Kura më e mirë për këmbët e fryra dhe venat me variçe

Mjekësi alternative

Kura më e mirë për këmbët e fryra dhe venat me variçe

Më: 27 qershor 2020 Në ora: 16:05
Foto ilustrim

Çfarë do të bënit nëse do t’ju ofronin një trajtim që përmirëson qarkullimin e gjakut, shkakton një masazh të thjeshtë relaksues dhe mbase “çliron” lëkurën? Ju ndoshta do të ishit të gatshëm të paguanit për të patur një qasje të tillë. Megjithatë, ekziston diçka e ngjashme dhe plotësisht e lirë. Mos harroni të lëvizni zbathur për pak kohë. Shëtitjet e thjeshta mund të ndihmojnë në mirëmbajtjen e mirëqenies së ekstremiteteve tona dhe më gjerë.

Ideale për ata që vuajnë nga venat me variçe

Kontakti i drejtpërdrejtë i këmbës me tokën promovon çlirimin e venave dhe mund të ndihmojë ata që vuajnë nga çrregullime të qarkullimit të gjakut në vena, siç janë venat me variçe ose ënjtjet e kyçeve të këmbëve. Këto janë probleme që janë të përhapura në këtë sezon dhe veçanërisht tek femrat.  Për këtë një shëtitje e shkurtër me këmbët zbathur mund të ndihmojë në mirëmbajtjen e mirëqenies, duke kontrolluar më mirë simptomat.

Për më tepër, kjo mënyrë të ecuri ju lejon të keni një masazh natyral, i cili shton vlera të mëtejshme, madje edhe në aspektin neurologjik. Në fakt është një lloj “trajnimi” për ata që shpesh janë të detyruar të veshin këpucë që i zgjedhin mbi bazën e estetikës dhe jo të komoditetit. Duke ecur zbathur arrijmë të kërkojmë të gjitha mbaresat e ndryshme nervore. Në këtë kuptim, për të kombinuar mirëqenien qarkulluese dhe nervore, zgjidhja ideale mund të vijë nga hidromasazhi i cili arrihet duke ecur në vijën e bregdetit, me ujin që arrin nën gjunjë.

Për të promovuar një aktivitet të vlefshëm të muskujve, të cilat ndihmojnë venat të “shtyjnë” lart gjakun, gjimnastika e ujit është një zgjedhje e mirë. Në çdo rast, është më mirë të bëni aktivitet fizik që përfshin muskujt e këmbëve të paktën gjysmë ore në ditë, si në pishinë, ashtu edhe në det, ose në palestër apo jashtë saj. Së fundmi, shmangia e këpucëve për disa minuta, të cilat “shtrëngojnë” këmbën, mund të ndihmojnë në kufizimin e sikletit.

Shkenca thotë se rikuperimi i zakonit të bredhjes zbathur rreth shtëpisë (dhe jo vetëm, edhe nëse në këtë moment është e nevojshme të mbetet brenda shtëpisë) mund të dëshmojë se është një armë për të përmirësuar mirëqenien dhe performancën fizike.

Kujdes nga pengesat dhe ekuilibri

Masazhi i tokës në ekstremitetin e trupit mund të jetë i dobishëm për mirëqenien psikologjike, si dhe ndihmon në përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Mekanizmat përmes të cilave kryhen këto veprime janë të ndryshme: para së gjithash, duhet të theksohet veprimi natyral i masazhit që i nënshtrohet këmba duke u vendosur në kontakt të drejtpërdrejtë me tokën. Në fakt, kjo masë e thjeshtë ka një veprim relaksues në venat dhe muskujt e këmbës, të cilat “funksionojnë” më mirë. Natyrisht që efekti mund të vërehet edhe pas një kohe të shkurtër, kështu që nuk duhet të mendoni të qëndroni zbathur për ditë të tëra.

Mbi të gjitha, kontakti i këmbës me tokën lejon trupin të përmirësojë ekuilibrin dhe perceptimin e tij për pozicionin në të cilin gjendet. Në disa raste, të kujdesesh që dyshemeja të mos jetë e rrëshqitshme, ky efekt i “trajnimit” të ndjesive mund të jetë i dobishëm edhe për të moshuarit.

Për ta, kur nuk ka patologji që mund të favorizojnë rënien ose në çdo rast mungesë aftësie për të balancuar trupin në hapësirë, disa minuta ecje pa këpucë mund të ndihmojnë shumë. Nëse nuk ndiheni në asnjë rast rehat, duke u kthyer në rrezikun e rënies është thelbësore jo vetëm që të lëvizni me kujdes këmbët, por edhe t’i kushtoni vëmendje pengesave të mundshme. Mendoni vetëm për qilimat në shtëpi, të cilat mund të palosen, duke krijuar kështu një pengesë të papritur që i bën ata të pengohen, duke rritur rrezikun e rënies. Nëse është e mundur, ata që janë të moshuar duhet të shmangin këto pengesa të papritura dhe mbi të gjitha do të ishte e nevojshme të mos i bëni dyshemetë të rrëshqitshme.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat