Testi i thjeshtë i ADN-së tregon kafshët që jetojnë në liqene dhe lumenj

Ndryshe

Testi i thjeshtë i ADN-së tregon kafshët që jetojnë në liqene dhe lumenj

Më: 15 maj 2019 Në ora: 17:18
Ilustrim

Shkencëtarët tani mund të tregojnë se çfarë peshqish jetojnë në liqene dhe lumenj thjesht duke testuar ADN-në në ujë.

Ekspertët mund të krahasojnë materialin gjenetik nga gjaku, mbeturinat trupore dhe qelizat e mbetura në ujë për të treguar se cilat lloje kanë qenë ato.

Agjencia e Mjedisit në Britaninë e Madhe, e cila filloi të eksplorojë potencialin e teknikës shtatë vjet më parë, do të nisë programet e monitorimit të bazuar në ADN në vitin 2020.

Ajo do të përdoret për të gjurmuar përhapjen e specieve jo-vendase të nxitura nga temperaturat në rritje - të tilla karkalecat vrasës.

Mbajtja e të dhënave mbi numrin e specieve që jetojnë në këto mjediseve mund të ofrojë një autorizim të mirë për shëndetin dhe ujin.

Duke kërkuar kursime efikase, organizata filloi të hetojë potencialin e aplikimit të ADN-së mjedisor - ose 'eDNA' - në punën e tyre në vitin 2012.

ADN mbetet në liqene dhe lumenj pasi kafshët lënë pas qeliza, gjak dhe mbeturina në ujë.

Duke krahasuar mostrat e ADN-së nga trupat e ujit në sekuenca të njohura të ADN-së, hulumtuesit mund të përcaktojnë se cilat lloje kanë mbetur prapa.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat