Franca dorëzon No-piper me kushte për zgjerimin e BE-së - Bota Sot
Franca dorëzon No-piper me kushte për zgjerimin e BE-së

Maqedonia

Franca dorëzon No-piper me kushte për zgjerimin e BE-së

Më: 16 nëntor 2019 Në ora: 16:35
Emmanuel Macron

Anëtarësimi gradual, kushtet më të rrepta, kthyeshmëria e procesit, Franca dërgoi Non-piper me kushte për zgjerimin e BE-së. Pesë faqe ka Non-piper i Francës me propozimin e Macron për ndryshime në procesin e pranimit të vendeve të Ballkanit në Bashkimin Evropian. Franca propozon anëtarësimin gradual të vendeve kandidate për sa i përket shumë prej detyrave të parashikuara janë përmbushur.

Propozimi francez parashikon 7 faza në të cilat kapitujt negociues janë të ndara sipas zonës, detyra e parë e shteteve anëtare janë kapitujt e 23-të dhe të 24-të që merren me liritë, të drejtat e njeriut dhe funksionim të ligjit.

Kur një shtet i veçantë anëtar, siç është Maqedonia e Veriut, kalon në atë fazë të parë, atëherë kalon në fazën tjetër, por gjithashtu merr edhe një vend në tryezë me shtetet anëtare në mënyrë që të mund të diskutojë tema të caktuara, por jo si vendet anëtare. Macron kërkon që nëse një shtet në fazat e ardhshme shkel rregullat dhe detyrat e kaluara tashmë të kthehet prapa, të qëndrojë në vend apo edhe të fillojë nga e para.

Non-piper është në fazën e rishikimit, ndërsa Franca po propozon që metodologjia e re të miratohet brenda janarit të vitit të ardhshëm, e cili sipas Simonida Kacarska nga Instituti për Politika Evropiane është një kohë e shkurtër. Kacarska për “Telma” tha se No-piperi nuk ka detaje shumë precize dhe se edhe tani BE-ja ka mundësinë të aplikojë “përsëritje” për kandidatët që nuk i kryejnë detyrat evropiane duke pezulluar vendin e parashikuar nga rregullat e pranimit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat