Kosova është Republikë, parlamentare!

Opinione

Kosova është Republikë, parlamentare!

Nga: Petrit Dibrani Më: 5 qershor 2020 Në ora: 13:55
Petrit Dibrani

Kosova është Republikë paralamentare, për këtë, s'ka mëdyshje!

Administratorët ndërkombëtarë dhe udhëheqësit vendorë në Kosovë, i ngritën institucionet e vetëqeverisjes në Kosovën e pasluftës, ata e zgjodhën sistemin parlamentar.

Neni 4 i Kushtetutës e përkufizon formën e qeverisjes në vend.

Kuvendi me 120 anëtar, deputet është organi përfaqësues dhe ligjvënës i Republikës.

Qeveria e zgjedhur, nga vota e deputetëve është organi ekzekutiv.

Presidenti në krye të shtetit e përfaqëson, popullin.

Kosova një Republikë parlamentare, shtet modern demokratik, mbështetet në parimin e ndarjes së pushteteve, gjë që e përcakton edhe vetë Kushtetuta e Republikës së Kosovës.

Shqiptarët e përbëjnë shumicën e popullsisë dhe Kushtetuta, garanton që komunitetet tjera pakicë, të gëzojnë të drejta të barabarta me shumicën e popullsisë.

Deputetët e Parlamentit të Republikës, gëzojnë të drejtën, e kërkesës për mocion dhe  të drejtën e votimit, për apo kundër qeverisë së Republikës!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat