Ja problemet me të cilat ballafaqohet sot letërsia shqipe në Kosovë

Kultura

Ja problemet me të cilat ballafaqohet sot letërsia shqipe në Kosovë

Nga: Faton Mehmeti Më: 23 maj 2020 Në ora: 19:29
Ilustrim

Letërsia e sotme shqiptare ballafaqohet me problem nga më të ndryshmet. duke filluar nga tatimi që i vihet librit, pastaj mungesa e përkrahjes nga shteti si dhe e drejta e respektuar e autorit. Gjithashtu plagjiatura është një problem goxha i theksuar, si dhe shpërfillja e shtetit ndaj shkrimtarit. Po ashtu duhet cekur klanizimi i shoqatave të ndryshme të cilat gjoja se vlerësojnë veprat, duke bërë tregti me çmime.Edhe çmimi vjetor që jepet nga Ministria e Kulturës jepet në bëz të lidhjeve te ngushta me filan autorin. Mandej autoret e veprave ballafaqohen procesin e te shkruarit në këtë epoke te multikulturës dhe globalizmit, Po ashtu letërsia shqipe ende ballafaqohet me nacionalizëm, patetizëm dhe demagogji duke mbytur kështu zhvillimin e filozofive subjektive.

Margjinalizimi i subjektit duke u kënaqur me firmën dhe strukturën e ka dëmtuar mjaft letërsinë shqiptare. Prandaj letërsive shqiptare i duhet çlirim nga margjinalizmi, nga kozmetika dhe fokusim tek përmbajta si tw vetmet vlera të cilat i rezistojnë kohës, duke ngritur letërsinë shqiptar në majat e letërsive më të avancuara botërore. Letërsia e sotme shqiptare ballafaqohet me problem nga më të ndryshmet. duke filluar nga tatimi që i vihet librit, pastaj mungesa e përkrahjes nga shteti si dhe e drejta e respektuar e autorit. Gjithashtu plagjiatura është një problem goxha i theksuar, si dhe shpërfillja e shtetit ndaj shkrimtarit. Po ashtu duhet cekur klanizimi i shoqatave të ndryshme të cilat gjoja se vlerësojnë veprat, duke bërë tregti me çmime.

Edhe çmimi vjetor që jepet nga Ministria e Kulturës jepet në bëz të lidhjeve te ngushta me filan autorin. Mandej autoret e veprave ballafaqohen procesin e te shkruarit në këtë epoke te multikulturës dhe globalizmit, Po ashtu letërsia shqipe ende ballafaqohet me nacionalizëm, patetizëm dhe demagogji duke mbytur kështu zhvillimin e filozofive subjektive. Margjinalizimi i subjektit duke u kënaqur me firmën dhe strukturën e ka dëmtuar mjaft letërsinë shqiptare. Prandaj letërsive shqiptare i duhet çlirim nga margjinalizmi, nga kozmetika dhe fokusim tek përmbajta si tw vetmet vlera të cilat i rezistojnë kohës, duke ngritur letërsinë shqiptar në majat e letërsive më të avancuara botërore.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat