Teknikat se si t’u mbijetoni kolegëve të padurueshëm në zyrë - Bota Sot
Teknikat se si t’u mbijetoni kolegëve të padurueshëm në zyrë

Life style

Teknikat se si t’u mbijetoni kolegëve të padurueshëm në zyrë

Më: 28 qershor 2020 Në ora: 13:49
Foto ilustrim

Le të ngrejë dorën kush nuk ka takuar kurrë një koleg të bezdisshëm, të aftë për të të prishur ditët dhe që e ka bërë atmosferën në zyrë të padurueshme. Për të punuar së bashku, është e vërtetë, nuk duhet të jeni miq, por një atmosferë e qetë është e mirë edhe për veten tonë dhe, së fundi, por jo më pak e rëndësishme, për produktivitetin e të gjithë ekipit.

Nëse jemi gjithë ditën me njerëzit që i urrejmë, është e domosdoshme të bëjmë diçka për t’i neutralizuar ato, për të rimarrë një klimë të shëndetshme pune dhe për të shmangur shumë stres dhe frustrim në shtëpi. Ka disa kundërmasa që mund të jenë të dobishme, të sugjeruara edhe nga ekspertë të psikologjisë profesionale.

Virtytet e të fortëve

Hapi i parë është të mbash qetësi. Nëse kolegu jonë ka një karakter eksploziv, rregulli i parë është që t’i kundërviheni me një ftohje akullnajore. Kjo nuk do të thotë në mënyrë pasive të vuajnë të gjithë: në qoftë se personi në fjalë është superiori ynë, ne mbajmë shpërthimin dhe pastaj ne i vëmë në dukje arsyet tona me mirësi dhe (në qoftë se ne jemi të sigurt që kemi të drejtë) me një vendosmëri të vogël. Nëse e gjejmë veten para kolegëve tanë, megjithatë, kemi më shumë liri për të manovruar, por strategjia nuk ndryshon: sa më shumë ai (ose ajo) ngre zërin e tij, aq më shumë duhet të ulim tonat. Qetësia e bashkëbiseduesit shpesh ka aftësinë për të çorientuar ata që janë të zemëruar, ndërkohë që ngritja e të dyja zërave rrezikon vetëm ta kthejë mospajtimin në një luftë.

Pak autokritikë

Në një moment të qetë, le të mendojnë për: pse shkaktohen mosmarrëveshjet në punë? Ne përpiqemi të analizojmë objektivisht sjelljen tonë, ndoshta duke i kërkuar një opinion një kolegu që kemi besim: mund të zbulojmë se jemi agresiv, jo bashkëpunues dhe shumë të gatshëm për ta vënë veten në mbrojtje.

Flisni sinqerisht

Është strategjia më e drejtpërdrejtë dhe potencialisht më efektive, edhe nëse nuk është gjithmonë e mundur të zbatohet. Ajo përbëhet nga një dialog i sinqertë me shokët e vështirë: në një moment të qetë, ndoshta larg nga tavolinat, mund të zbulojmë sikletin tonë, arsyet pse nuk ndjehemi në harmoni dhe çfarë mund të bëjmë për të përmirësuar situatën. Natyrisht konfrontimi duhet të bëhet në terma miqësorë, ose të paktën të sjellshëm; është gjithashtu më mirë të shmanget nëse “armiku” jonë është shumë e ndjeshme dhe nuk pranon kritika: në këtë rast krahasimi rrezikon të bëhet një konflikt i mëtejshëm dhe është më mirë të lihet. Kujto gjithashtu se nëse nuk na pëlqen, ka shumë të ngjarë që të vlejë anasjelltas.

Le t’i njohim më mirë

Paradoksalisht, një mënyrë për t’i mbijetuar një kolegu … është të kaloni kohë me të, për shembull, duke punuar në një projekt të përbashkët, secila me detyrat e tyre, por brenda kuadrit të bashkëpunimit të ndërsjellë. Mund të gjejmë se personi në fjalë nuk është aq i keq, ose se ai ka arsye të mirë për të qenë gjithmonë nervoz dhe se nuk është thjesht një karakter i keq. Duke punuar së bashku mund të na ofrojë mundësinë për të zbuluar cilësitë e tij pozitive.

Le të përqendrohemi te vetvetja

OK, dy pikat e fundit nuk kanë funksionuar. Nuk na mbetet gjë tjetër veçse të mendojmë për veten tonë dhe për menaxhimin e emocioneve tona: sjellja e atyre përreth nesh nuk është nën kontrollin tonë, por sfera jonë emocionale është.

Ne përpiqemi të përqendrohemi nëse kolegu ynë nuk na pëlqen dhe si mund ta heqim vëmendjen nga ato aspekte apo qëndrime që na shqetësojnë. Ne gjejmë një mënyrë për të çliruar stresin, si gjatë ditës ashtu edhe në mbrëmje, përpara se të kthehemi në shtëpi, në mënyrë që të mos sjellim me vete negativitetin që kemi grumbulluar domosdoshmërisht gjatë orarit të punës.

Dhe përmbahuni ndaj tundimit për të folur keq për të me njerëz të tjerë: edhe ky lloj i thashethemeve kërkon energji dhe nuk ia vlen.

Dhe në fund… – Nëse asnjë nga këto nuk ka funksionuar, ne përdorim artin e shkëputjes emocionale. Me fjalë të tjera: le të mësojmë se si të kujdesemi.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat