11 shenjat e vetëvlerësimit të ulët

Life style

11 shenjat e vetëvlerësimit të ulët

Më: 13 tetor 2021 Në ora: 20:16
Ilustrim

Vetëvlerësimi i referohet ndjenjës së përgjithshme të vlerësimit të një personi. Në thelb është mendimi juaj për veten. Mund të përfshijë një sërë faktorësh siç janë ndjenja juaj e identitetit, vetëbesimi, ndjenjat e kompetencës dhe përkatësisë. Ai luan një rol të rëndësishëm në një larmi fushash të jetës, prandaj edhe vetëvlerësimi i ulët mund të jetë një problem kaq serioz.

Vetëvlerësimi ka të bëjë më shumë sesa thjesht të pëlqesh vetveten – kjo do të thotë gjithashtu të besosh se meriton dashuri dhe të vlerësosh mendimet, ndjenjat, interesat dhe qëllimet e tua. Të kesh vetëvlerësim jo vetëm që ndikon në mënyrën se si ndihesh dhe si e trajton veten – por gjithashtu mund të luajë një rol në mënyrën se si ju i lejoni të tjerët t’ju trajtojnë. Mund të ndikojë në motivimin tuaj për të ndjekur gjërat që dëshironi në jetë dhe aftësinë tuaj për të zhvilluar marrëdhënie të shëndetshme dhe mbështetëse.

Shenjat e vetëvlerësimit të ulët

Vetëvlerësimi i dobët mund të ndikojë në mendimet, emocionet dhe modelet e sjelljes së një personi. Ndonjëherë këto shenja mund të jenë më të dukshme, por në disa raste mund të jenë shumë më delikate. Disa njerëz me vetëvlerësim të ulët flasin negativisht për veten e tyre, ndërsa të tjerët heqin dorë nga rruga e tyre për t’u siguruar që njerëzit e tjerë janë të kënaqur me ta. Në secilin rast, kjo mungesë e vlerës personale mund të ketë një ndikim serioz negativ në jetën dhe mirëqenien e një personi.

Shenjat më të zakonshme të vetëvlerësimit të ulët janë:

Besimi i dobët

Njerëzit me vetëbesim të ulët kanë tendencë të kenë vetëvlerësim të ulët dhe anasjelltas. Të qenit i sigurt në vetvete dhe në aftësitë tuaja ju lejon të dini se mund të mbështeteni tek vetja për të menaxhuar situata të ndryshme. Ky vetëbesim do të thotë që ju të ndiheni rehat dhe të sigurt duke lundruar në shumë gjëra të ndryshme që mund të hasni në jetë, të cilat mund të luajnë një rol të rëndësishëm në mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Vetëvlerësimi i ulët mund të luajë një rol në shkaktimin e kësaj mungese besimi, por besimi i dobët gjithashtu mund të kontribuojë ose përkeqësojë vetëvlerësimin e dobët. Gjetja e mënyrave për të fituar besim tek vetja dhe aftësitë tuaja mund të jetë e dobishme. Përvetësimi dhe praktikimi i aftësive të reja është një taktikë që mund të përpiqeni të rrisni besimin dhe vetëvlerësimin tuaj.

Mungesa e kontrollit

Njerëzit që kanë vetëvlerësim të ulët shpesh mendojnë se kanë pak kontroll mbi jetën e tyre ose çfarë u ndodh atyre. Kjo mund të jetë për shkak të faktit se ata mendojnë se kanë pak aftësi për të krijuar ndryshime qoftë në veten e tyre apo në botë. Për shkak se ata kanë një vend kontrolli të jashtëm, ata mund të mendojnë se janë të pafuqishëm për të bërë diçka për të rregulluar problemet e tyre. Hulumtimet kanë zbuluar se në situata kur njerëzit kanë pak kontroll mbi atë që ndodh, të kesh vetëvlerësim më të lartë mund të ndihmojë në lehtësimin e disa prej efekteve negative të kësaj humbje të kontrollit, e cila në fund të fundit mund të sjellë përfitime për shëndetin mendor.

Krahasimi negativ social

Krahasimi shoqëror nganjëherë mund të shërbejë për një funksion pozitiv dhe të rrisë ndjenjën e një personi për veten e tij. Sidoqoftë, krahasimi i vetes me të tjerët mund të luajë gjithashtu një rol në dëmtimin e vetëvlerësimit. Njerëzit me vetëvlerësim të ulët mund të kenë më shumë gjasa të përfshihen në atë që njihet si krahasim shoqëror në rritje ose krahasim me njerëzit që ata mendojnë se janë më të mirë se ata.

Krahasimi social nuk është gjithmonë i keq. Ndonjëherë këto krahasime mund të jenë një burim informacioni dhe frymëzimi për përmirësim. Kur njerëzit lihen me ndjenja të papërshtatshmërisë, kjo mund të pengojë vetëvlerësimin. Mediat sociale gjithashtu mund të luajnë një rol në krahasime të tilla. Nëse shpesh e krahasoni veten në mënyrë të pafavorshme me njerëzit në faqet e mediave sociale si Facebook dhe Instagram, vetëvlerësimi juaj mund të fillojë të marrë një goditje.

Problemet kur kërkoni atë që ju nevojitet

Kur një person ka vetëvlerësim të ulët, ata mund të përpiqen të kërkojnë atë që u nevojitet. Meqenëse vetë-respektimi i tyre është i ulët, ata mund të mendojnë se nuk meritojnë ndihmë. Ata gjithashtu mund të ndihen të zënë ngushtë ose të paaftë nga nevoja e tyre për ndihmë dhe mbështetje. Për shkak se ata nuk u japin përparësi dëshirave të tyre, ata luftojnë për të pohuar veten kur janë në nevojë.

Shqetësim dhe vetë-dyshim

Edhe pasi të marrin një vendim, njerëzit që kanë vetëvlerësim të ulët shpesh shqetësohen se kanë bërë zgjedhjen e gabuar. Ata dyshojnë në mendimet e tyre dhe shpesh mund të përkrahin atë që të tjerët mendojnë në vend që t’i përmbahen zgjedhjeve të tyre. Kjo shpesh mund të çojë në një dyshim, gjë që e bën më të vështirë për njerëzit me vetëvlerësim të ulët që të marrin vendime për jetën e tyre.

Problem në pranimin e komenteve pozitive

Një studim i vitit 2017 i botuar në Journal of Experimental Social Psychology zbuloi se vetëvlerësimi i ulët është i lidhur drejtpërdrejt me të mos qenit në gjendje të pranosh ose të shfrytëzosh komplimente nga të tjerët. Ky reagim pozitiv haset shpesh në dyshim dhe mosbesim. Këto fjalë plotësuese nuk përputhen me bindjet e tyre për veten e tyre, kështu që njerëzit me probleme të vetëvlerësimit mund të mendojnë se personi tjetër po tregohet i butë apo edhe mizor.

Biseda negative e vetvetes

Vetëvlerësimi i ulët bën që njerëzit të përqendrohen në të metat e tyre sesa në pikat e tyre të forta. Në vend që të ndërtojnë veten e tyre me vetë-biseda pozitive, ata gjithmonë duket se kanë diçka negative për të thënë për veten e tyre. Ata fajësojnë veten kur gjërat shkojnë keq dhe gjithmonë gjejnë ndonjë gabim në ndonjë aspekt të tyre, pavarësisht nëse është pamja e jashtme, personaliteti i tyre ose aftësitë e tyre.

Frikë nga dështimi

Për shkak se ata nuk kanë besim në aftësitë e tyre, njerëzit me vetëvlerësim të ulët dyshojnë në aftësinë e tyre për të arritur sukses. Ndërsa ata mund të kenë frikë nga dështimi, ata tentojnë ose shmangin sfidat ose dorëzohen shpejt pa u përpjekur vërtet. Kjo frikë nga dështimi mund të shihet në sjellje të tilla si veprimi kur gjërat shkojnë keq ose duke kërkuar mënyra për të fshehur ndjenjat e pamjaftueshmërisë. Njerëzit mund të bëjnë justifikime, të fajësojnë faktorët e jashtëm ose të përpiqen të minimizojnë rëndësinë e detyrës.

Vështrim i dobët

Vetëvlerësimi i ulët bën që njerëzit të ndiejnë se ka pak mundësi që e ardhmja të jetë më e mirë. Këto ndjenja të mungesës së shpresës mund ta bëjnë të vështirë për njerëzit me vetëvlerësim të ulët të përfshihen në sjellje që do të sjellin ndryshime pozitive në jetën e tyre. Vetë-sabotimi është gjithashtu një mënyrë e zakonshme për të përballuar ndjenja të tilla. Duke gjetur pengesa për të parandaluar suksesin, njerëzit me vetëvlerësim të ulët janë në gjendje të gjejnë diçka tjetër për të fajësuar për ato që i shohin si mangësitë e tyre.

Mungesa e kufijve

Aftësia për të krijuar kufij shpesh përcaktohet në fillim të jetës. Fëmijët që kanë kujdestarë që u tregojnë atyre se respektohen dhe vlerësohen ka më shumë mundësi të krijojnë kufij të mirë në marrëdhëniet e të rriturve. Ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të kenë një pamje më pozitive në përgjithësi. Kjo mund të krijojë probleme kur njerëzit nuk respektojnë hapësirën dhe kohën e një personi. Mungesa e respektit jo vetëm që shton stresin por mund ta bëjë një person të ndihet më pak i vlerësuar.

Përpjekja për të kënaqur të tjerët

Kënaqësia e njerëzve mund të jetë gjithashtu një tjetër simptomë e zakonshme e vetëvlerësimit të ulët. Në mënyrë që të fitojnë një vlerësim të jashtëm, njerëzit që nuk ndihen mirë me veten e tyre mund të shkojnë edhe më tej për t’u siguruar që njerëzit e tjerë janë të qetë dhe të lumtur. Kjo shpesh përfshin neglizhimin e nevojave të tyre, duke thënë po për gjërat që ata nuk mund të duan të bëjnë dhe të ndjehen fajtorë për thënien jo.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat