Mblidhen mbi 500 mijë firma, Italia drejt referendumit për të legalizuar kanabisin

Kronikë e zezë

Mblidhen mbi 500 mijë firma, Italia drejt referendumit për të legalizuar kanabisin

Më: 19 shtator 2021 Në ora: 08:21
Ilustrim

Italia ka të ngjarë të vendosë nëse do të dekriminalizojë apo jo kanabisin në një referendum vitin e ardhshëm, pasi grupet e fushatës arritën të mbledhin 500,000 nënshkrimet e kërkuara në një javë.

Referendumet popullore në Itali mund të thirren nëse merren 500,000 nënshkrime dhe aktivistët ishin në gjendje të merrnin shumën e nevojshme shumë para afatit të 30 shtatorit.

Nëse publiku voton për dekriminalizimin e kanabisit, blerja, shitja dhe kultivimi i drogës të gjitha do të bëhen të ligjshme sipas ligjit italian.

“Më shumë se 500,000 nënshkrime online në vetëm një javë për #ReferendumCannabis,” shkruan aktivistët në faqen e tyre zyrtare në Facebook.

Konsumimi i kanabisit nuk është ilegal sipas ligjit italian dhe marihuana për qëllime mjekësore lejohet. Sidoqoftë, blerja, shitja dhe kultivimi masiv i “barit” është i paligjshëm dhe tregtarët mund të përballen me deri në 10 vjet burg nëse shpallen fajtorë.

“Nëse kanabisi do të ishte i ligjshëm, do t’i jepte fund gjykimeve të panevojshme për sasi të vogla të drogës dhe do të siguronte që pacientët që e përdorin atë për të lehtësuar dhimbjen e tyre torturuese nuk do të duhet të përballen kurrë më me një gjykatë,” shtuan ata.

Grupi argumentoi më tej se legalizimi i kanabisit do të krijonte mijëra vende të reja pune dhe do të rriste të ardhurat nga taksat për shtetin, duke e vendosur vlerën e përafërt në 7 miliardë euro ose 8.2 miliardë dollarë.

Ata do të vazhdojnë të mbledhin nënshkrime para se të paraqesin propozimin e referendumit në gjykatën më të lartë të apelit, Gjykatën Supreme të Kasacionit, për miratim. Nëse kalon, peticioni do t’i dërgohet Gjykatës Kushtetuese për shqyrtim dhe për të vlerësuar nëse ligji do të ishte në përputhje me Kushtetutën italiane. Nëse ka sukses, Presidenti italian do të caktojë një datë për referendumin.

“Kështu që me një buzëqeshje ne do të vazhdojmë të ndajmë, shpjegojmë, dalim në rrugë dhe diskutojmë sepse ne e dimë shumë mirë atë që duam – kanabisin legal dhe një Itali të lirë nga mafia!” thanë aktivistët.

Edhe pse Italia fillimisht e dekriminalizoi konsumin rekreativ të kanabisit në vitin 1993, një ligj i vitit 2006 vendosi ndëshkime për konsumatorët dhe trefishoi dënimet me burg për kultivimin, shitjen dhe posedimin e drogës deri në ndryshimin e tij në 2014.

Italia ka marrë një qëndrim më liberal se disa nga homologët e saj evropianë, me Mbretërinë e Bashkuar dhe Francën mes atyre që vazhdojnë të kriminalizojnë përdorimin rekreativ të kanabisit.
Më 8 shtator, Italia dekriminalizoi kultivimin e sasive të vogla të kanabisit për përdorim personal, megjithëse koha maksimale e burgut për shitjen e drogës u rrit nga gjashtë në 10 vjet, sipas Ansa.
Organizatorët e fushatës thonë se ka 6 milionë përdorues të kanabisit në Itali. Raporti Evropian i Drogës i vitit 2021, i lëshuar nga Qendra Evropiane e Monitorimit për Droga dhe Varësi nga Droga, tha se rreth 1.8% e të rriturve të moshës 15-64 vjeç në Bashkimin Evropian e përdornin atë çdo ditë.

Raporti tregoi se kanabisi përbënte 74% të drogës së kapur nga zyrtarët e zbatimit të ligjit në Bashkimin Evropian, me kokainë që zinte 11% dhe amfetaminat për 5%.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat