Politiko: Pse po humbim betejën kundër lajmeve të rreme? - Bota Sot
Politiko: Pse po humbim betejën kundër lajmeve të rreme?

Lajme

Politiko: Pse po humbim betejën kundër lajmeve të rreme?

Më: 14 tetor 2018 Në ora: 22:04
Foto ilustrim

Edhe pse lufta kundër lajmeve të rreme duhet të jetë një ‘kafshatë maceje’, një brez i ri i lajmeve të rreme është më e vështirë për të identifikuar, dhe njohuritë tona mbi to nuk ka lëvizur shumë që nga viti 2016, shkruan Politiko.

Franca bën thirrje për ligje të reja që do të lejojë gjykatat për të vendosur mbi saktësinë e raporteve nga Interneti në prag të zgjedhjeve nacionale në vend, ndërsa SHBA ka propozuar një trup legjislativ që do të forcojë transparencën për të zbuluar kur blejnë reklama politike në rrjetet sociale.

Komisioni Evropian gjithashtu do të përmirësojë një sistem të zbulimit të dezinformatave më vonë këtë muaj, me qëllim që të ndalojë lajmet e rreme para zgjedhjeve të Parlamentit Evropian në 2019.

Politikanët, megjithatë, po përballen me një realitet të papërpunuar. Krijuesit e lajmeve të rreme janë një hap përpara, në sajë të teknikave që lejojnë ata për të fshehur vendet e tyre, duke marrë pjesë si aktivistë lokalë dhe për të blerë reklama politike në valuta lokale, në mënyrë që t’u shmangen rregullave kundër ndikimit të huaj.

Dezinformime gjithnjë e më shumë po përhapen përmes aplikacioneve të korrespondencës të tilla si Whatsapp. Një dezinformim i tillë është hartuar për të mposhtur përkufizimin e vjetër të lajmit të rremë - të blerë jashtë, lehtësisht të dallueshme dhe padyshim të rreme.

Avokatët në Evropë, SHBA dhe vende të tjera u përqendruan në një luftë të krijuar gjatë zgjedhjeve presidenciale në SHBA në 2016, kur grupi rus bleu reklama në rrjetet sociale më shpesh në rubla, për të ngritur dyshime në mesin e votuesve perëndimorë dhe për të promovuar publikime në grupe në gjuhën angleze, për të polarizuar debatin politik.

"Në nivelin e politikave, bisedat e njerëzve bazohen në atë që ndodhi në vitin 2016. Sfida është se politikanët nuk e dinë se si funksionojnë këto platforma", tha drejtoresha ekzekutive e organizatës jofitimprurëse First Draft, Claire Wardl.

Kjo nuk do të thotë se reagimi global ndaj dezinformimit është një humbje e plotë e kohës. Pas hetimeve të panumërta, kompanitë e teknologjisë si Facebook kanë kuptuar më së fundi se ato janë pjesë e problemit, ku mashtruesit digjitalë po përpiqen të blejnë reklama për përhapjen e keqinformimit, si dhe heqjen e mijëra urdhrave të sponsorizuar që nxisin polarizimin e mesazheve politike, shkruan Politiko.

Votuesit e zakonshëm ende kanë një problem të madh për të përcaktuar me saktësi se çfarë nuk është informacioni i vërtetë. "Lajm i rremë" tani është pjesë e fjalorit të përditshëm, i cili ka çuar në rritjen e ndërgjegjësimit se jo gjithçka që lexohet është e vërtetë.

Maria Gabriel, komisionare e BE-së për Digjitalizimin e BE-së, do të paraqesë një rregullore të re antidezinformuese të BE-së në 16 tetor.

Ky është një udhëzues jo i detyrueshëm për kompanitë si Google, Facebook dhe Twitter për të përmirësuar transparencën për marketing politik në internet dhe për të zvogëluar numrin e llogarive të rreme.

Rregullorja është bërë në konsultim me vetë kompanitë e teknologjisë. Pavarësisht kritikave, vende të tjera bëjnë rregullime të ngjashme nga Brazili deri në Indi. Por ata nuk mbajnë hapin me taktikat e gjeneratës së re të mashtrimeve digjitale dhe subjekteve të sponsorizuara nga shteti. Meqë gjurmët e lajmeve të rreme maskohen tani, është e vështirë të përcaktohet se kush është në këtë lojë online.

Me rritjen e shërbimeve të mesazheve të tilla si Whatsapp - e cila është pothuajse e pamundur të rregullohet për shkak të nivelit të lartë të enkriptimit - lajmet e rreme tani mund të shkojnë dorë për dore dhe përhapen mes mijëra përdoruesve. Për të mposhtur lajmet e rreme, politikanët dhe të gjithë të tjerët duhet të ndryshojnë taktikat e tyre, përfundon Politiko.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat