Eksperti i SHBA, David L. Phillips: Rama duhet të ikë! - Bota Sot
Eksperti i SHBA, David L. Phillips: Rama duhet të ikë!

Opinione

Eksperti i SHBA, David L. Phillips: Rama duhet të ikë!

Nga: David L. Phillips Më: 12 qershor 2019 Në ora: 06:00
David L. Phillips

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama kërcënoi me shkarkimin e Presidentit Ilir Meta pas vendimit të tij për shtyrjen e zgjedhjeve lokale. Meta është i justifikuar në shqetësimin se votimet në klimën aktuale të paqëndrueshme mund të shkaktojnë dhunë dhe të cënojë kandidimin e Shqipërisë në Bashkimin Europian.

Për më tepër, Meta ka ushtruar autoritetin e tij ligjor i sanksionuar në artikullin 92 të Kushtetutës, që i jep fuqinë Presidentit të ushtrojë autoritetin e tij për të përcaktuar datën e zgjedhjet parlamentare dhe ato lokale. Më tepër se politika e lojës me zjarrin, Shqipëria ka nevojë për dialog dhe një plan tranzicioni për fuqizuar demokracinë

Ç’farë e motivon Edi Ramën?

 Sulmi I Ramësmbi Metën ka të bëjë fare pak me procesinzgjedhor. Qasja e tij konfrontuese është njëpërpjekje e hapur për të konsoliduar pushtetinduke margjinalizuar kundërshtarët që kërkojnëqeverisje të mirë dhe përgjegjësi përkorrupsionin.

Qindra mijëra shqiptarë protestuan gjatëfundjavës. Ata besojnë se Rama vodhi zgjedhjetkombëtare në qershor 2017 dhe kërkuandorëheqjen e tij.

Protestuesit gjithashtu kërkojnë përgjegjësi përkorrupsionin.

Zëri i Amerikës kohët e fundit botoi një ekspozetë përpjekjeve të Ramës për të manipuluarpunësimin në sistemin e burgjeve. Një transkripti dale se fundi, zbuloi lidhjen midis ish-drejtorit tësistemit penitenciar të Shqipërisë dheparlamentarëve në Partinë Socialiste të PartisëRama (PS).

Nëse Uashingtoni mbështet reformën e drejtësisë, ajo duhet të distancohet ngapolitikanët shqiptarë si Rama, të cilët veprojnëmë shumë si gangsterë sesa si burra shteti.Rama është bërë një turpërim kombëtar. Ështëkoha që ai të shkojë.

Largimi i Rames nga politika duhet të jetë pjesëe planit të mëposhtëm për të stabilizuarShqipërinë:

1. Rama menjëherë të jape dorëheqjen sikryeministër. Ai do të merrte imunitet ngandjekja penale në shkëmbim të një premtimi përt’u shkëputur nga politika tani dhe në tëardhmen.

2. Te krijohet një qeveri e përkohshme multi-partiake teknike për të menaxhuar çështjetpolitike dhe ekonomike të Shqipërisë. Individëtme integritet do të kishin për detyrë të siguroninllogaridhënien dhe udhëheqjen e vendit.

3. Komisioni Qendror Zgjedhor i Shqipërisë(KQZ) do të rikonstituohet me pjesëmarrjen e ekspertëve nga Zyra e Ndihmës Zgjedhore e OKB-së dhe Zyra e OSBE-së për InstitucionetDemokratike dhe të Drejtat e Njeriut.

4. KQZ-ja e rindërtuar të mbajë zgjedhje lokaledhe kombëtare në harmoni me 30 qershor 2020. Vëzhguesit vendorë dhe ndërkombëtarë tëzgjedhjeve do të punonin për të siguruar qëfletëvotimi të jetë i lirë dhe i drejtë.

Ky plan mund të funksionojë vetëm me mbështetjen e Shteteve të Bashkuara.Zëvendës Ndihmëssekretari i Shtetit përÇështjet Evropiane Matthew A. Palmer pohon se SHBA është e përkushtuar "të përdorë të gjithamjetet që duhen për të mbështetur luftën kundërkrimit të organizuar, për të mbështetur luftënkundër korrupsionit, për të mbështeturllogaridhënien, transparencën dhe qeverisje e mirë ". Tingëllon mirë, por llafet janë pa vler.

Shtetet e Bashkuara, që gjithmonë kanëmbështetur demokracinë dhe sundimin e ligjit nëShqipëri, janë në anën e gabuar të debatit tëbrendshëm të Shqipërisë. Departamenti i Shtetitfajëson opozitën për ushtrimin e lirisë së tubimitdhe lirisë së shprehjes. Në vend të kësaj, zyrtarët e SH.B.A. së duhet të mbajnë Ramenpërgjegjës për urdhërimin e shërbimeve tësigurisë për të përdorur gaz lotsjellës dheshkopinj gome për demonstruesit paqësorë pro-demokraci në sheshin Skënderbej gjatëfundjavës.

Pse SHBA qëndron pranë Ramës kur ai ështëkaq qartë një pjesë e problemit? Sjellja e Ramëssjell turp për shqiptarët e nderuar. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat