Personat me sy të gjelbër janë mjaft të veçantë

Life style

Personat me sy të gjelbër janë mjaft të veçantë

Më: 2 gusht 2020 Në ora: 11:34
Foto ilustrim

Mënyra se si përcaktohet saktësisht ngjyra e syve të një personi është ende objekt studimi, por nëse i keni ata të gjelbër, atëherë keni shumë arsye të mira për ta konsideruar veten të veçantë.

Nga të gjitha nuancat e ngjyrave që mund të gjenden në sytë e një personi, në fakt, ata që kanë tendencë për një hije të fortë të gjelbër janë ndër më të rrallët në botë dhe madje edhe më atraktivët.

Këtu janë disa fakte interesante rreth syve të gjelbër dhe njerëzve që janë me fat që t’i kenë ato!

Ngjyra e syve varet nga dy faktorë kryesorë: lloji dhe sasia e pigmenteve në iris dhe drita që vjen për të goditur këtë organ të bukur. Shpjegimi gjenetik pas përcaktimit të ngjyrës nuk është ende plotësisht i qartë. Ajo që dihet është se kjo është një karakteristikë e shumë gjeneve (dhe për këtë arsye komplekse) dhe se gjenet e përfshira në këtë proces të njohur janë tre: EYCL1, EYCL2, dhe EYCL3.

E gjithë kjo na bën të sqarojmë se sytë e gjelbër, në vetvete, nuk ekzistojnë, por duken të tillë në njerëz që kanë më pak melanin dhe karotenoide në iris sesa ata që kanë sy blu (por shumë më pak se ato me sy të errët). Gjëja e çuditshme është se mendohet se vetëm 2% e popullsisë botërore e kanë këtë tip gjenetik (shumica gra), duke u renditur e pesta në aspektin e rrallë pas hijeve të qelibarit, vjollës, të zezës dhe të kuqes.

Sytë e gjelbër janë më të pranishëm në kontinentin evropian (sidomos në Evropën Veriore dhe Qendrore), por ka edhe në Afganistan dhe Pakistan njerëz me këtë tipar.

Çfarë mendoni për ata që kanë sy të gjelbër?

Ka shumë teste dhe pyetësorë mbi perceptimin e syve të gjelbër dhe ndjenjat që njerëzit transmetojnë. Ndër karakteristikat më të dukshme është se ata që kanë këtë ngjyrë transmetojnë një ndjenjë besueshmërie, duken inteligjent dhe konsiderohen veçanërisht interesant: e gjithë kjo sepse kombinon forcën e ngjyrës kafe me qetësinë e transmetuar nga ngjyra blu.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat