Tingulli i natyrës na ndihmon të relaksohemi

Life style

Tingulli i natyrës na ndihmon të relaksohemi

Më: 21 tetor 2020 Në ora: 18:46
foto ilustrim

Zhurma e butë e një përroi ose zhurma e erës në pemë mund të ndryshojë fizikisht mendjen tonë dhe sistemet trupore, duke na ndihmuar të relaksohemi.

Studiuesit në Shkollën Mjekësore të Brighton dhe Sussex (BSMS) zbuluan se luajtja e tingujve natyrorë ndikoi në sistemet trupore, me efektet shoqëruese në aktivitetin e pushimit të trurit.

Ndërsa tingujt natyralistë dhe mjediset ‘e gjelbra’ shpesh kanë qenë të lidhura me promovimin e relaksimit dhe mirëqenies, deri më tani nuk ka pasur konsensus shkencor se si vijnë këto efekte. Studimi është botuar në Scientific Reports.

Autorja kryesore, Dr Cassandra Gould van Praag tha, “Ne të gjithë jemi të njohur me ndjenjën e relaksimit dhe ‘ndërprerjes’ që vjen nga një shëtitje në fshat, dhe tani kemi prova nga truri dhe trupi që na ndihmojnë të kuptoni këtë efekt. Ky ka qenë një bashkëpunim emocionues midis artistëve dhe shkencëtarëve dhe ka prodhuar rezultate të cilat mund të kenë një ndikim në botën reale, veçanërisht për njerëzit që po përjetojnë nivele të larta stresi”.

Në bashkëpunim me artistin audio vizual Mark Ware, ekipi në BSMS zhvilloi një eksperiment ku pjesëmarrësit dëgjuan tinguj të regjistruar nga mjedise natyrore dhe artificiale, ndërsa aktiviteti i tyre i trurit u mat në një skaner MRI dhe aktiviteti i tyre autonom nervor u monitorua përmes ndryshimevenë rrahjet e zemrës.

Ekipi zbuloi se aktiviteti në rrjetin e modalitetit të paracaktuar të trurit (një koleksion i zonave që janë aktive kur pushojmë) ishte i ndryshëm në varësi të tingujve që luan në sfond.

Kur dëgjoni tinguj natyralë, lidhja e trurit reflekton një fokus të vëmendjes të drejtuar nga jashtë: kur dëgjon tinguj artificialë, lidhja e trurit pasqyron një fokus të vëmendjes të drejtuar nga brenda, i ngjashëm me gjendjet e vërejtura në ankth, çrregullimin e stresit post-traumatik dhe depresionin.

Kishte gjithashtu një rritje në aktivitetin e sistemit nervor të tretjes së qetësisë (shoqëruar me relaksimin e trupit) kur dëgjoni tinguj natyralë krahasuar me tinguj artificialë dhe performancë më të mirë në një detyrë të jashtme të monitorimit të vëmendjes, shkruan alternative medicine.

Interesante, sasia e ndryshimit në aktivitetin e sistemit nervor varet nga gjendja fillestare e pjesëmarrësve: Individët të cilët treguan prova të stresit më të madh para se të fillonin eksperimentin, treguan relaksimin më të madh trupor kur dëgjonin tinguj natyralë, mjedisi i skanuesit të trurit tregoi një rritje të lehtë të stresit kur dëgjon tinguj natyralë në krahasim me tingujt artificial.

Studimi i efekteve të ekspozimit ndaj mjedisit është me interes në rritje në mjediset e shëndetit fizik dhe mendor dhe ndikon shumë në çështjet e shëndetit publik dhe planifikimit të qytetit.

Ky hulumtim së pari paraqet një eksplorim të integruar të sjelljes, fiziologjisë dhe trurit të kësaj teme. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat