Një libër me vlera për mësuesit,nxënësit dhe komunitetin - Bota Sot
Një libër me vlera për mësuesit,nxënësit dhe komunitetin

Libra

E enjte, 15 nëntor 2018

Një libër me vlera për mësuesit,nxënësit dhe komunitetin

Më: 26 janar 2018 Në ora: 09:49
Kopertina e librit

Shtypëshkronja Filara në Tiranë botoi librin  “Komunizmi përmes dokumentave arkivore”Represioni në periudhën e vetizolimit(gjysma e dytë e viteve 1970 dhe gjysma e parë e viteve1980).

Një botim I institutit për Demokraci Media dhe Kulturë –IDMC.

Projekti është mbështetur nga fondacioni Konard Adenauer(KAS).

Komuniteti,mësues ,nxënës janë pak të informua për periudhen e komunizmit,sepse edhe botime profesionale të dokumentave janë të pakta.Kështu në tekstet e përditshme të shkollave mungojnë.Duke shfletuar faksimile dokumentash origjinale,kështu nxënësit njihen me forma të ndryshme raportimi dhe komunikimi brenda Parti-Shtet,koncepte,figura,ngjarje,mentalitete të kësaj periudhe si dhe vlerën e këtyre burimeve.

Hapet një dritare jeshile për brezat e rinjë të lindur pas viteve 1990 për diktaturën.

Për këtë botim kontribuan Anila Beshaj,mësuese e Historisë Kolegji”Neë York”Tiranë,Aida Spaho ,mësuese e Historisë ,9-Vjeçare “Hillary Clinton”,Kamëz. Antonela Tako mësuese e historisë ,gjimnazi “Themistokli Gërmenji”Korçë. Brunilda Salaj  mësuese e historisë, 9-Vjeçare “Hasan Prishtina” Tiranë,Eljona Plaku, mësuese e historisë, 9-Vjeçare “Rreze Drite “Berat, Florenca Stafa, mësuese e historisë, 9-Vjeçare”Sulë Misri”,Elbasan ,Gentian Dedja, mësuese e historisë, gjimnazi “Dhaskal Todri”,Elbasan ,Mira Kuçi,drejtoreshë, gjimnazi,mësuese e historisë,shkolla e mesme e bashkuar”Bedri Llagani”Vaqarr, Mirela Novruzaj, mësuese e historisë, gjimnazi “Petro Nini Luarasi”Tiranë, Vojsava Kumballa ,drejtureshë ,mësuese e historisë,gjimnazi “Isa Boletini”Vorë.

Libri është I ndarë  në 11 kapituj ,për mendimin tim kapitulli më I rëndësishëm është”Rëndësia e mësimit të historisë në shkollë dhe metoda të mësimëdhenies”.

Si dhe pjesa “Dokumente arkivore”. Janë mjaft tërheqës pjesët e shkruara:

1-Gjyqi kundë”kulakëve” të Lapardhasë në vitin 1976.

2-Kontrolli I “elementëve të deklasuar”në Tiranë

3-Qarkore e KQ Të PPSH për komitetet e PPSH të rreparteve ushtarake .

4-Evidentimi dhe kontrolli I “Kontigjenteve armiqësore e keqëbërëse”.

5-Masat e PPSH për fshehjen e kampeve të  punës të të burgosurve përpara grupeve të vizitorëve të huaj.

6-Komentet e “elementit armik”pas zyrtarizimit të prishjes së  marrëdhënjeve me Kinën.

7-Diskutimi I Sekretarëve të KQ Të PPSH mbi trajtimin e të burgosurve të amnistuar në vitin 1982 .

8-Fjalimi I Ministrit të Brendëshem Hekuran Isai mbi kriminalitetin.

9-Njoftimi I Prokurorisë së Përgjithshme mbi gjëndjen e të internuarve dhe të dëbuarve në vitin 1984.

Ky libër ka bashkëautor Dr.Jonila Godole,Dr.Mag Idrit Idrizi,MA dhe MA Fatmiroshe Xhemalaj.

Shënime për autorët.

Image

Për mendimin tim ky libër ka vlera për nxënësit,mësuesit dhe komunitetin.

Ibrahim Hajdarmataj

Kryetarë OJF “Mësuesi”

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test