Frika nga braktisja… frika për të mbetur vetëm - Bota Sot
Frika nga braktisja… frika për të mbetur vetëm

Life style

Frika nga braktisja… frika për të mbetur vetëm

Më: 13 korrik 2020 Në ora: 15:29
Foto ilustrim

Çfarë është frika e braktisjes? Frika për të mbetur vetëm, pa njeri që mund të kujdeset dhe përballja vetëm me sfidat që të vë jeta. Ajo manifestohet me frikën e vazhdueshme dhe të pandërprerë të humbjes së personit me të cilin ndanë jetën e përditshme, personin e dashur dhe rrjedhimisht të mbetet pa ndonjë lidhje emocionale.

Njerëzit jetojnë me besimin e vazhdueshëm që personi më i shtrenjtë mund t’i lërë në çdo kohë. Ata janë kaq të fiksuar me këtë besim saqë zgjohen në mes të natës me fytyrat e trembura, pasi shohin në ëndërr se janë vetëm, të prekshëm dhe të pafuqishëm, të ekspozuar ndaj çdo rreziku, pasi askush nuk është gati të kujdeset për to. Mendimi më i thellë përfaqësohet nga bindja ekstreme se ata do ta kalojnë jetën e tyre në vetmi totale. Ky besim përkthehet dhe manifestohet në marrëdhënie emocionale, duke ekspozuar manifestimet më të thjeshta emocionale, duke zbatuar një sërë sjelljesh që, në vend që të çojnë në afrimin e të dashurve, në mënyrë të pashmangshme e largojnë atë. Është sikur të ishin bllokuar në një kurth nga i cili nuk ka rrugëdalje.

Frika e braktisjes rrjedh nga faktorë të ndryshëm që natyrshëm çojnë në humbje reale, të tilla si hidhërimi, largimi, shkurorëzimi, interpretimi i sjelljeve normale si të braktisura etj. Çdo situatë që ne e perceptojmë një ndërprerje reale ose të supozuar të kontaktit emocional mund të aktivizojë frikën e braktisjes.

A është e mundur të shërohet frika e braktisjes? Me siguri është e mundur, pasi të bëhet njohja dhe e ndërgjegjësimi për ekzistencën e kësaj ndjeshmërie.

Ka disa hapa që të bëjnë të njohësh këtë frikë:

–Bëni një hap të brendshëm në të kaluarën: Është e rëndësishme të hetohen rrethanat infantile që mund të kenë çuar në lindjen e frikës nga braktisja. Duke kujtuar origjinën e frikës së braktisjes, humbjen, ndarjen reale ose emocionale, ndihmon të kuptojmë se si të shpjegojmë frikën e sotme.

–Vëzhgoni ndjenjat aktuale të braktisjes: duke u bërë i vetëdijshëm për ndjenjat e braktisjes, është e rëndësishme, sepse çon në njohjen e situatave në të cilat kjo frikë është aktivizuar dhe pastaj mësohet se si ta menaxhoni atë. Ju nuk duhet të largoni emocionin që vjen nga kjo situatë e frikës, por përpiquni të jetoni me të: duke qenë vetëm me veten tuaj. Shpesh ata që jetojnë me frikën e braktisjes gjejnë strehë në vetmi, kështu që është me vlerë të mësosh se si ta mbash atë. Vetëm më vonë do të jeni në gjendje ta vlerësoni atë.

–Mundohuni të shmangni partnerët e paqëndrueshëm ose të gatshëm për t’u angazhuar në një marrëdhënie. Vetëm kur dikush ka një marrëdhënie të balancuar, mund të mësoni të mbani identitetin brenda marrëdhënieve. Nëse ia jepni veten plotësisht partnerit tuaj, ju rrezikoni të humbni vetveten. Nëse i jepni gjithçka, ideja e humbjes së tij është një katastrofë e vërtetë. Është e rëndësishme të mësosh të mos heqësh dorë nga identiteti yt brenda një marrëdhënieje emocionale. Pra, në kundërshtim me atë që ju mund të mendoni, duke qenë në marrëdhënie me dikë nuk do të thotë të kesh plotësisht përkushtimin ndaj tjetrit, por t’i jepni rëndësi dhe vetes.

–Jepini hapësirë partnerit. Ne nuk duhet ta lejojmë vetveten të pushtohet nga xhelozia, një i afërm i frikës së braktisjes, por të vlerësojmë alternativat e xhelozisë duke i jetuar ato si një manifestim i vetë frikës. 

Nëse keni një marrëdhënie të mirë me një partner të qëndrueshëm që është i interesuar për ju, nuk është e nevojshme të ekzagjerohen probleme të vogla në anën emocionale, por ju duhet t’i lini ato të rrjedhin pa i kontrolluar. Shqyrtimi i burimeve dhe krijimi i alternativave ndihmon çiftin. Por gjëja kryesore që duhet të bëni është të mësoni se si të ndjeheni mirë me veten tuaj.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat