8 arsye pse nuk duhet ta mashtroni kurrë një person empatik

Life style

8 arsye pse nuk duhet ta mashtroni kurrë një person empatik

Më: 2 gusht 2020 Në ora: 10:21
Foto ilustrim

Kur dikush përmend fjalën empati, gjëja e parë që të vjen në mend është një person emocional, i brishtë dhe shumë intuitiv. Por, duhet të dini se natyra e tij e dhembshur dhe aftësia e tij për të ndier më shumë dhe më thellë se të tjerët, është, në fakt, diçka që nuk duhet ta konsideroni kurrë një dobësi. Empatikët janë në të vërtetë njerëz shumë të talentuar. Ata janë shumë të mirë në leximin e gjuhës së trupit dhe nuk e kanë problem të lexojnë mendjet e të tjerëve.

Ata dëgjojnë spontanisht se çfarë po mendoni, por ata nuk e thonë atë dhe ju as nuk mund ta vini re këtë. Empatikët konsiderohen dëgjues të shkëlqyeshëm dhe zgjidhës problemesh, sepse ata mund të ndiejnë ndjenjat e njerëzve të tjerë sikur të ishin vetë. Ata kanë një veçori që i bën edhe më të fuqishëm – ata janë ekspertë të psikologjisë njerëzore.

Mjafton thjesht një shikim ndaj një personi dhe ata menjëherë mund të kuptojnë nëse ai person është gënjeshtar, hipokrit ose i keq. Kjo u lejon atyre të mbrojnë veten nga manipulimi i hershëm emocional. Pra, kurrë mos u përpiqni t’i fshihni qëllimet tuaja nga një empat: thjesht nuk do të funksionojë. Dhe nëse rastësisht po mendoni ta tradhtoni, duhet që më mirë ta hiqni menjëherë këtë ide, sepse menjëherë do të merrni një shije të hidhur.

Këtu janë 8 arsyet pse nuk duhet të dashuroheni kurrë me një person empatik nëse nuk mund ta menaxhoni personalitetin e tij të fuqishëm:

Ata janë detektorët më të mirë të gënjeshtrës

I kushtoni vëmendje të hollësishme detajeve të “panevojshme” të një historie që një person po tregon ose vëzhgon sytë dhe lëvizjet e tij trupore kur flet, empatikët janë mjeshtra të taktikave të zbulimit të gënjeshtrave. Ata lindin me dhuratën e identifikimit të gënjeshtarëve, mashtruesve dhe të të gjithë llojeve të njerëzve të rremë. Ata e ndjejnë me çdo fibër të trupit të tyre kur dikush po përpiqet t’i gënjejë ose  manipulojë.

Ti nuk mund t’i mashtrosh ata

Talenti i tyre i lindur për zbulimin e pandershmërisë dhe gënjeshtrave kur ato shqiptohen e bën shumë të vështirë për të tjerët që t’i mashtrojnë ata. Pra, nëse tentoni të jeni të pandershëm ose thjesht keni zakon të thoni “gënjeshtra të padëmshme”, duhet të shmangni empatët.

Ata e perceptojnë mjaft lehtë urrejtjen

Empatikët arrijnë të zbulojnë urrejtjen. Urrejtja transmeton një energji të fuqishme negative që ata nuk mund ta përballojnë. Në momentin që ata perceptojnë se dikush ndjen urrejtje ndaj tyre, ata largohen, sepse nuk duan të ndikohen nga negativiteti. Për më tepër, urrejtja e të tjerëve nuk i dëmton ata dhe nuk minon sigurinë e tyre të brendshme. Ata e dinë se kush janë dhe ndjenjat negative nuk i trondisin.

Ata i dallojnë mjaft lehtë paragjykimet tuaja

Një empat menjëherë do të kuptojë nëse ushqeni paragjykime të fshehura kundër dikujt me ngjyrë, orientim seksual ndryshe ose dallim personaliteti. Fakti është se empatët nuk mund të qëndrojnë me njerëz sipërfaqësorë, të mbushur me paragjykime dhe urrejtje ndaj atyre që janë ndryshe nga ata. Nëse ata e kuptojnë se keni mendime të ndryshme, ata do të përpiqen t’ju bindin që të ndryshoni mënyrën se si i shihni dhe gjykoni njerëzit, por nëse vazhdoni të mbani të qëndrueshme paragjykimet tuaja, ata do të largohen nga ju.

E ndjejnë kur nuk jeni mirë.

Kur një empat ju thotë se diçka ju shqetëson, ju menjëherë përgjigjeni se jeni mirë. Dhe ju jeni shumë keq në qoftë se besoni se një përgjigje e thjeshtë “jam mirë” mund t’i bindë ata se jeni “me të vërtetë mirë”.

Fakti është se ju nuk mund t’i fshihni ndjenjat tuaja nga këta lexues të shkëlqyeshëm të mendjes. Ju mund t’u thoni atyre se jeni mirë nëse nuk doni të shpjegoni pse jeni i shqetësuar apo i trishtuar, por ata do të mendojnë se ajo që po thoni nuk është e vërtetë. Ata do t’ju kërkojnë të ndani shqetësimin tuaj me ta, do t’iu dëgjojnë dhe do të bëjnë çmos për t’ju ndihmuar dhe mbështetur.

Zbulojnë xhelozinë që ndjeni

Empatët zbulojnë ndjenjën e xhelozisë edhe kur përpiqeni ta fshihni. Ata mund të sillen sikur asgjë të mos kishte ndodhur dhe të shmangin trajtimin e temës në mënyrë që të mos iu bëjnë të ndiheni keq. Ata gjithashtu mund të silleshin në një mënyrë më të butë dhe më të përulur se zakonisht për të mos provokuar xhelozinë tuaj.

Ata mund të perceptojnë shtirjen

Një empatist e kupton menjëherë kur dikush bën komplimente të rreme dhe tregon dashuri vetëm se duan të marrin diçka prej tyre. Dhe kjo është diçka që ata e urrejnë. Edhe në qoftë se ata nuk reagojnë, ata deshifrojnë qëllimet tuaja të vërtetë dhe e dinë se ju vetëm po përpiqeni t’i përdorni.

Ata e dinë kur pretendoni të hiqeni si dikush që nuk jeni

Kur njerëzit sillen në mënyrë të rreme, e bëjnë sepse duan të fshehin qëllimet e tyre të këqija ose thjesht nuk ndihen rehat në lëkurën e tyre. Pavarësisht nga arsyeja, një empatist e di kur një person përpiqet të jetë dikush që nuk është. Dhe kjo është diçka që ata nuk e pëlqejnë. 

Nëse dëshironi të tërhiqni vëmendjen e një empati ose ta mbani atë në jetën tuaj, sigurohuni që ju jeni gjithmonë vetvetja dhe ndjehuni të sigurt në lëkurën tuaj. Ata do t’ju mirëpresin dhe do të kujdesen për ju për atë që jeni, me të gjitha gabimet tuaja, habitë dhe pasiguritë, sepse nuk ka njeri që është më tërheqës për një empat, sesa dikush që provon të jetë me të vërtetë vetvetja.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat