MPPS: Ndihmë financiare për të gjithë punëtorët që humbën vendin e punës gjatë korona krizës - Bota Sot
MPPS: Ndihmë financiare për të gjithë punëtorët që humbën vendin e punës gjatë korona krizës

Maqedonia

MPPS: Ndihmë financiare për të gjithë punëtorët që humbën vendin e punës gjatë korona krizës

Më: 28 maj 2020 Në ora: 12:17
Ministria e Punës dhe Politikës Sociale

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale ka njoftuar sot se, punëtorët që për shkak të krizës së koronës e humbën vendin e punës, pavarësisht kohës së kaluar në marrëdhënie pune, do të mund të vijnë shpejt në ndihmë për ta tejkaluar më lehtë periudhën e papunësisë.

Ata do të marrin kompensim monetar përmes Agjencisë së Punësimit për një periudhë prej dy muajsh. Kompensim do të marrin personat e papunë, puna e të cilëve u ndërpre në periudhën prej 11 marsit dhe 30 prillit 2020.

“Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut iu përgjigj nevojës së qytetarëve që kanë nevojë për mbështetje financiare sepse ata e humbën vendin e tyre të punës në krizën shëndetësore dhe ekonomike. Duke e plotësuar Dekretin me forcë juridike për zbatimin e Ligjit për punësim dhe sigurim në rast papunësie, siguria e tyre materiale sigurohet duke e lehtësuar bazën në të cilën punëtorët e humbën vendin e punës. Të dhënat e Agjencisë së Punësimit tregojnë se në periudhën e kaluar, një numri të madh të të papunësuarve u është ndërprerë marrëdhënia e punës në bazë të një marrëveshje të nënshkruar, pushim nga puna ose deklaratë personale. Me dekretin e ri, të gjithë marrin të drejtën e kompensimit monetar”, thuhet në kumtesën e Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale.

Në Dekret është paraparë kompensimi monetar të paguhet në shumën 50 për qind të pagës neto mujore të punonjësve të paguar për muajin e kaluar, por jo më shumë se 80 për qind e pagës mesatare neto mesatare për një punonjës në vend, e publikuar për muajin e fundit.

Për të marrë kompensim monetar, personi i papunë duhet të paraqesë kërkesë brenda 30 ditëve nga dita e hyrjes në fuqi të Dekretit të ri, në qendrën kompetente të punësimit të Agjencisë së Punësimit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat