Rrethanat sociale kanë ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë - Bota Sot
Rrethanat sociale kanë ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë

Opinione

Rrethanat sociale kanë ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë

Nga: Ali Hertica Më: 5 qershor 2020 Në ora: 06:47
Ali Hertica

Shovinizmi mund të kontribuojë në ndjenjën e përgjithshme të lumturisë. Ky është përfundimi i një studimi ndërkombëtar nga shkencëtarët e Universitetit të Illinois. Udhëheqësi i hulumtimit, Mike Morrison zbuloi se njerëzit që ishin më të kënaqur me vendin e tyre ishin gjithashtu përgjithësisht më të kënaqur me jetën e tyre. Sipas Morrison, këto rezultate vlejnë kryesisht për njerëzit me të ardhura më të ulëta dhe për vendet më të varfra. Lidhja thuhet se është më pak e theksuar në vendet perëndimore.

"Në të gjithë botën, ka një mbështetje të gjerë për politikanët që thërrasin qytetarët e tyre të jetojnë në vendin më të mirë në botë", vëren Morrison. "Të gjithë mund ta idealizojnë vendin e tyre, por kjo rezulton të jetë një mundësi për njerëzit me pak para". Studiuesit shtojnë se popullsia në vendet jo-perëndimore gjithashtu ka më shumë të ngjarë të identifikohet fuqimisht me një grup. Në vendet perëndimore, më shumë rëndësi i kushtohet individualizmit.

Sipas Morrison, kjo e fundit mund të jetë arsyeja që kënaqësia individuale paralelizon kënaqësinë me vendin, veçanërisht në vendet jo-perëndimore. "Në vendet perëndimore dhe njerëzit me të ardhura më të larta, ndjenja e lumturisë është më e lidhur me faktorët personalë, siç janë shëndeti, kënaqësia në punë dhe standardi i jetesës," vëren ai. Studiuesit shtojnë se ekziston gjithashtu një mundësi që nacionalizmi, besnikëria klubit e tifozëve të sportit dhe feja janë më të fortë në periudha të vështira.

"Rrethanat sociale gjithashtu mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në ndjenjën e kënaqësisë," shpjegon bashkë-studiuesi Ed Diener. Për më tepër, duket se ata faktorë kanë një ndikim më të madh në rrethana më pak positive.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat