75 vjetori i RTP-së - Bota Sot
75 vjetori i RTP-së

Opinione

75 vjetori i RTP-së

Nga: Ismail Muqiqi Më: 6 korrik 2020 Në ora: 18:43
Ismail Muqiqi

Në shenjë të 75 vjetorit të themelimit të Radio Prishtinës, dhe më vonë të Televizionit të Prishtinës. Na kujtohet periudha e lindjes, rritjes dhe zhvillimit të RTP-së, si medium informativë, i cili në periudhat më të vështira dha kontributë të jashtëzakonshëm në informimin e opinionit për të gjitha ngjarjet politike, ekonomike,kulturore dhe sportive.

Okupatori serb me 5 korrik të vitit 1990, së pari e ekupojë Radio Televizionin e Prishtinës , dhe përmes dhunës fizike dhe psiqike ndërpreu punënë dhe instalojë masat e dhunshme, duke i larguar nga puna gazetar, redaktorë, kamermanë, montazherë, inzhinierë, regjisorë dhe shumë profile të jetës informative dhe kulturore.

Pas lufte këto profile kuadrashë me rastin e themelimit të një Radio Televizioni kinse të ri të RTK-së, përmes organeve të UNMIKU-të dhe OSBE-së, dhe me ndihmën e disa institutcioneve të posa formuara të Kosovës, puntorët e lartë përmendur të RTP-së mbetën në rrugë, pa të ardhura personale, pa stazhë pune, pa 20% dhe të pa përkrahurë nga askush.

Edhe pas këtyre 20 viteve të gjitha pronat e puntorëve të RTP-së, të cilat janë krijuar dhe ndërtuar me mundë të madhë, shfrytëzohen nga RTK-ja dhe kompanitë tjera private në mënyrë të paligjshme. Ky është turpi më i madhë i institutcioneve dhe shoqëris kosovare.

Paradoksi më i madhë është se lënda e ish puntorëve të RTP-së, edhe pse është vendosur në favorë të RTP-së, ajo ka mbeturë e mbyllurë në arkivat e Gjykatave dhe nuk ekzekutohet. Puntorët e ish RTP-së të cilëve u takonë 20% i pronave të tyre, shpresojnë se një ditë drejtësia do të flasë të vërtetën. Duhet theksuar se rrethë këti problemi të pa zgjidhurë, drejtëpërdrejtë i ka futur duart politika.

Në fund qfarë komenti na duhet tjetër!!!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat