A mund të gjeni trëndafilin në këtë imazh?

Ndryshe

A mund të gjeni trëndafilin në këtë imazh?

Më: 27 korrik 2020 Në ora: 18:24
Ilustrim

Mister i krijuar nga shkencëtarët e Harvardit zbulon pse ne ndonjëherë luftojmë të vërejmë atë që është e drejtë para nesh dhe është poshtë asaj që truri pret të shohë.

Nëse ndonjëherë keni kërkuar një objekt vetëm për orë të tëra për ta gjetur atë të fshehur në pamje të thjeshtë, ky enigmë mund të ndihmojë në shpjegimin e asaj që po ndodh brenda trurit tuaj.

Psikologët në Universitetin e Harvardit punuan me Babylon Health me qendër në Mbretërinë e Bashkuar për të krijuar një eksperiment vizual që sfidon pjesëmarrësit të gjejnë një trëndafil të vetëm të fshehur në tre imazhe të ngjeshura.

Para se të tregohej çdo ilustrim, pjesëmarrësve iu tregua një nga tre ‘versionet’ e trëndafilit në përgatitje. Për shembull, disa u treguan një trëndafil me kokë poshtë, ndërsa të tjerëve iu shfaq një trëndafil me një ngjyrë të ndryshme.

Pjesëmarrësve iu tregua secila nga tre imazhet më poshtë dhe u përpoqën të shikojnë sa kohë u desh për të gjetur trëndafilin.

Shkencëtarët zbuluan se u desh pjesëmarrësve më shumë kohë për të gjetur trëndafilin kur u prezantua në një mënyrë tjetër me “përgatitjen” e tyre ose “kryeministrin” e trëndafilit.

Pjesëmarrësit të cilëve iu tregua një trëndafil i gjallë përpara eksperimentit, për shembull, morën kohën më të gjatë mesatarisht për të lokalizuar trëndafilin në imazhe, të cilat janë në të zezë dhe të bardhë.

Shkencëtarët besojnë se kjo mund të jetë për shkak se truri po pret që të shohë një trëndafil të kuq diku në imazh dhe kështu të vështrojë trëndafilin e zi dhe të bardhë, edhe nëse është në të njëjtën formë.

I njëjti parim u zbatua për pjesëmarrësit që treguan dy trëndafila të drejtë si ‘kryeministër’ sepse trëndafilat në imazhe janë në kënde.

Pjesëmarrësit të cilëve nuk iu tregua asnjë trëndafil në përgatitje, morën më të gjatën e çdo grupi për të gjetur trëndafilin. Kjo mund të jetë për shkak se truri nuk ka ndonjë pikë referimi për ‘kërkimin’ e tij.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat