniku i Kaçanikut

59. Vahedin (Xhemshit) Hajrizi nga Kuklibegu i Dragashit

60. Rrustem Bejta nga Prekazi i Skenderajit

61. Fatmir (Adem) Tafaj nga nga Grejkoci i Suharekës

62. Zenun Lushaj nga nga Gjonaj i Hasit të Prizrenit

63. Agim (Salih) Gllareva nga Vërboci i Drenasit

64. Setar (Mustafë) Ramadan nga Osek Hilë i Gjakovës

65. Ali (Nazif) Sahiti nga Komogllava e Ferizajit

66. Fahrush (Emrush) Emini nga Zhitija e Vitisë

67. Tahir (Azem) Gashi nga Verbovci i Drenasit

68. Afrim (Bahtir) Hyseni nga Lumbardhi i Podujevës

69. Ali (Sinan) Rrustemi nga Rezniku i Vushtrrisë

70. Florim (Adem) Kosumi nga Tuxheci i Kamenices

71. Haki (Din) Morina nga Gllareva e Klinës

72. Lulzim (Faik) Rexhepi nga Zabeli i epërm i Drenasit

73. Muhamet (Raif) Biçkaj nga Hogoshti i Kamenicës

74. Muharrem (Mehmet) Robeli nga Laqiçi i Kamenicës

75. Mumin (Hafiz) Shkodra nga Sadovina e Çerkezve të Vitisë

76. Rexhep (Zijadin) Ahmeti nga Dobratini i Podujevës

77. Samedin (Fazli) Krasniqi nga Tërpeza e Drenasit

78. Selmon (Shpend) Metaj nga Shushica e Istogut

79. Raif (J.) Miftari nga Medvegja

80. Fatmir (Nezir) Krasniqi nga Prishtina

81. Rexhep (Zijadin) Ahmeti nga Tërpeza e Drenasit

82. Sefer (Mustafë) Ramadan nga Osek Hilë i Gjakovës

83. Skender (D.) Kryeziu nga Capari i Prizrenit

84. Ejup (S.) Bedrolli nga Çallapeku i Lipjanit

85. Burim (Sherif) Behrami nga Mitrovica

86. Ejup (Esat) Gashi nga Bardhi i madh i Fushë Kosovës

87. Vesel (D.) Duraku nga Demjani i Gjakovës

88. Ali (Nazif) Sahiti nga Komogllava e Ferizajit

89. Rasim (R.) Istrefi nga Kovaçica e Mitrovicës

90. Xhevdet (Z.) Musliukaj nga Mitrovica

91. Afrim Zylfiu nga Kumanova

92. Elez Halipi nga Vrapçishta e Gostivarit

93. Fadil Salihu nga Livoqi i poshtëm i Gjilanit

94. Halim Gashi nga Akllapi i Lipjanit

95. Ilaz Fazliu nga Polatica e Tetovës

96. Ilmi Popaj nga Bellacërka e Rahovecit

97. Mirsad Çekiç nga Peja

98. Muharrem Muharremi nga Fshati i Vjetër i Ferizajit

99. Nexhmedin Osmani…

100. Numan Rexhepi nga Tetova

101. Shaip Behrami nga Pakashtica e Podujevës

102. Sherif Kashtanjeva nga Nerodimja e Ferizajit

103. Shukri Kelani nga Prishtina

104. Xhevdet Pomak nga Brodi i Dragashit

105. Xhiman Alia nga Skrobishta e Prizrenit

106. Abedin (Sabit) Krasniqi nga Bardhi i vogël i Fushë Kosovës

107. Gëzim (Sefer) Hasan nga Strofci i Vushtrrisë

108. Sefer (Bislim) Çukovci nga Cërnilla e Ferizajit

Shkruan: @Qazim.H.B

Tetor 2020

P.s. Kërkoj nga Familjet e ushtarëve të vrarë në A (P)J, nëse mungon ndonjë ushtarë i vrarë në këtë listë le të më kontaktojnë që ta plotësojmë listën në mënyrëqë mos të mbetet asnjë jashtë kësaj liste. Mob im: 044 167 143

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat