Duke mësuar të injoroni, jeni më të lumtur

Life style

Duke mësuar të injoroni, jeni më të lumtur

Më: 23 tetor 2020 Në ora: 09:32
Foto Ilustrim

Injorimi për të qenë i lumtur është çelësi i gjithçkaje. Meqenëse jemi njerëz të trajnuar dhe të arsimuar, kur biem në kontakt me të tjerët gjithmonë përpiqemi t’i lejojmë të flasin dhe mbi të gjitha përpiqemi të dëgjojmë ato që thonë njerëzit e tjerë.

Sidoqoftë, mund të ndodhë që ky “dëgjim aktiv” të na lëndojë. Sepse, siç e dini, të heqësh dorë shumë shpesh për të shprehur mendimet e dikujt dhe për të pohuar personalitetin e një personi nuk është diçka e shëndetshme. Ne përfundojmë në situatën e një tenxhere me presion që herët a vonë kërcënon të shpërthejë.

Në jetën e gjithsecilit ka njerëz dhe situata që ne mund t’i përcaktojmë “toksike”. Këta janë njerëz dhe situata që më mirë të shmangen sepse të dëmtojnë ose na largojnë më shumë nga fitorja. Shkurt, në fund të gjithë kësaj premise është që nganjëherë, për të qenë të lumtur, duhet të mësoni të vendoni interesat vetjake para atyre të të tjerëve. Është një egoizëm në të cilin nuk ka asgjë negative, një egoizëm i shëndetshëm që na ndihmon të ndjehemi më mirë.

Por në terma konkret, çfarë duhet të injorojmë?

Mësoni të injoroni këto katër gjëra:

Kritikat shkatërruese.

Nëse dikush thotë: “Shikoni, sipas mendimit tim, mënyra si e bëni këtë është e gabuar. Unë do të veproja kështu, për këtë arsye dhe për këtë tjetër…”. Këtu, në këtë rast ne jemi përballur me një kritikë konstruktive, sepse personi që po na kritikon na ofron një mënyrë alternative për të trajtuar një problem. Por ka njerëz që prishin iniciativat e të tjerëve pa propozuar idenë e tyre për të. Këta janë njerëz që duhet t’i shmangni.

Krahasimet e pakuptimta.

Nëse ata ju krahasojnë me dikë tjetër duke e përmendur atë si një shembull pozitiv, padyshim që t’ju zvogëlojnë, duhet të mbani mend gjithmonë se të gjithë janë të ndryshëm dhe se talentet e secilit janë të ndryshme.

Shqetësimet e pa baza.

Ka gjëra për të cilat ia vlen të shqetësohesh – shëndeti, fëmijët, puna, ndërsa shqetësimi për të tjerët është thjesht humbje kohe. Përcaktoni ato që kanë përparësi dhe shqetësohuni vetëm për gjërat që ia vlen.

Çfarë thonë të tjerët për ju.

Mos u bindni me ato që thonë të tjerët për ju. Kini parasysh, ajo që ka rëndësi është mendimi i një miku të vërtetë, dikush që ju njeh mirë, ndërsa ai i atyre që dinë pak ose asgjë për ju nuk duhet të merret parasysh.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat