6 shenjat që tregojnë se jeni në një marrëdhënie toksike

Life style

6 shenjat që tregojnë se jeni në një marrëdhënie toksike

Më: 17 prill 2021 Në ora: 13:22
Ilustrim

Nuk ka klasë në shkollën e mesme se si të mos jesh një i dashur apo e dashur e keqe. Sigurisht, na mësohet biologjia e seksit, hollësitë ligjore të martesës dhe mbase kemi lexuar disa histori të paqarta dashurie nga shekulli i 19-të se si të mos jemi fytyrë gomari.

Pa ide të qarta nga të rriturit, ajo që na mbetet në thelb është provë dhe gabim dhe nëse jeni si shumica e njerëzve është kryesisht gabim. Një nga problemet është se shumë zakone të marrëdhënieve toksike janë pjekur në kulturën tonë.

Burrat dhe gratë inkurajohen të objektivizojnë njëri-tjetrin dhe marrëdhëniet e tyre romantike. Kështu, partnerët tanë shpesh shihen si arritje ose çmime sesa dikush që ndan mbështetje reciproke emocionale. As literatura për vetë-ndihmë nuk është e dobishme. Dhe për shumicën prej nesh, nëna dhe babai me siguri nuk ishin shembujt më të mirë.

Çfarë është një marrëdhënie toksike?

Shumë prej nesh hyjnë në botën e takimeve duke mos ditur as që shumë besime në lidhje me marrëdhëniet janë toksike për të filluar. Pra, le të sqarohemi së pari se çfarë është një marrëdhënie toksike:

Një marrëdhënie toksike ndodh kur një ose të dy njerëzit kanë përparësinë e dashurisë mbi tre përbërësit thelbësorë të një marrëdhënie të shëndetshme: respektin, besimin dhe afeksionin.

Kjo mund të tingëllojë e çmendur për disa njerëz, por dashuria nuk duhet të jetë arsyeja për të qëndruar në një marrëdhënie dhe kjo për shkak se mund të na turbullojë gjykimin në këto fusha të tjera shumë të rëndësishme. Nëse i jepni përparësi dashurisë që merrni nga një marrëdhënie sesa respektin që ju jepni, ju do të toleroni të trajtoheni si një derë. Nëse i jepni përparësi dashurisë sesa besimit në marrëdhënie, do të toleroni gënjeshtra dhe mashtrime. Nëse i jepni përparësi dashurisë sesa afeksionit në marrëdhënie, do të toleroni një ekzistencë të ftohtë dhe të largët në marrëdhënie.

Ne tolerojmë marrëdhënie të këqija për të gjitha llojet e arsyeve – ndoshta kemi vetëvlerësim të ulët, mbase nuk jemi aq të vetëdijshëm sa të kuptojmë se çfarë po ndodh, mbase nuk kemi një trajtim të mirë të emocioneve tona, etj. Por e gjithë kjo që bën është të krijoni një marrëdhënie sipërfaqësore, psikologjike jo të shëndetshme dhe potencialisht abuzive.

6 shenjat e një marrëdhënie toksike që mund të mendoni se janë normale

Marrëdhëniet toksike mund të marrin disa forma të ndryshme, por ka disa shenja treguese të marrëdhënieve të këqija që shumë njerëz ose i injorojnë ose mendojnë se janë shenja të një marrëdhënie të shëndetshme.

Kartoni i rezultateve të marrëdhënieve

Hedhja e “Sugjerimeve” dhe agresionit pasiv

Mbajtja peng e marrëdhënies

Fajësimi i partnerit për emocionet tuaja

Shfaq xhelozinë

Blerja e zgjidhjeve për problemet e marrëdhënieve

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat