Marrëdhënia në çift / Diversiteti jo domosdoshmërisht përbën problem

Life style

Marrëdhënia në çift / Diversiteti jo domosdoshmërisht përbën problem

Më: 17 janar 2020 Në ora: 13:32
Ilustrim

Burrat dhe gratë janë të ndryshëm, nuk ka dyshim për këtë. Sidoqoftë, kur dallimet duken të pakapërcyeshme dhe qëllimet janë vite larg, disa shqetësime për të ardhmen e çiftit janë normale. Nëse, nga njëra anë, veshja e tepërt mund të jetë e dëmshme për rutinën dhe mërzitjen që sjell, nga ana tjetër, mënyrat e të shikuarit të jetës që janë shumë të ndryshme nga njëra-tjetra bëhen siguresa për diskutime të pafundme dhe grindje.

Ja çfarë mund të tejkalohet për të mbajtur një marrëdhënie harmonike dhe ajo që duhet të jetë zilja e alarmit përpara se të jetë tepër vonë.

Djathtas, majtas ose qendër: ka disa argumente që mund të na shohin kundër. Idetë politike, për shembull: jo vetëm që janë një temë që nuk mund, as nuk duhet të çojë në grindje apo më keq, por përkundrazi, vizione të ndryshme shpesh mund të bëhen një temë konstruktive e diskutimit. E njëjta gjë mund të thuhet për fenë, ku toleranca është sinonim me civilizimin, ose për ushqimin, sepse nëse njëri e do mishin me gjak dhe tjetri është vegan, gatimi bëhet një tenxhere shkrirëse. Gjetja e ekuilibrit është e mundur, nuk është e vështirë.

Dita më e bukur: tema e dasmës është padyshim më delikate: ne vajzat ëndërrojmë veshjen e bardhë dhe një ceremoni të paharrueshme, me lule dhe hedhje orizi, ndërsa ai i frikësohet dasmës nga frika se e të qenit së bashku të zhduket. Celebrimi nuk duhet të jetë pengesë për marrëdhëniet, me kusht që të jetë e qartë se cilat janë pritjet e ndërsjella në aspektin e familjes dhe të fëmijëve. Sot “letra” e famshme nuk është më aq e nevojshme dhe nuk është as garancia e një dashurie “deri sa vdekja të na ndajë”: prandaj, le të arsyetojmë, ju mund të ndiheni mirë edhe duke jetuar së bashku… një unazë në gishtin  e partnerit dhe në të tonin, një shenjë dashurie që ka ende bukurinë e vet.

Nëse detyra thërret: duke jetuar në periudhën e globalizimit mund të ndodhë që njëri nga të dy partnerët të marr një ofertë të rëndësishme pune, të paguar mirë dhe prestigjioze, por puna e re është shumë larg shtëpisë. Kjo vë në dyshim ekuilibrin e çiftit, sepse ata që kanë marrë propozimin ndjehen shumë të kënaqur, kanë një kulm të vetëvlerësimit dhe vështirë se do të heqin dorë, ndërsa tjetri padyshim është i mërzitur nga frika e ndryshimit, jo vetëm lidhur me jetën e të gjithëve ditë, por edhe në lidhje me ekuilibrin e çifteve. Në këtë rast, marrëdhënia duhet të jetë shumë e qëndrueshme, sepse distancat, mjediset e reja dhe kolegët e rinj mund të gjenerojnë kuriozitet, madje edhe sentimental. Natyrisht, puna është një përparësi, por marrëveshjet duhet të jenë shumë të qarta: cilat janë pritjet tona? A vjen e para karriera apo janë ndikimet që na interesojnë më shumë?

Dëshira për një fëmijë: më në fund, ka një numër çështjesh të rëndësishme në lidhje me marrëdhënien e një çifti që dëshirojnë të jenë bashkë sa më gjatë. E para, dhe mbase më e rëndësishmja për gratë, ka të bëjë me zgjerimin e familjes: fëmijët janë një temë themelore, veçanërisht për ata që janë të rinj dhe mendojnë për të ndërtuar një të ardhme së bashku. Të bësh prind për hir të partnerit mund të bëhet një bombë, e gatshme për të shpërthyer atëherë kur mund të jetë vonë. Nëse nuk ka marrëveshje për këtë pikë, është më mirë të mos rrezikoni: sado e dhimbshme, një vendim është thelbësor.

Rrënjë shumë të forta: edhe lidhja me familjen e origjinës në planin afatgjatë mund të jetë shkatërruese për ekuilibrin e çiftit. Duhet kuptuar se në një pikë të caktuar të jetës sonë ndryshon ekuilibri: ne bëhemi të rritur dhe familja jonë bëhet ajo që po formojmë, duke qenë më pak të lidhur me prindërit tanë ose duke harruar se kush kemi qenë dhe nga kemi ardhur. Kur ndërhyrja e të afërmve bëhet e padurueshme, grindjet janë të pashmangshme dhe klima shpesh bëhet shtypëse. Ne nuk duhet të vendosemi para zgjedhjes “ose mua, ose ata”: në fund të fundit, qetësia është e rëndësishme për cilësinë e jetës sonë dhe mirëqenien e shëndetit fizik dhe mendor.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat