Liberalizmi si Lëvizje në rrafshin politik

Opinione

Liberalizmi si Lëvizje në rrafshin politik

Nga: Ali Hertica Më: 28 maj 2020 Në ora: 09:26
Ali Hertica

Në fund të Luftës së Dytë Botërore, dukej se liberalizmi si lëvizje politike kishte përfunduar. Zgjedhjet e para të mbajtura pas luftës dhanë rezultate jashtëzakonisht të dobëta në vendet e Evropës Perëndimore për mbetjet e partive më të fuqishme liberale. Linja e rënies së liberalizmit politik, e tërhequr nga kthesa e shekullit, dukej se po i afrohej zero. Përkrahësit liberalë kishin gjetur strehim pjesërisht në partitë konservatore dhe pjesërisht në partitë socialiste.

Dhjetë vjet pas Luftës së Dytë Botërore, fotografia nuk ka ndryshuar plotësisht, por të paktën është zhvendosur. Thuhet shumë duke folur për një ringjallje të liberalizmit, më e saktë është se në një përgjigje të gjerë kundër socializmit të planifikuar dhe të mirëqenies partitë dhe grupet shtetërore liberale luajnë një rol të rëndësishëm dhe shohin mundësi të reja..

Udhëheqësit Liberalë marrin guximin nga një prirje antisocialiste, të cilën ata mendojnë se e zbulojnë tek të rinjtë, ose siç e tha kryetari i Partisë Liberale Angleze: 'Institucionet që ishin fortesat e socializmit njëzet vjet më parë kanë vërejtur pa vënë shenja dhe tani janë kështjella të liberalizmit pasion. Nëse është e drejtë të thuhet se fitorja e socialistëve në 1945 ishte përgatitur nga intelektualët e fillimit të viteve 1920, mund të duheshin pesëmbëdhjetë vjet për të arritur kulmin e kundër-revolucionit liberal .

Citatet e nevojshme për fjalën "e drejtë" ndërkohë tregojnë kompleksitetin e situatës. Socializmi dhe liberalizmi janë të dy 'të majtë', politikë aktualë të lidhur me historikisht-ideologjikisht të paqartë, të bashkuar në një qeveri koalicioni në Belgjikë, duke bërë një front së bashku në Francë në betejën për shkollën. Nga marrëdhëniet tona holandeze, nga ana tjetër, jemi mësuar me liberalizmin në luftën e madhe për ta klasifikuar organizimin e shoqërisë si "të drejtë". Në rrafshin kombëtar, nga këndvështrimi i përparimit drejt një strukture më të pastër të partisë, shpesh shihet si pararendësi i një përqendrimi ndoshta konservator, i cili më pas do të gjente një përqendrim progresiv të mishëruar ,argumentuan se kontradikta midis socializmit dhe liberalizmit duhet të konsiderohet si element kontrollues në zhvillimin e tanishëm politik? Por çfarë domethënie duhet t'i kushtohet argumenteve të pamëshirshme nga ana e partive emërtuese se ndryshimi midis socializmit dhe liberalizmit është vetëm çështje nuance, një efekt anësor i prosperitetit ende të papjekur me një rastësi të plotë përpara? A duhet të pritet një zhvillim në të cilin liberalizmi bashkohet me konservatorizmin ose, përkundrazi, është një osmozë me socializmin gjatë rrugës ose - mundësi e tretë - një funksion politik i veti, pak a shumë i pavarur, mund të përcaktohet për liberalizmin politik? shanse për një konsolidim të liberalizmit në këtë kuptim.

Liberalizmi ka arritur kulmin e zhvillimit të tij politik në një kohë kur konservatorizmi ngadalë po humbet terren dhe socializmi po fillon të shfaqet. Konservatorizmi, liberalizmi dhe socializmi ende mbizotërojnë imazhin politik brenda demokracisë. Pozicionimi politik i socializmit dhe liberalizmit nuk është i mundur pa marrë parasysh manifestimin e konservatorizmit. Kjo është bërë në detaje më poshtë, pjesërisht sepse një identifikim shumë i lehtë i liberalizmit dhe konservatorizmit, siç ndodh shpesh në qarqet socialiste, mua më duket se është një nga shkaqet kryesore të kapjes së imazhit politik.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat