Tirania ndoshta rezulton nga asnjë regjim tjetër përveç demokracisë

Opinione

Tirania ndoshta rezulton nga asnjë regjim tjetër përveç demokracisë

Nga: Ali Hertica Më: 25 qershor 2020 Në ora: 08:37
Ali Hertica

Ndërsa shpaloset kjo fushatë zgjedhore dystopiane, mendja ime mbetet e mahnitur nga një pasazh nga Republika e Platonit. Kjo pasazh më befasoi - dhe madje e hutova - që nga momenti kur lexova për herë të parë në shkollë të mesme. Ai vjen nga pjesa e dialogut në të cilin Sokrati dhe miqtë e tij po flasin për natyrën e sistemeve të ndryshme politike, si ndryshojnë me kalimin e kohës dhe si mund të ndryshojë ngadalë tjetri. Dhe Sokrati dukej mjaft i qartë në një pikë marramendëse: "tirania ndoshta rezulton nga asnjë regjim tjetër përveç demokracisë".

Did'kuptonte Platoni me atë? Zbulova që për të demokracia ishte një sistem politik i lirisë dhe barazisë maksimale, ku çdo mënyrë jetese lejohet dhe zyrat publike plotësohen me anë të një lotarie. Dhe sa më zgjati një demokraci, argumentoi Platoni, aq më demokratike do të bëhej. Liritë e saj do të shumëfishoheshin, dhe barazia e saj do të përhapet. Dorëzimi në çdo lloj autoriteti do të ligështonte; toleranca ndaj çdo lloj pabarazie do të përballet me kërcënime të mëdha; dhe multikulturalizmi dhe liria seksuale do të çonin në një qytet ose vend si një "mantel shumëngjyrësh, i zbukuruar në të gjitha nuancat".

Kjo shoqëri e ylberit, argumenton Platoni, është regjimi më i drejtë i mundshëm për shumë njerëz. Por ky sistem është në thelb i paqëndrueshëm. Ndërsa autoriteti i elitave zhduket, dhe ndërsa vlerat e themelimit i japin vendin vlerave popullore, pozicionet dhe identitetet mund të bëhen aq të ndryshme saqë ato futen në keqkuptime reciproke. Dhe kur të gjitha pengesat për barazinë, formale dhe joformale, janë hequr; nëse të gjithë janë të barabartë; kur elitat zhgënjehen dhe të gjithë lejohen të "bëjnë atë që dëshirojnë", ti përfundon në atë që mund të quhet demokraci në fazat e fundit. Nuk do të ketë më pluhur këtu për autoritet, e lëre më për përvojë apo ekspertizë politike.

Super të pasurit vijnë nën sulm pasi pabarazia bëhet më pak e tolerueshme. Patriarkana gjithashtu është duke u çmontuar: "Ne kemi harruar pothuajse të përmendim fushën e ligjit të barazisë dhe lirisë në marrëdhëniet e grave me burrat dhe burrat me gratë." Hierarkitë familjare janë kthyer rreth: "Një baba mësohet me të si duke qenë një fëmijë dhe duke pasur frikë nga djemtë e tij, dhe një djalë mësohet të jetë babai i tij dhe të mos dijë turp apo frikë ndaj prindërve të tij. "Në klasë," mësuesi ... ka frikë nga nxënësit e tij, kështu që ai zvarritet për ta, ndërsa studentët shtrëngojnë supet për mësuesit e tyre. Kafshët shihen si të barabarta me njerëzit: të pasurit lirshëm përzihen me të varfërit në rrugë dhe përpiqen të formojnë një të tërë me të. I huaji është në një paralele me qytetarin.

Ai zakonisht i përket elitës, por ka një karakter që është në përputhje me frymën e epokës: i prirur për kënaqësi dhe teka arbitrare, duke shijuar shumë ushqim dhe seks, dhe gëlon në abstenimin nga gjykimi - feja borgjeze e demokracisë. Ai e hedh hapin e tij duke "angazhuar një turmë veçanërisht të bindur" dhe duke akuzuar bashkë perandoritë e tij për korrupsion. Nëse ai nuk ndalet shpejt, nevoja e tij për të sulmuar të pasurit në emër të njerëzve rritet më tej. Ai është një tradhtar i klasës së tij - dhe së shpejti armiqtë e tij midis elitës, të privuar nga legjitimiteti i tyre popullor, do të gjejnë një mënyrë për t'u pajtuar me të nëse nuk detyrohen të ikin.

Në fund të fundit, ai qëndron i vetëm dhe premton të përfundojë pabarazinë e egër të demokracisë. Ishte sikur ai të jetë një lloj shëlbimi për qytetarët e hutuar, vetëpërmbajtës të zgjedhjeve dhe pasigurive të pafundme. Ai përfiton nga përgjigja ndaj tepricave - "shumë liri duket se nuk shndërrohen në asgjë, por skllavëri shumë" - dhe e paraqet veten si përgjigje të personifikuar ndaj konflikteve të brendshme të rrëmujës demokratike. Ai veçanërisht premton të merret me elitat e mashtruara. Dhe ndërsa njerëzit e shohin atë si një lloj zgjidhjeje, demokracia heq vetveten në mënyrë vullnetare dhe entuziaste.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat