Një sistem parlamentar në shoqërinë demokratike - Bota Sot
Një sistem parlamentar në shoqërinë demokratike

Opinione

Një sistem parlamentar në shoqërinë demokratike

Nga: Ali Hertica Më: 24 qershor 2020 Në ora: 10:41
Ali Hertica

Në një sistem parlamentar, zgjedhjet mbahen për një parlament. Një qeveri duhet të formohet në bazë të rezultateve të zgjedhjeve. Kjo kërkon shumicën e vendeve në parlament. Ndonjëherë njëra palë ka shumicën, ndonjëherë parti të ndryshme duhet të punojnë së bashku për të formuar një shumicë. Kjo shpesh varet nga sistemi zgjedhor, sistemi që përcakton se si zhvillohen zgjedhjet. Në një sistem parlamentar, qeveria duhet të ketë besimin e shumicës së parlamentit. Mazhoranca gjithashtu mund ta dërgojë qeverinë në shtëpi. Në një rast të tillë, zgjedhjet e reja shpesh mbahen,a është Kosova një shembull i një sistemi parlamentar.

Ndarja e pushteteve legjislative dhe ekzekutive në disa vende përkthehet në zgjedhje të veçanta për të dy fuqitë. Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, jo vetëm parlamenti, por edhe presidenti zgjidhet nga njerëzit. Presidenti pastaj ka bazën e tij të pushtetit. Ai vetë krijon një qeveri që nuk varet nga një shumicë në parlament. Kjo do të thotë që qeveria amerikane nuk mund të dërgohet në shtëpi nga parlamenti. Qeveria drejtohet drejtpërdrejt nga Presidenti. Sidoqoftë, kësaj qeverie i duhet një shumicë në parlament për vendime të rëndësishme politike. Prandaj qeveria duhet të bashkëpunojë me parlamentin.

Një sistem gjysëm-presidencial është një përzierje e dy sistemeve të mësipërme. Ekzekutivi atëherë nuk përbëhet vetëm nga një president i zgjedhur nga njerëzit, por gjithashtu përfshin një kryeministër, qeveria e të cilit varet nga një shumicë në parlament. Nëse presidenti dhe kryeministri janë nga e njëjta parti politike, ata mund të bashkëpunojnë në legjislacion dhe në zbatimin e politikave. Por gjithashtu mund të ndodhë që ata të jenë anëtarë të partive të ndryshme dhe se ata janë kryesisht rivalë. Në një rast të tillë, fuqia e presidentit do të ulet dhe ajo e kryeministrit do të rritet. Franca është një shembull i një sistemi gjysmë-presidencial. Jo vetëm që ekzistojnë sisteme të ndryshme demokratike, por ekziston edhe një ndryshim i madh midis vendeve në mënyrën në të cilën zhvillohen zgjedhjet për një parlament. Si është përkthyer rezultati i zgjedhjeve nacionale në shpërndarjen e vendeve në dhomën e zgjedhur direkt të parlamentit? Katër faktorë hyjnë në lojë.

Në zgjedhje, një vend është i ndarë në të ashtuquajturat elektorale. Numri i zonave elektorale mund të jetë shumë i ndryshëm Elektorat do të dërgojë një ose më shumë persona në parlament në bazë të rezultateve të zgjedhjeve në atë rreth. Nëse vetëm një person shkon në parlament për rreth, ne flasim për rrethe të vetme. Ky është rasti në Britani. Nëse disa vende mund të ndahen për rreth, ne i quajmë këto rrethe të shumta. Belgjika është një shembull i kësaj. Gjatë zgjedhjeve për Dhomën e Përfaqësuesve, Hollanda formon një elektorat të madh - një situatë që nuk ndodh shpesh.

Një dallim i rëndësishëm midis sistemeve zgjedhore është ai midis sistemeve të shumicës dhe sistemeve të përfaqësimit proporcional. Në një sistem mazhoritar, vetëm kandidati që ka fituar shumicën e votave në një elektorale do të ketë një vend në parlament. Ndonjëherë vendi i shkon kandidatit që ka marrë më shumë vota (ne e quajmë këtë me shumicë relative), në raste të tjera një kandidat do të marrë një vend vetëm nëse ka fituar më shumë se gjysmën e votave të hedhura (ne e quajmë këtë një shumicë absolute ). Në një sistem të përfaqësimit proporcional, një parti që ka marrë 10 përqind të votave do të marrë gjithashtu rreth 10 përqind të vendeve.

Pragu zgjedhor është numri minimal i votave që partitë duhet të marrin në mënyrë që të kenë një vend në parlament. Në Hollandë, pragu zgjedhor është i barabartë me kuotën zgjedhore; ky është numri i përgjithshëm i votave të vlefshme, të ndara me numrin e vendeve që do të shpërndahen. Në vendet e tjera, një prag votimi që është shumë më i lartë se kuota elektorale ndonjëherë përdoret. Qëllimi i kësaj është të kufizojë numrin e partive në parlament. Pragu zgjedhor mund të aplikohet në shkallë vendi, por edhe për elektoratin.

Ekzistojnë gjithashtu ndryshime të mëdha në mënyrën sesi kandidatët mund të zgjidhen në emër të një partie,kandidatët vendosen në listën e kandidatëve nga partia e tyre në një rend të caktuar dhe kjo renditje e listës përcakton se kush është zgjedhur. Votuesit mund ta ndryshojnë këtë renditje të listës duke hedhur një votë të preferuar (një votim për një kandidat tjetër përveç numrit 1 në listë). Ne i quajmë këto lista të hapura. Në një vend si Spanja mund të votoni vetëm në një listë fikse të kandidatëve të një partie; atje nuk është e mundur të ndryshosh rendin e kandidatëve. Këto janë lista të mbyllura. Ekzistojnë gjashtë lista të hapura në Belgjikë. Votuesi më pas voton në një listë të tërë partie të përhershme ose në një person nga ajo listë. Sistemi personal ekziston gjithashtu përkrah këtij sistemi të listave. Në të, votuesit tregojnë në fletën e votimit se cilët persona duhet të hyjnë në parlament duke numëruar personat.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat