Zgjimi - Bota Sot
Zgjimi

Kultura

Zgjimi

Nga: Agim Desku Më: 12 prill 2020 Në ora: 09:30

Si nuk u bana bjeshkë e Vrrinit
Mos më fjetë kurrë në shi as n'borë
Ndoshta kisha me qenë njëherë burrë
Sikur gjyshërit e mi mendje hollë

Në çdo kohë është kohë e zgjimit
Sot ose kurrë
Nëse edhe unë jam burrë

A s'na mjaftuan pesë shekuj gjumë
Dhe pse i harruam njëqind të ferrit
Që ç'na hedhën pranë syve në lumë

Ç'na tretën diku në Azi
Ca u bëmë botë pa kufi

Me ç'mall e lot i themi të dua atdheut
Sikur të mos ishim fare nipa të Skënderbeut

Të tjerët sikur na të kishin një Nënë Terezë
Edhe në fund të detit dritë kishin ndezë
E s'kishin lenë kufi pa thye
O kishin mbetur pa gjuhë perëndije

Dhe populli im a ka drejtë të jetoj i lirë
Jo i lidhur në këmbë e duar me zingjirë

Mos ma hedhni ma në sy Kongresin e Berlinit
As "paqën"e Shën Stefanit
Janë këto dy "Kuvende" famë këqija
Ku në tokën e shqipeve i bekuan të jetojnë
Stërnipat e Car Dushanit

Dhe dikush më thot se flas kot
Oo edhe jam rebeluar nga gjumi i dimrit
Por e vërteta dhemb dhe duhrt shëmb Murin E Berlinit
 

Idioti

Pesë shekuj e kërkoj fajësinë

apo pafajësinë e fjalës

Dhe vargun që na bashkon

për jetë të jetëve

 

Se nuk mbetëm

as sa Kopshti i Edenit

Dhe s'ju kemi lenë vend

për t'u rikthyer sërish Promethetë

 

S'ka të bëj me Idiotin e Pushkinit

Kemi edhe na idiotët tonë

Një ndër më të rriturit jam unē

Pse e rujta fjalën e dhënë

faqeve të historisë

 

Deri sa ajo iku

dhe u ba det bajlozësh

 

Pesë shekuj e kam mbrojtë diellin

Kurrë nuk u mora me veten time

 

Kisha mendue

se s'do i humbim Promethetë

 

Pranova të vetëvritem

se sa detit t'ia lejoja Bajlozët

 

Së bashku me brezat

u lindem betejave

Emrin e shqipeve e krijuem

mbi fjalën e dhënë

 

Pse e mbytëm tradhtinë

ndoshta u bëmë fajtor

Edhe diellit ia morëm gjumin

pa e lenë në harresë

të e ngrohtësisë së trëndafilave

 

Fal kohës se Gjergjit

e mbijetuam jetën

 

Së bashku me muzeumet evropiane

Aty ku i njihet lindja popullit tim

para edhe vetë Krishtìt

 

Nuk është toka as deti fajtor

Pse e falin secili që bëhet perandor

 

Ndoshta më fajtori jam unë

Kur që pesë shekuj po kërkoj vargun

që i duhet Shqipërisë sime

 

E si ta gjëj këtë fjalë

Kur sapo lindin heronjtē

vdesin bashkë me ëndrrat e lirisë

 

Si të doni më merrni për idiot

Pse fytyra ime nuk i takoj askujt

përpos dritës se diellit

 

Vetëm në simfonitë

e dhembjes titanikiane

qëndroj

 

Nëse i gjej fjalët

Që s'ma lenë të ndarë

Kurrë më atdheun

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat