Vija e jetës për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin - Bota Sot
Vija e jetës për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin

Life style

Vija e jetës për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin

Më: 15 korrik 2020 Në ora: 12:58
Ilustrim

Gjatë procesit terapeutik, ka një shumëllojshmëri të gjerë të teknikave dhe mjeteve që përdoren për të përmirësuar vetëdijen dhe mirëkuptimin; ndër këto, njëra është rruga e jetës. Edhe pse kjo është një teknikë me një perspektivë humaniste dhe sistematike, ajo përdoret nga psikologët që i përkasin rrymave të ndryshme për rëndësinë e saj në marrjen e informacionit mbi pacientin / klientin.

Secili prej nesh është histori dhe gjithçka rrjedh në individualitetin tonë. Ne jemi edhe historia e asaj që na ka ndodhur dhe dimë se si të renditim dhe të kuptojamë atë që është thelbësore për rritje, për të fituar besim tek vetja dhe për të pranuar veten.

Në këtë artikull do të shohim se çfarë është teknika e vijës së jetës dhe kur është mirë ta përdorim atë.

Vija e jetës, si funksionon?

Kjo teknikë bazohet në analiza dhe reflektim; nuk është e mjaftueshme, në fakt, të tërheqësh vijën e jetës për të marrë një rezultat, përkundrazi, është e nevojshme një përpjekje analitike dhe reflektuese. Në radhë të parë, duke analizuar të gjithë ose një pjesë të historisë së jetës sonë (vija e jetës) na lejon të kanalizojmë dhe menaxhojmë emocionet e ndryshme që lidhen me të: e njëjta gjë me të cilën shpesh jetojmë së bashku, por edhe ato më të pavetëdijshme.

Pas vizatimit të vijës së jetës, ne duhet të thellojmë kuptimin e secilit element. Kjo kërkon një analizë reflekseve që fillon nga pyetje të tilla si: çfarë ka ndryshuar në mua pas kësaj ngjarjeje? Çfarë kam humbur dhe çfarë kam fituar atë moment? A e kalova këtë përvojë?

Në këtë mënyrë, është e mundur të përpunohen përvojat në një mënyrë të shëndetshme dhe adaptuese, në mënyrë që të njihen më mirë me njëri-tjetrin dhe ta kuptojnë njëri-tjetrin më mirë duke bashkuar të kaluarën me të tashmen në mënyrë konstruktive.

Kur duhet hequr vija e jetës

Vija e jetës mund të bëhet në çdo kohë; megjithatë, është më e përshtatshme për ta bërë këtë në fillim të një procesi terapeutik ose kur doni të përfundoni një fazë kaotike të jetës suaj. Është gjithashtu një teknikë e përsosur për t’u njohur më mirë me njëri-tjetrin, sepse të kuptuarit e çdo gjëje që kemi përjetuar na lejon t’u japim kuptim veprimeve dhe ndjenjave tona.

Nga ana tjetër, nuk rekomandohet të kryhet kjo teknikë menjëherë pas përjetimit të përvojave të dhimbshme dhe traumatike. Sipas një studimi të kryer në Universitetin e Arizonës, gjatë një periudhe zije apo reagimi ndaj një humbjeje, ne mund të vëzhgonim faza depresive. Prandaj, analiza jonë mund të ndryshohej nga konotacioni negativ tipik i periudhave traumatike dhe humbjeve.

Hapat që duhen ndjekur

Është e nevojshme të vendosen dy faza të punës: të gjurmohet vija e jetës dhe të bëhet një analizë kritike reflektive. Para së gjithash, është e nevojshme të merret laps dhe letër, të vizatoni një vijë të drejtë dhe të filloni të tregoni pikat e mëposhtme në rend kronologjik:

Ngjarje vitale

Këtu përfshihen data e lindjes, data e lindjes së vëllezërve, kushërinjve dhe fëmijëve, vdekja e të dashurve, fillimi i martesës, martesa … Për këtë pjesë mund të përdorim një stilolaps blu.

Ngjarje të rëndësishme ose më të rëndësishme që përfaqësonin një ndryshim.

Për shembull, një lëvizje, fillimi ose fundi i studimeve, një udhëtim i rëndësishëm. Për këtë hap mund të përdorni një stilolaps jeshil.

Momente të fluksit.

Këto duhet të kuptohen si çelësa për hapjen e fazave kritike ose situatave që pranohen dhe përpunohen në mënyrë adekuate. Mund të përdorim ngjyrë të kuqe për momentet e zbehjes, duke nënvizuar atë që besojmë se na ka bërë më të fortë.

Situatat ose momentet e “shkëputjes”.

Ne i referohemi ngjarjeve që shënuan një hap para dhe pas në jetën tonë, të perceptuar si momente të këputjes dhe të cilat mund të kenë qenë të vështira ose traumatike për t’u përpunuar. Për këto ngjarje mund të përdorim ngjyrë të zezë ose të errët, e cila është në kontrast me gjithë të tjerët.

Pas vizatimit të vijës së jetës, mund të kalojmë kohë duke analizuar ndikimin që çdo ngjarje e shënuar ka pasur në jetën tonë. Është e rëndësishme të shkojmë përtej planit të vijës, duke thelluar të gjitha pasojat e ndryshme.

Mos harroni: njohja e vetes është e nevojshme për zhvillimin dhe tejkalimin e kufijve personalë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat