Ja se si të dhënit shumë në një marrëdhënie e bën atë toksike - Bota Sot
Ja se si të dhënit shumë në një marrëdhënie e bën atë toksike

Life style

Ja se si të dhënit shumë në një marrëdhënie e bën atë toksike

Më: 24 janar 2020 Në ora: 13:21
Ilustrim

Marrëdhëniet toksike mund të bëjnë që të ndjeheni të pakënaqur, minojnë vlerën tuaj vetjake dhe madje ju bëjnë të pyesni veten nëse nuk meritoni fare dashuri. Pjesa më e frikshme është se mund të ndodhë pa e kuptuar. Për shembull, ju gjithmonë mund të dëshironi të bëni më të mirën për partnerin tuaj. Ata, nga ana tjetër, mund të ta kthejnë shumë pak. Kjo dinamikë mund të ketë efekte shkatërruese për ju.

Dhënia dhe marrja

Edhe në një marrëdhënie perfekte, është pothuajse e pamundur të shihen partnerë që japin dhe marrin në mënyrë të barabartë. Dhe kjo është normale. Është e natyrshme të dëshironi një shpatull ku të qani, ose dikë që mund t’ju ofrojë ndihmë emocionale dhe ndoshta edhe ndihmë financiare kur kaloni një periudhë të vështirë. Gjithashtu është po aq e natyrshme të dëshirosh të përqendrohesh gjatë gjithë kohës në personin që doni, i cili ka nevojë të madhe për ndihmën tuaj.

Sidoqoftë, ajo mund të bëhet e pashëndetshme kur njëri partner bën gjithçka dhe tjetri merr dhe nuk jep asgjë në këmbim. Nëse jeni një person vetëmohues, i dashur dhe i kujdesshëm, ju pëlqen të jeni gjithmonë atje për partnerin tuaj, mund të jetë më pak e dukshme për ju se ata nuk po përpiqen t’ju japin sa më shumë.

Në fillim, ndihma juaj mund të vlerësohet, por më pas partneri juaj mund të fillojë ta marrë si të mirëqenë. Ata mund të fillojnë të përfitojnë nga ju dhe të kenë vazhdimisht nevojë që ju t’i largoni nga ndonjë telashe që ata vetë mund t’i kenë krijuar.

Shenjat që ju jeni një dhënës

Ju ndiheni përgjegjës për partnerin tuaj dhe ndjeni nevojën për t’i ndihmuar ata. Ju nuk shihni asnjë mënyrë tjetër për t’u marrë me situatën.

Ju mendoni se ata nuk do të jenë në gjendje t’ia dalin pa ju. Kështu që ajo përgjegjësi që ju tashmë ndjeni bëhet edhe më e rëndë, sepse jeni të bindur që partneri juaj do të humbiste pa ju.

Nevojat e partnerit tuaj janë parësore. Ju shpenzoni shumë kohë për problemet e personit tuaj të dashur dhe shpesh vendosni mënjanë problemet dhe përgjegjësitë tuaja.

Ju mendoni se nëse ndaloni të shpëtoni partnerin tuaj dhe nëse ndaloni t’u jepni atyre mbështetje të vazhdueshme, ata nuk do të duan të vazhdojnë të jenë në një marrëdhënie me ju.

Si të qenit dhënës i vazhdueshëm mund t’ju dëmtojë

Të gjitha gjërat që ju bëni për dikë që ju intereson shumë mund të jenë shterues emocional nëse nuk merrni në kthim të njëjtën sasi kohe, energjie dhe mbështetje. Shqetësimi vazhdimisht për nevojat e dikujt tjetër është gjithashtu rraskapitës. Dhe nëse, përveç kësaj, kjo përkujdesje e vazhdueshme ndaj të tjerëve ju bën të mos kujdeseni për veten dhe nevojat tuaja, mund të dëmtojë vetëvlerësimin tuaj, mënyrën si e shihni veten dhe shëndetin tuaj mendor në përgjithësi.

Në një moment, madje mund të jetë e vështirë për ju ta shihni veten si diçka të veçantë nga partneri juaj. Ju mund ta keni të vështirë, dhe madje pothuajse të pamundur, të imagjinoni se si do të ishit beqare.

Çfarë mund të bëni në lidhje me të

Ndoshta ju nuk e kuptoni se jeni në një marrëdhënie ku ju jeni një dhurues, dhe partneri juaj është një marrës dhe ju nuk e kuptoni se nga e gjithë kjo rraskapitje vijnë  dhe ndjenjat tuaja negative. Ju nuk mund ta kuptoni se çfarë është e gabuar. Kjo është arsyeja pse gjëja më e rëndësishme për të bërë, nëse doni të kuptoni se si të merreni me këtë situatë, është të pranoni se nuk jeni në të. Duhet të pyesni veten pse e ndjeni gjithmonë nevojën të jepni dhe mbani gojën mbyllur, kur nuk merrni asgjë në këmbim.

Nëse jeni në një lidhje të re, vendosni menjëherë kufijtë tuaj. Mos investoni shumë shpejt, përpara se ta njihni më mirë partnerin tuaj dhe para së gjithash sigurohuni që ata do të jenë po aq mbështetës për ju.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat