Gjendja më e mirë në jetë nuk është të jesh i dashuruar, por të jesh i qetë

Life style

Gjendja më e mirë në jetë nuk është të jesh i dashuruar, por të jesh i qetë

Më: 8 gusht 2020 Në ora: 10:55
Ilustrim

Me kalimin e kohës, kuptojmë se gjendja më e mirë në jetë nuk është të jesh i dashuruar, por të jesh i qetë. Vetëm kur të arrijmë këtë ekuilibër të brendshëm, në të cilin asgjë nuk është shumë dhe nuk ndiejmë mungesën e ndonjë gjëje, ne jemi vërtet të plotësuar. Sigurisht, dashuria mund të vijë, por kjo nuk është domosdoshmëri e detyrueshme.

Është për t’u habitur fakti që qëllimi kryesor i shumicës së njerëzve është gjetja e partnerit të përsosur. Çdo ditë telefonat tanë janë gjithnjë e më të pasuruar me aplikacione për të lehtësuar këtë hulumtim. Ne jemi të ekspozuar ndaj programeve televizive, të transmetuara në oraret më të njohura, të cilat kanë të njëjtën gjurmë, të njëjtin qëllim. Ne kërkojmë dhe kërkojmë në një oqean të madh pa e përfunduar më parë një udhëtim të patjetërsueshëm: atë të vetëdijesimit.

“Do të jetë e pamundur të arrijmë paqen me botën e jashtme derisa të bëjmë paqe me veten”. Dalai Lama

Duke mos e përfunduar këtë pelegrinazh të domosdoshëm përgjatë brendisë sonë, duke u ngjitur në hapësira dhe nevojat e zbrazëta, na bën të zgjedhim shokët e udhëtimit që tregohen të dobët. Marrëdhënie që mbeten të gdhendura në vetminë e jastëkëve tanë, tashmë të tejmbushur me ëndrrat e thyera dhe lot. Ka shumë njerëz që kalojnë pjesën më të madhe të ciklit të tyre të jetës duke u hedhur nga dega në degë, nga një zemër në tjetrën, duke grumbulluar zhgënjime, hidhësi dhe trishtim.

Në këtë skenar, ne kemi vetëm dy mundësi, ashtu siç tha Graham Greene në romanin e tij “Fundi i një historie”: shikoni prapa ose shikoni përpara. Nëse e bëjmë atë me përvojë dhe mençuri, do të marrim rrugën e drejtë, atë të brendësisë. Përmes saj ne mund të vendosim labirintin e emocioneve tona në mënyrë që të gjejmë ekuilibrin e çmuar që na nevojitet.

Gjendja më e mirë e jetës është të qëndrosh i qetë

Qetësia nuk është absolutisht asnjë emocion. Kjo nuk nënkupton as edhe një heqje dorë nga dashuria apo pasioni që na bën njerëzor, që na jep krahë dhe rrënjë. Njerëzit e qetë nuk shmangin asnjë nga këto, por i shohin ata nga një perspektivë ku ata i njohin kufijtë shumë mirë, në të cilën rënia është një fener në natën që ndriçon paqen e tyre të brendshme.

Ne jetojmë në një kulturë masive në të cilën ne jemi të shtyrë për të kërkuar një partner, në këtë mënyrë, mund të arrijmë vetë-realizimin e dëshiruar.

Gjendja  më e mirë është të jesh i qetë, me harmoninë e duhur të brendshme, një harmoni që nuk lë hapësirë për zbrazëti, lidhje të dëshpëruara ose idealizime të pamundura. Sepse dashuria nuk justifikon gjithçka për sa shumë janë të bindur për të kundërtën. Nuk justifikon braktisjen e vetes.

Si të gjesh qetësi të brendshme

Antoine de Saint-Expuéry tha se fusha e ndërgjegjes është e kufizuar: pranoni vetëm një problem në një kohë. Kjo frazë përmban një realitet të dukshëm: njerëzit grumbullojnë një numër të pafund problemesh, qëllimesh, nevojash dhe dëshira në mendjen e tyre. Gjëja e çuditshme është se mes tyre ka edhe nga ata që besojnë se dashuria zgjidh çdo gjë, se është një vaj shumëdimensional që kujdeset për gjithçka.

“Në vende të qeta, arsyeja është e bollshme” (Adlai E. Stevenson)

Megjithatë, para se të hidhesh në hapësirë me shpresën për të qenë me fat në dashuri, gjëja e drejtë që duhet të bësh është të përparosh gradualisht. Para së gjithash, ne duhet të gjejmë qetësinë, qetësinë e brendshme me të cilën të riorganizojmë puzzlet tona personale për të fituar forcë dhe përçarje.

Strategjitë për gjetjen e ekuilibrit të brendshëm

Nëse ne e besojmë apo jo, në rrjedhën e ciklit tonë të jetës, ky moment gjithmonë vjen. Kjo çast kur, për të qetësuar, i themi vetes: “Dua qetësi, dua të gjej ekuilibrin tim të brendshëm”. Kjo është një mënyrë e jashtëzakonshme për të nxitur rritjen tonë personale dhe për ta bërë këtë, nuk ka asgjë më të mirë se promovimi i ndryshimeve.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të mësoni të identifikoni marrëdhëniet e rëndësishme në të tashmen dhe t’i ndani nga ato të pakënaqshme. Askush nuk mund të arrijë qetësinë e dëshiruar nëse ai ka krijuar një lidhje të dëmshme me një nga anëtarët e familjes së tij, miqtë e tij ose kolegët e tij.

Hapi i dytë është të marrësh një vendim thelbësor: mos të bësh viktimën. Në disa aspekte, ne të gjithë jemi viktima: viktima të lidhjeve toksike të lartpërmendura, të pasigurive tona, obsesioneve tona ose kufizimeve tona. Ne duhet të jemi në gjendje të riprogramojmë qëndrimin tonë për të sjellë guxim të mjaftueshëm në veten tonë për të mposhtur të gjitha këto barriera.

Pasi të keni bërë dy hapat e parë, ju duhet të ngjitni një hap të tretë dhe të mrekullueshëm. Duhet të keni një qëllim, një qëllim të qartë dhe të caktuar: të jeni të lumtur. Ne duhet ta kultivojmë këtë lumturi të thjeshtë në të cilën më në fund mund të ndihemi mirë me veten tonë, me atë që kemi dhe me atë që kemi arritur. Kjo vetëkënaqësi e ushqyer nga rrënjët e vetë-dashurisë do të na sjellë pa dyshim një ekuilibër të fortë.

Njerëzit, zemrat e të cilëve frymëzojnë ekuilibrin dhe mendja e të cilëve është e banuar nga qetësia, nuk e shohin dashurinë si domosdoshmëri ose dëshirë të dëshpëruar. Dashuria nuk është një litar shpëtimi, sepse njerëzit e qetë nuk kanë nevojë të shpëtohen. Dashuria është një thesar i çmuar që gjendet dhe pastaj, me vullnetin dhe lirinë e vet, zgjedh për të ndihmuar si dimensionin më të bukur të qenies njerëzore.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat