Çiftet që funksionojnë, cili është sekreti?

Life style

Çiftet që funksionojnë, cili është sekreti?

Më: 8 nëntor 2020 Në ora: 15:57
Ilustrim

Mendoni se fati është një faktor i rëndësishëm për një marrëdhënie të gjatë, të lumtur dhe të kënaqshme? Ndoshta po, por janë në lojë edhe faktorë të tjerë, me të njëjtën peshë, ndoshta më të madhe, të cilat mund t’i kontrollojmë.

Ekziston tendenca për të menduar se marrëdhënia tipike pozitive e çifteve që funksionojnë, të jetë më shumë çështje fati… por nuk është plotësisht e vërtetë. Dashuritë e shkurtra nuk janë të komplikuara, nuk kërkojnë “shumë dashuri” apo “shumë përpjekje”. Për më tepër, pasioni i kohërave të para mund të mos zgjasë me kalimin e kohës. Nga ana tjetër, çiftet që janë në marrëdhënie afatgjata, duket se ndajnë cilësi, zakone dhe përkushtim, të cilat e bëjnë marrëdhënien shumë më të kënaqshme.

Ndër të tjera, individët e një çifti që zgjat me kalimin e kohës, priren të gëzojnë një shëndet të shkëlqyeshëm. Shumë studime kanë treguar se ata që kanë një marrëdhënie të lumtur, jetojnë më gjatë, kanë shkallë më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe shkallë më të lartë të mbijetesës nga kanceri se sa beqarët apo të divorcuarit. Ky fakt duket se është i lidhur me konceptin e kujdesit reciprok që ndodh brenda çifteve që funksionojnë. Janë çifte që e ruajnë dashurinë dhe kujdesen për njëri-tjetrin. Por si ia dalin? Le të zbulojmë së bashku se ku bazohet një marrëdhënie e shëndetshme dhe e qëndrueshme?!

Çiftet që përqafohen, komunikim i mirë

Edhe pse mund të duket e çuditshme, një komunikim i munguar ose i dobët brenda çiftit është origjina e shumë problemeve, e cila përfundon me shkatërrimin e lidhjes. Le të flasim për komunikimin efektiv. Shumë larg nga shterimi i monologjeve, nga kritikat ose nga përsëritja e asaj që dëshironi, ju keni nevoja dhe dëshira.

Mbi 60% e shkurorëzimeve shkaktohen nga problemet e komunikimit. Respekti, mirëkuptimi dhe takti janë aspekte që të gjitha çiftet që funksionojnë ndajnë përsa i përket komunikimit. Në këtë kuptim, të dish të shprehesh në mënyrë të guximshme, të dish të dëgjosh me qëndrimin e duhur dhe të dëshirosh të kuptosh se çfarë dëshiron të komunikojë tjetri, janë vetëm disa nga karakteristikat e një komunikimi të rrjedhshëm dhe efektiv në të gjitha fushat e jetës.

Jo të gjitha interesat janë të zakonshme te çiftet që funksionojnë

Mbështetja e tepruar emocionale ose psikologjike nga ana e njërit prej partnerëve, është një goditje vdekjeprurëse për pothuajse të gjitha marrëdhëniet. Sigurisht, nuk e gjejmë atë te çiftet që funksionojnë. Të mbash të ndara pasionet, interesat dhe shqetësimet, duket se është një tokë pjellore për lulëzimin e një marrëdhënie të qëndrueshme. Është thelbësore të keni hapësirat, kohën tuaj, dhe të respektoni njëri-tjetrin.

Nëse nuk e mbajmë një pjesë të jetës sonë të ndarë nga partneri, rrezikojmë të mos kemi asnjë nxitje. Bëhet fjalë për ndarjen e kohës së cilësisë së bashku, dhe për ta bërë këtë, asnjëri nga ne nuk duhet të mbështetet plotësisht tek tjetri. Kemi nevojë që disa aktivitete t’i kryejmë së bashku, dhe të tjera veç e veç, duke i dhënë hapësirë interesave profesionale, krijuese, deri tek argëtimet e partnerit pa i ndërhyrë. Dhe në fund, duhet të dini se si të vlerësoni sukseset e një çifti, ashtu si edhe humbjet, por gjithnjë duke respektuar hapësirat reciproke.

Sfera seksuale në çifte që funksionojnë

Vitin e kaluar u realizua një studim mbi 30,000 njerëz sa i takon marrëdhënies mes raporteve seksuale dhe niveleve të lumturisë. Rezultatet treguan se si çiftet me aktivitet të rregullt seksual reflektuan gjithashtu një nivel të lartë të kënaqësisë. Shfaqja e afeksionit, përtej seksit, ka treguar se është një tjetër faktor vendimtar. Gjestet që i bëjnë njerëzit të ndjehen të vlerësuar dhe të dashur, si mbajtja e duarve, përqafimet, puthjet dhe fjalët e dashurisë, janë pjesë e zakoneve të çifteve që funksionojnë.

Në shtrat, ndarje e barabartë e përgjegjësive

Duket e parëndësishme dhe e përsëritshme, por çiftet që nuk shpërndajnë të drejtat dhe detyrat në mënyrë të drejtë janë në rrezik më të madh për t’u ndarë. Në përgjithësi, njëri prej të dyve përfundon të ndihet përgjegjës për tjetrin për sa i përket të qenit më shumë mbrojtës se sa romantik. Të kujdesesh për njëri-tjetrin do të thotë pikërisht kjo: që të dy kanë të drejta dhe detyra në çift, të kuptuara qartë dhe që të dy t’i respektojnë dhe vlerësojnë. Është mënyra më e mirë për të shmangur pakënaqësinë dhe ankesat e vazhdueshme të një marrëdhënieje të padrejtë për njërin nga të dy.

Çiftet që funksionojnë dinë të mos pajtohen

Edhe çiftet që funksionojnë e gjejnë veten në mosmarrëveshje. Bashkëjetesa nuk është gjithmonë një shtrat me trëndafila, dhe të pasurit mendime personale, jo gjithmonë bën që të pajtohemi për gjithçka me partnerin. Sekreti qëndron jo në të pasurit të një mendimi ndryshe, por në atë që të dish të flasësh përballë një mosmarrëveshjeje.

Nuk mbrojnë qëndrimet e tyre nëse tjetri është i përfshirë në mënyrë të pabesë në një diskutim. Marrja e përgjegjësisë për gjendjet tuaja emocionale dhe të dini se si t’i menaxhoni ato, përveç respektimit të mendimit të partnerit tuaj, përbëjnë një tjetër nga shtyllat në të cilat bazohet një marrëdhënie afatgjatë. Natyrisht, kjo predispozitë duhet të jetë reciproke, në fakt ka pak rëndësi që njëri punon për mirëfunksionimin e çiftit nëse tjetri nuk e bën fare.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat