Rëndësia e intuitës, 5 mënyra si ta zhvilloni - Bota Sot
Rëndësia e intuitës, 5 mënyra si ta zhvilloni

Life style

Rëndësia e intuitës, 5 mënyra si ta zhvilloni

Më: 13 gusht 2020 Në ora: 14:55
Ilustrim

Zhvillimi i intuitës do të thotë të jesh në gjendje të hysh në një prej instrumenteve më të fuqishme të mendjes sonë, një mjet i rafinuar nga qindra mijëra evolucione vjet. Le të zbulojmë se si ta zbatojmë në praktikë.

“Besoj thellësisht tek intuita. Ndonjëherë ndiej se ajo që kam zbuluar është e saktë, edhe nëse nuk mund ta di ende“. Albert Einstein.

Kultivimi i intuitës mund të ketë me të vërtetë përfitime në fushat të ndryshme të jetës sonë:

• Intuita në vendime na ndihmon të mos bëjmë gabime prej të cilave mund të pendohemi me hidhërim.

• Intuita në gjykimin e drejtë të njerëzve na ndihmon të kemi marrëdhënie më të mira.

• Intuita në punë na ndihmon të përshpejtojmë karrierën tonë.

• Kombinimi i intuitës dhe logjikës (zemrës dhe trurit) nënkupton shfrytëzimin e plotë të potencialit tonë njerëzor.

Pse nuk duhet ta injorojmë intuitën, por ta zhvillojmë në maksimum?

“Intuita është aftësia për të parë me shpirtin tonë”, Dean Koontz.

Mark Beeman, një neuroshkencëtar në Universitetin Northwestern dhe autor i librit “Eureka faktor “, është ndoshta një nga ekspertët kryesorë në botë në temën e intuitës. Sipas Beeman, janë tre elemente që përbëjnë një intuitë:

Zgjidhja gjendet në nivel të pandërgjegjshëm. Shpesh kemi intuitë kur nuk jemi duke menduar (me vetëdije) për atë problem të dhënë. Shembull klasik janë idetë gjeniale që kemi ndërsa jemi duke bërë dush.

Mendja jonë është e qetësuar. Duke marrë përsëri shembullin kur jemi në dush, shumë njerëz zhvillojnë intuitën nën zhurmën e ujit të nxehtë, pikërisht sepse kjo është një nga momentet e pakta kur ne me të vërtetë relaksohemi. Këtu, qetësia dhe gjendja e mirë shpirtërore janë humuset për intuitat më të mira.

Jemi të përshkuar nga një ndjenjë e papritur. Kur reagimi i papritur shfaqet në mendjen tonë të vetëdijshme, pothuajse na zë në befasi, por kjo surprizë nxit një ndjenjë besimi që është thelbësore për të pasur intuita të reja në të ardhmen.

Teknikisht, një intuitë nuk është asgjë tjetër veçse një kujtesë e harruar apo një kombinim i ri i rrugëve nervore.

E pra, tani që e dimë gjenezën e një intuite, zbulojmë se si të kemi sa më shumë intuita të sakta.

5 strategji praktike për të zhvilluar intuitën

Shprehjet si “intuita femërore” mund të lënë të kuptosh se intuita është diçka me të cilën lind (sidomos nëse është grua). Nuk ka dyshim se gjinia femërore ka një shqisë të gjashtë, e cila herë pas here duket e mbinatyrshme, por si shumica e aftësive mendore, intuita mund të trajnohet, e madje dhe djemtë mund të përforcojnë atë më të mirën.

1.Zgjeroni fjalorin tuaj

“Kufijtë e gjuhës sime janë kufijtë e botës sime“. Ludwig Wittgenstein.

Me fjalë të tjera (dhe është rasti të thuhet), sa më shumë gjuha jonë është e dobët, aq më tepër mendimet tona do të jenë të kufizuara dhe përsëritëse. Përkundrazi, duke pasur një fjalor të gjerë dhe aftësi gjuhësore të evoluar, na lejon të kemi një mendim më të artikuluar, të thellë dhe të ndryshëm, karakteristika thelbësore për të lulëzuar intuita të reja.

2.Dorëzohu

Ndonjëherë pak motivim i vogël, nuk mjafton për të zhvilluar intuitën si formë motivimi. Kjo vlen edhe për ato probleme apo ato vendime për të cilat shkundim kokën tonë për një kohë të gjatë pa u marrë me kushtet. Harrojeni se keni intuitën e duhur duke vazhduar së rëni të njëjtit mur. Ndonjëherë, e vetmja mënyrë për të ecur përpara është të dorëzoheni.

Sa më shumë që i qëndrojmë të njëjtës zgjidhje të gabuar, aq më shumë harrojmë zgjidhjet alternative. Sipas teorisë së frenimit nga psikologu Stellan Ohlsson, në fakt, për ta maturuar intuitën, duhet të pengojmë zgjidhjet e gabuara.

3.Medito

Ta bësh çdo ditë, na ndihmon të bëhemi të vetëdijshëm për mashtrimet e egos tonë, por edhe për ato modele mendore të përsëritura, në të cilat shpesh mbërthehemi dhe bllokojmë intuitat tona. Nëse jeni një ekspert meditues, me siguri do ta keni kuptuar atë.

4.Kultivo empatinë tënde

Për të forcuar intuitën tonë, duhet të mësojmë të kultivojmë ndjeshmërinë tonë, domethënë, siç shpjegon Severino, aftësinë për të njohur dhe kuptuar emocionet e të tjerëve. Në praktikë, kjo na vë në përpjekje për të parë botën, problemet dhe situatat me sytë e atyre që na rrethojnë, duke thelluar kulturat dhe kontekstet e ndryshme nga ato me të cilat jemi mësuar, duke udhëtuar me të vërtetë, pa fluturuar mbi toka të reja në brendësi të flluskave gjithëpërfshirëse të disa paketave udhëtimi.

5.Kreativiteti

Nuk po ndalemi në citate apo teori psikologësh, por në diçka më specifike për t’u trajnuar. Një test posaçërisht trajnues për të forcuar këtë aftësi të mendjes sonë. Bëhet fjalë për Test of Creative Thinking tw psikologut Ellis Paul Torrance.

Testi kërkon kompletimin e disa figurave brenda 10 minutash. Këto janë të gjitha indikacionet që na janë dhënë nga Torrance. Nuk ka mënyrë të drejtë ose të gabuar për ta bërë këtë ushtrim, qëllimi është që të stimulojë kreativitetin tonë. Përpiquni, pra, të plotësoni imazhet që duke krijuar një histori sa më të çuditshme në kokën tuaj. Jepini liri krijimtarisë tuaj!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat