Një deklaratë është se demokracia është forma më pak e keqe e qeverisjes

Opinione

Një deklaratë është se demokracia është forma më pak e keqe e qeverisjes

Nga: Ali Hertica Më: 1 korrik 2020 Në ora: 09:24
Ali Hertica

Politika është një subjekt i ngarkuar,jo vetëm tani në të vërtetë me shekuj politika nuk ka pasur një reputacion të mirë. Logjike gënjeshtra, fakte shtrembëruese - gjëra që tani duken të zakonshme - por edhe keqpërdorim i plotë i pushtetit dhe më keq: vrasje dhe luftë, nuk janë të gjithë emër i mirë. Varianti demokratik i politikës dhe struktura e përshtatshme e shtetit, me të gjitha institutet, rregullat dhe më shumë, ka për qëllim kryesisht për të frenuar këtë dhunë të mundshme. Sigurisht, politika ka të bëjë kryesisht me realizimin e së mirës për njerëzit, qytetarët dhe palët e interesuara. Por rezulton se kjo nuk është gjithmonë e suksesshme. Diversiteti që ne jemi njerëz me njëri-tjetrin, diversiteti që ka gjithmonë demokracia, aq shumë njerëz, kaq shumë fjali, kryesisht nënkupton që ka dallime. Dallimet në shumë fusha: mundësi, para, kulturë, etj etj. Njerëzit që e marrin seriozisht demokracinë duan të njihen me këto ndryshime. Nëse diferencat mund të tejkalohen, ne do ta bëjmë atë. Nëse jo, do të duhet të merremi me dallimet.

Nuk ka mundësi tjetër nëse do të ndërmarrim veprime.  Një deklaratë e famshme e Churchill është se demokracia është forma më pak e keqe e qeverisjes. Në të vërtetë, marrja e vendimeve shpesh kërkon shumë kohë, dhe rezultati është një kompromis i tmerrshëm, ose zgjidhja më pak e keqe. Ju mund të thoni,kështu qoftë, por deklarata gjithashtu paraqet një sfidë madhore. A mund të kontribuojë filozofia në kërkimin e formave më të mira dhe kompromisit më të lartë të mundshëm. Midis atyre që janë politikisht aktivë, ne mendojmë për shumë më të përfshirë sesa këshilltarët, këshilltarët, deputetët dhe ministrat. Citizendo qytetar mund të jetë aktiv politik, dhe shumë janë. Ata janë njerëz që tregojnë vendosmëri, që duan të marrin një drejtim. Jo vetëm për mirëqenien e tyre, por edhe për atë të të tjerëve: individë dhe grupe. Politik po tregon një vendosmëri vendimtare, duke mbledhur mbështetje për të dhe kështu duke arritur qëllimet tuaja. Me një shënim anësor të rëndësishëm: në këtë nxitje për të vepruar, qëllimi është gjithashtu t’i lërë njerëzit të përjetojnë komunitetin. Kështu që shoqëria që ndryshimet të mbetet ose të paktën të bëhet shtëpia e të gjithëve. A mund të kontribuojë filozofia në këtë? Shtë në këtë morinë e veprave, çështjeve, grupeve të ndryshme, mosmarrëveshjeve, nëse duhet të pranohen apo jo fakte, abuzime etj., Ku punojnë politika. Prandaj nuk është për t'u habitur që jo gjithmonë shkon mirë. Në këtë kurs ne duam të kuptojmë më mirë se çfarë bën dhe nuk bën politika. A duhet të jetë kështu, a mund të jetë ndryshe? Dhe mbi të gjitha: a mund të bëjmë diçka vetë? Programi 1. Shpjegimi i programit (2-10-2018) Filozofia për politikën në bazë të çështjeve aktuale politike. Kush nuk e di se politika nuk ka vërtet rëndësi.Se bëhet fjalë për politikanë dhe shumë pak për shoqërinë, drejtimin dhe organizimin e saj,shumë njerëz largohen nga politika ose u drejtohen politikanëve që tregojnë atë që thonë këta njerëz, mendojnë dhe sidomos ndjehen.

Meanfarë do të thotë këto zhvillime për këta njerëz, çfarë kuptimi kanë për të gjithë ne dhe shoqërinë dhe veçanërisht për vetë politikanët? Këto pyetje dhe tema të tjera diskutohen në një numër takimesh,.Brenda këtij aktualiteti ne duam të mësojmë të bëjmë pyetje. Pyetje filozofike dhe politike. Në këtë mënyrë, ne do të shqyrtojmë se çfarë është politike, si funksionon ose mund të funksionojë, veçanërisht në sistemin tonë demokratik. Ne do t'i marrim pyetjet në lidhje me të sa më shumë që të jetë e mundur në jetën tonë, pyetjet tona, kontributet tona dhe gjithashtu pengesat për të vërtetuar një mendim dhe mbase të bëjmë diçka, duke u bërë aktiv politik. Zyrtarisht në demokracinë përfaqësuese dhe jozyrtarisht në rrugë, lagje, shoqata ato që ne i quajmë demokraci sociale. d. Shtë një derë e hapur për të thënë se bota po ndryshon. Njerëzit shpesh flasin për mjedisin, duke rritur pabarazitë e të ardhurave, fluksin e refugjatëve, luftën dhe dhunën. Por, a shohim gjithashtu shenja të një ndryshimi pozitiv, në ekonomi, në etikën e politikës, në vetë-motivimin e qytetarëve, në mënyrën në të cilën njerëzit vizitojnë dhe takohen njëri-tjetrin?.

Rreziku i politikës na konfronton se politika me pyetjen se si të merren me politikanë gënjeshtarë. Farë mund të bëjmë nëse ata politikanë rrezikojnë shtetin kushtetues demokratik.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat