Xhaxhallarët janë të rëndësishëm në rritjen dhe edukimin e nipërve dhe mbesave

Life style

Xhaxhallarët janë të rëndësishëm në rritjen dhe edukimin e nipërve dhe mbesave

Më: 19 shtator 2020 Në ora: 10:01
Ilustrim

Nëse keni xhaxha ose nëse jeni xhaxhai, do ta dini rëndësinë e këtij roli në jetën e secilit fëmijë ose nip dhe mbesë tuajën. Xhaxhai është shumë i rëndësishëm në familje dhe për fëmijët, kështu që është e nevojshme të kujdeseni për këtë marrëdhënie që nga lindja e fëmijëve.

Çfarë roli luajnë xhaxhallarët në jetën e fëmijëve?

Një xhaxha mund të jetë një mentor, një person që i ndihmon fëmijët të kenë këndvështrime të ndryshme mbi jetën, mund të japin informacione për mundësitë e ndryshme që mund të kenë sipas moshës përkatëse. Përveç kësaj, ata gjithashtu mund të ndajnë hobi me fëmijët dhe të frymëzojnë të vegjlit me motiv për të mësuar dhe provuar gjëra të reja së bashku. Fëmijët vlerësojnë që xhaxhai ose halla janë këshilltarët e tyre, se ata janë krah tyre kur i duhen dhe se mund t’i udhëzojnë ata në çdo kohë të jetës së tyre, veçanërisht kur ata janë në konflikte të brendshme me prindërit e tyre.

Xhaxhai janë: prindër, miq dhe gjyshër, por asnjë nga të tre gjërat. Imazhi i tyre shënon fëmijërinë tonë, adoleshencën tonë dhe, në realitet, çdo fazë të jetës sonë nëse marrëdhënia zgjat me kalimin e kohës. Ky rol mund të ndryshojë me kalimin e viteve, në varësi të moshës dhe gjëja më e mirë është të vazhdojnë të jenë shumë të rëndësishëm kur fëmijët rriten. Xhaxhai duhet të jetë i rëndësishëm në çdo kohë në jetën e një fëmije në mënyrë që ata të ndjejnë afërsinë e tyre.

Xhaxhallarët janë të rëndësishëm në rritjen dhe edukimin e nipërve dhe mbesave

Notkin, themeluesi i Savvy Auntie (një komunitet në internet për hallat dhe xhaxhallarët), thotë se sa më shumë kohë të kalojnë me fëmijët xhaxhallarët dhe hallat, aq më shumë ndikime pozitive mund të sjellin në jetën e tyre. Mjafton të ndajmë përvojat elementare së bashku, siç është të kalosh një ditë në plazh, të dalësh për një meze të lehtë, të shkosh në fushë lojërash… “Xhaxhallarët janë të vetmit që kanë mundësi t’i ofrojnë fëmijës një dashuri ekskluzive që do t’i shoqërojë ata në vitet në vijim”.

Goyer rekomandon që të merrni pjesë aktive në gara sportive ose shfaqje teatrale, muzikore apo vallëzimi në të cilat fëmijët zakonisht marrin pjesë në këtë fazë të jetës. Më në fund, specialisti thotë se ia vlen të sakrifikosh një natë fundjave për ta kaluar me ta. Xhaxhallarët mund të ndajnë me nipërit e mbesat e tyre interesa dhe hobi që të vegjlit nuk mund t’i zhvillojnë lirshëm me prindërit e tyre, për shkak të mungesës së kohës së prindërve, ose për ndonjë arsye tjetër.

Të gjitha këto zakone forcojnë njohjen e fëmijëve me xhaxhallarët e tyre si një figurë të besueshme që do të jetë gjithmonë e pranishme kur të kenë nevojë për mbështetje.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat