Metoda e 4-7-8 që ju ndihmon të relaksoheni dhe të lehtësoni stresin

Life style

Metoda e 4-7-8 që ju ndihmon të relaksoheni dhe të lehtësoni stresin

Më: 25 nëntor 2020 Në ora: 15:00
Ilustrim

Frymëmarrja e thellë ose diafragmatike është e thjeshtë për tu mësuar dhe mund të përmirësojë jetën tuaj në një mijë mënyra. Në situatat më stresuese ne priremi të marrim frymë dhe ta bëjmë atë më të shkurtër, gati të mbytur. Dy minuta për këtë praktikë mund të sjellë lehtësim të jashtëzakonshëm. Ja se si të relaksoheni dhe lehtësoni stresin në dy minuta me frymëmarrje, kudo që të jeni.

Frymëmarrje, praktika me barkun tuaj

Uluni ose shtrihuni në shpinë, në një pozicion të rehatshëm për tu mbajtur. Përkulja e gjunjëve dhe vendosja e shputave të këmbëve në tokë mund të ndihmojë. Vendosni një dorë në bark, pak a shumë mbi kërthizë, pak poshtë kafazit të kraharorit. Vendos dorën tjetër në gjoks. Në këtë mënyrë është e mundur të kontrollohet që gjatë frymëmarrjes barku ngrihet dhe bie, ndërsa gjoksi mbetet i palëvizshëm. Merrni frymë përmes hundës, duke e bërë barkun të fryhet dhe pa ngritur gjoksin. Kështu edhe pjesa më e thellë e mushkërive është e mbushur me ajër. Mëepas nxirrni frymën, duke mbyllur gjysmën e gojës, duke bërë një tingull të lehtë është gjithashtu mirë dhe ndjeni që barku shfryhet dhe dora gradualisht ulet, ndërsa i gjithë ajri del jashtë. Vazhdoni me ritmin tuaj për të paktën një minutë.

Një ushtrim i dytë me një efekt të menjëhershëm relaksimi

Ushtrimi i mëposhtëm kërkon një minutë për të gjeneruar një ndjenjë relaksimi. Ky gjithashtu mund të bëhet ulur ose shtrirë, me një dorë në stomak dhe një në gjoks. Bëni një thithje të këndshme të thellë ndërsa numëroni deri në katër.

Mbajeni ajrin për shtatë sekonda. Lëshojeni të gjithë ajrin gradualisht, duke numëruar deri në tetë. Përsëriteni këtë sekuencë duke u përpjekur të sinkronizoheni me këtë numërim, i cili kujtojmë është 4-7-8. Merrni frymë për katër sekonda, mbajeni atë për shtatë sekonda, dhe nxirreni për tetë sekonda. Një përsëritje e tretë mund të jetë e mjaftueshme, ose mund të vazhdoni derisa të ndiheni të kënaqur. Ky ushtrim i dytë mund të marrë pak më shumë kohë, por efekti është vërtet relaksues. Shpikja e kësaj metode, e rekomanduar gjithashtu se mund t’iu ndihmojë të flini më lehtë, i atribuohet mjekut amerikan Andrew Thomas Weil.

Të dy ushtrimet janë të thjeshta dhe të praktikueshme nga kushdo

Pasi të mësohen, ato bëhen burime të çmuara, të cilat mund të vihen në praktikë në shtëpi, në vendin e punës, në një stol, kudo dhe në çdo kohë. Ata që i njohin ato, do të dinë të relaksohen dhe të lehtësojnë stresin në dy minuta. Nga ana tjetër, kur nevojitet një shtytje është e dobishme teknika frymëmarrëse energjike, si kafeja.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat