Terapistja shpjegon arsyen pse tërhiqemi nga personat e gabuar - Bota Sot
Terapistja shpjegon arsyen pse tërhiqemi nga personat e gabuar

Life style

Terapistja shpjegon arsyen pse tërhiqemi nga personat e gabuar

Më: 9 gusht 2020 Në ora: 11:03
Ilustrim

Në një moment të caktuar të jetës tonë, pothuajse të gjithë ne takojmë dikë që është krejtësisht i gabuar për ne. Ndoshta dikush që nuk do të njëjtat gjëra që ne na pëlqejnë, nuk është aq i ndjeshëm sa ne kemi nevojë, ose është shumë më i ndjeshëm nga ç’prisnim, ose ka një pamje të pakëndshme. Por pyetja është “pse” fillon të hyjë në mendimet tona dhe mund të lind një marrëdhënie me të.

Ju mund ta klasifikoni atë si fat të keq ose ta bindni veten se ka diçka, por e vërteta është se ekziston një arsye pse shpesh na tërheqin njerëzit që janë krejtësisht të gabuar për ne. Shelly Bullard, një terapiste martesash thotë se pjesa më e dëmtuar e jona është ajo që bën zgjedhjen. Kjo është arsyeja pse takojmë njerëz të “gabuar”.

Bullard beson se ne të gjithë kemi: “veten e vogël” ose veten e plagosur apo të vogël dhe “veten shpirtërore” si pjesën më të lartë të. Ajo shpjegon se vetja e  plagosur është pjesa që ndihet e paplotë. Ajo pyet vlerën e saj dhe ndihet disi e gabuar. Ajo sheh veten shpirtërore si veten më të lartë, shpirtin e tij. Është pjesa juaj që lidhet me dashurinë, të vërtetën, mençurinë dhe paqen e brendshme. Vetja juaj shpirtërore nuk e vë në dyshim vlerën tuaj. Ajo e di, pa dyshim, sa e mirë e çmuar është.

Ne punojmë çdo ditë për një nga këto dy veta. Pika e parë e egos, ose e vetes së vogël, na bën të ndihemi inferior, të parëndësishëm dhe madje të pafuqishëm në disa aspekte dhe ne jemi vazhdimisht në kontrast me këtë ndjenjë. Egoja kërkon mënyra materialiste për të gjetur validim. Ajo beson se sapo të keni më shumë (para, një punë më të mirë, një partner më të mirë, një shtëpi më të madhe), më në fund do të jeni të lumtur. Por nuk është kurrë e lumtur, sepse natyra e egos është ajo e ndjenjës së paplotë. Duke punuar me këtë, gjithmonë mendoni se diçka mungon.

Kur është fjala për marrëdhëniet romantike, egoja është aktive, sepse për marrëdhëniet nëse kapemi më shumë tek dhimbja do të lëndohemi. Kur ne jemi të lënduar nga një marrëdhënie, ne duam ta marrim me vete dhe, nga ana tjetër, të tërheqim njerëz që përjetojnë të njëjtën ndjenjë. Bullard shpjegon: “Ndërgjegjësimi juaj është programuar për të tërhequr njerëzit që kanë plagët tuaja. Arsyeja për këtë është se ju doni të rriteni”.

Ne i shqyrtojmë plagët tona në mënyrë që më në fund të arrijmë në procesin e shërimit. Ne nuk mund t’i shërojmë gjërat që nuk ndiejmë apo shohim. Ne duhet të përballojmë ndjenjën e dhimbshme ose të pakëndshme për ta kapërcyer atë.

Pra, si mund ta thyejmë këtë cikël? 

Bullard beson se ne duhet të identifikohemi me veten tonë më të lartë. “Vetja juaj më e lartë është pjesa që njeh të vërtetën tuaj, e di se jeni të denjë, të pabesueshëm dhe të fuqishëm, nëpërmjet qëllimit të vetes më të lartë, jeni të plotë”. Papritmas ju do të kuptoni se të gjithë njerëzit e “gabuar” që keni takuar kanë luajtur rolin e vendosjes në drejtimin e duhur, të një gjendje mendore që nuk rrezikon vlerën tuaj. Bullard na nxit të shërojmë marrëdhëniet tona nga brenda, sepse ndonjëherë, asgjë nuk na frymëzon të rritemi më shumë se një zemër e thyer.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat